Zaměstnavatel neplatí SP, ZP a daně

Anonymní
6.1.12 11:28

Zaměstnavatel neplatí SP, ZP a daně

Jsem zaměstnaná, zjistila jsem, že zaměstnavatel neplatí SP, ZP a daně. Dostala jsem výpověď + odstupné.
Mám nějak řešit bývalého zaměstnavatele a to, že neplatil SP, ZP a daně?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Holma
6.1.12 11:33

Určitě, ale nevím jak. Na výplatnici by jsi měla mít ty odvody uvedeny. Jak jsi se to vlastně dověděla?

• Citovat
  • Upravit
teresa20
6.1.12 11:34

Ne ty to řešit nemusíš. Pokud ti to řádně strhnul ze tvé mzdy, tak je to jeho starost, ne tvoje. Taky se mi to stalo a zjišťovali jsme to a týká se to pouze zaměstnavatele.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.1.12 11:34

Viděla jsem rozvahu a nějaké dopisy z SP a ZP. Vím, že to trvá přes rok. Není to doměnka, je to fakt.

• Citovat
  • Upravit
Holma
6.1.12 11:36
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.1.12 11:36

A pokud mi nebude zaplaceno odstupné - bude vyčísleno na poslední výplatnici, ale na účet mi nepřijde, můžu nějak nahlásit zaměstnavatele i z titulu, že neplatil, třeba na kontrolu u FÚ, SP nebo ZP?

• Citovat
  • Upravit
2436
6.1.12 11:40

Upozornit na příslušných institucích, že neplatil určitě můžeš, měli by to pak zkontrolovat.
Hlavně si ale pohlídej abys měla ty zaplacené zdravotní a sociální, aby ti pak nepřišlo, že dlužíš na pojistném. Být tebou ověřila bych si to jak na příslušné zdravotní pojišťovně tak na sociálce. Ve zdravotní pojišťovně jsem dříve pracovala, takže vím, že se takové případy občas stávají. Pokud zaměstnavatel neplatí a třeba toho zaměstnance ani nepřihlásí, tak holt zdravotní pojišťovna eviduje dluh u toho zaměstnance a pak to po něm začne vymáhat, takže si to určitě zkontroluj. Pokud by ti tam vážně nabíhal dluh, tak stačí doložit pracovní smlouvu a výplatnici a vymáhaní okamžitě přejde na zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.12 11:43

Přihlášená určitě jsem, pracuji tady dlouho, neplatí poslední rok a půl asi…Vím i to, že mě neodhlásil, prostě pouze neplatí. :think:

• Citovat
  • Upravit
teresa20
6.1.12 11:44

My jsme tedy na žádnou pojišťovnu nevolali :oops: , jen jsme se ptali právníka… ale co vím, tak přihlášená jsem řádně byla, strženo mi to z výplaty taky bylo, holt jen podnik to nezaplatil dál a teď je v konkurzu. Právník nám říkal, že si nemusíme dělat starosti, že to co dluží podnik nemůžou vymáhat na nás. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2436
6.1.12 11:58

Jasně, tak když jste byly řádně nahlášené a na pojišťovně to bylo jasné, že platit má zaměstnavatel tak to samozřejmě budou vymáhat na něm. Ale já bych si to stejně raději ověřila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
6.1.12 12:02

Princess - pleteš dvě dohromady ;)

Zakladatelka - důležité pro Tebe je, jestli Tě zaměstnavatel přihlásil jako zaměstnance. Pokud ano, je vše v pořádku a nemusíš si dělat starosti :) Pokud chceš mít jistotu, zažádej si na ČSSZ i pojišťovně o vyúčtování.

V případě že se za Tebe nepřihlásil jako plátce, doložíš to jednoduše zápočtovým listem, případně výplatníma páskama. Smlouva jako taková není věrohodná, protože tu si doma zvládne napsat každý.

Pokud Tě zaměstnavatel přihlásil ale neplatil za Tebe, tak NIKDY nebude nikdo chtít peníze po Tobě. Vždy to půjde jen a jen za ním..

V ČR to není tak že by zaměstnavatel odváděl za zaměstnance peníze na jeho účet (= zaměstnance účet). Zaměstnavatel odvádí vždy na svůj účet. U Tebe je pouze evidováno že v období od - do za Tebe hradí on.

Na svém účtu máš tedy poznamenané že za Tebe platí stát (dítě, student, RD, ÚP, vězeň atd), nebo že jsi zaměstnaná. Sama na svůj účet platíš pouze v případě že jsi OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů = nejsi dítě, nestuduješ, nejsi na rodičáku, nejsi na ÚP, nejsi zaměstnaná = nejsi nikde) nebo OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná = podnikáš)

:)
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.1.12 12:46

Jak jsem psala, přihlášená jsem, vím i to, že mi „může být jedno“ že za mě neplatí. Jen mě ještě zajímá, že pokud budu mít nějaké problémy a bude mi dělat naschvály při odchodu z práce, jestli mám nějakou možnost ho nahlásit a poslat mu kontrolu a znepříjemnit mu trošku život. :think:

• Citovat
  • Upravit
11689
6.1.12 12:55

To by mě zajímalo, jestli jsme neměli stejného zaměstnavatele :think: Mám obdobnou zkušenost, neplatil ani sp ani zp ani daně. Na úřadech mi řekli, že jsem přihlášená a nemám si s tím dělat starosti, jelikož to placení je na zaměstnavateli a všechny sankce půjdou na něj. Já měla ještě dohru, že mi nechtěl vydat zápočták a potvrzení pro úřad práce, takže jsem na něj poslala inspekci s krajského pracovního úřadu. Ty mu napařili 25 tisích pokuty a do 14 dnů jsem všechno měla, i když mu to teda trvalo přes rok :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
6.1.12 13:10
TAPTINKA píše:
Princess - pleteš dvě dohromady ;)

Zakladatelka - důležité pro Tebe je, jestli Tě zaměstnavatel přihlásil jako zaměstnance. Pokud ano, je vše v pořádku a nemusíš si dělat starosti :) Pokud chceš mít jistotu, zažádej si na ČSSZ i pojišťovně o vyúčtování.

Nepletu, takhle jsem to přesně myslela - pro jistotu si ověřit na sociálce a pojišťovně, že je skutečně vedená jako zaměstnanec a pokud náhodou ne, tak doložit pracovní smlouvu spolu s výplatnicema a zápočťákem.

A poslat na něj kontrolu si myslím, že určitě možné je. Prostě podat oznámení, že víš, že v určitém období neplatil co měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
6.1.12 16:36

Kontrola se dá poslat přes úřad práce - tam to nahlásíš a oni prověří.

Nebo pokud víš že opravdu neplatil, podat na policii trestní oznámení - oni vyšetří.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat