Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda někdo máte zkušenost se zamlklým těhotenstvím a nešly jste na revizi?
Mě to potkalo minulý týden ve středu v 9.tt,ale mimi neroslto minimálně 14 dní-byl tam je prázdný gestační váček cca 2mm, takže opravdu malé…od pátku krvácím a osobně mám pocit, že od soboty je to pryč…
ve středu mám jít na revizi a ráda bych znala zkušenosti někoho, kdo to měl podobně a nešel, nebo nemusel.Co a jak bylo, co na to doktoři apod?
mě se totiž představa, že mi opět bude někdo zasahovat do těla ani trochu nelíbí a myslím si, že by se přírodě měla dát šance a trochu času to pořešit. není to myslím zákrok zcela bez rizik, ačkoli se o nich člověk běžně od lékařů vpodstatě nedozví…
Děkuji za odpovědi
V pohodě ![]()
já minule taky nemusela-spontánní potrat v 6tt…ještě ani nebylo nic vidět a už to bylo pryč…
tentokrát to vypadalo, že to samo neodejde…mám doporučení jít 23. do špitálu a až mi udělají UTZ, tak prý uvidím
Nerada bych se nechala do něčeho natlačit pokud by to nebylo úplně nutný…a nejsem zdravotník, tak sháním informace
To tě chápu že se nechceš nechat dělat něco zbytečně..ale zase je to jistější, ono ti můžou říct že je to v pořádku a za týden te tam mají znovu s náhlou příhodou břišní
nechci tě samozřejmě strašit. Ale znám takových bohužel hodně ![]()
No já právě vím, že takové věci se stávají i po revizi-nevyberou vše, následuje ifekce, opakované revize, takže to pro mě pak pozbývá té jistoty. Proto se pokouším zjistit, jak to funguje, mám za sebou už hodně operací, takže se jim už vyhýbám jak čert kříži. Taky byc si nerada nechala nějakým amatérem poškodit dělohu-přece jen si operatéra asi nevyberu, že ![]()
Měla jsem spontání potrat v 6-7tt, krvácela jsem a gynekoložka počkala, zda samo neodejde a ono odešlo, takže naštěstí bez revize a nyní už máme skoro 2letou cácorku, takže nevěš hlavu ![]()
@krokodylek: Také jsem začala krvácet. Dr. mě chtěl poslat na revizi a když jsem se ráno dostavila do nemocnice, tak mě vyšetřila jiná doktorka a ta mi řekla, že to vypadá dle UTZ že to odejde samo. A taky že jo. Po týdnu jsem šla na kontrolní odběr krve a když bylo HCG na nule, tak mě poslali domů. Nemusela jsem na revizi. Myslím si, že doktor z UTZ a podle krve pozná, jestli je revize nutná nebo ne.
No já to právě pochopila tak, že spontánní potrat u ZT většinou nenastává-plod se přestane vyvíjet, ale jinak se nic neděje, žena to na sobě většinou nepozná a když tak jen, že má špatný tušení
@Třešnička1 díky, tak nějak doufám, že by to mohlo nakonec být i u mě…tak myslíš, že radši jít do nemocnice a dle UTZ se pak rozhodnout?
PS-Gratuluju k //,ať je u vás na podzim ten čáp-prý se letos hodně líhnou
![]()
Kamarádka měla zamlklé těhotenství v 8tt. Bez revize a následující měsíc po MS otěhotněla. Teď je v 31tt
Držím palce i zakladatelce at se zadaří.
@krokodylek Já bych šla tedy raději do nemocnice, taky jsem byla. Ale opravdu záleží na jakého doktora narazíš. Starej páprda mě hnal na revizi a mladá doktorka měla jiný názor. Je lepší se revizi vyhnout…Úplně jasně slyším jak říkala, dle UTZ to vypadá, že se s tím tělo vypořádá samo..počkáme a uvidíme..Tak uvidíš, co ti řeknou doktoři. Každopádně držím palečky, ať je to co nejméně bolestné. PS: ještě mě čeká 30.1. UTZ a pokud bude
tak snad máme částečně vyhráno. Zatím se nedokážu těšit, bojím se že to nedopadne. Ale tentokrát tomu věřím… ![]()
Rozhodně bych se revizi snažila vyhnout!!! Rizika jsou nemalá, lékaři podceňovaná a tedy jimi nezmiňovaná (viz. Ashermanův syndrom, který způsobuje sterilitu) - vím z vlastní zkušenosti o čem mluvím. I ZT může odkrvácet, případně lze podpořit něčím jako je na západě Misoprostol (něco jako potratová pilulka), ale ne u každého to funguje, obecně čím mladší těhotenství a nižší HCG, tím spíše to samo odejde, jen je třeba někdy počkat 2-3 týdny a hlídat riziko zanětu dělohy (bolesti, horečky). Takže do nemocnice ano, už jen proto, aby ti udělali UTZ a poznali, zda to samo odešlo teď s tvým krvácením, kdyby to viděli na revizi, tak dohodnout jak dlouho ještě můžeš čekat nebo čím případně pomoct děloze, aby se s tím vypořádala sama a revizi až jako poslední možnost.
Ono i časově je to tak lepší - po revizi ti doktoři většinou doporučí 3 měsíce se nesnažit, navíc je to razantní zásah do tvé dělohy s výše zmíněnými riziky, zatímco takhle můžeš běhěm dvou týdnů odkrvácet a začít se snažit v podstatě hned. Jen pozor na ten zánět, ta možnost je, ale stejně tak i zánět v důsledku revize, což není úplně vzácná komplikace.
hodně štěstí!
Ashermanka právě že to vidím stejně…jen nevím, zda u nás nějaký podobný lék je-tento u nás není povolený, bohužel. Jednalo by se o méně invazivní metodu než je revize. V severní americe i ostatních státech EU se běžně používá a také tam není standartní revize projistotu-operace projistotu mě totiž vysloveně děsí…No uvidím zítra-dokud nebudu mít vyýsledky UTZ a případně i HCG, tak do sebe rozhodně vrtat nenechám. Mě tedy řekli v nemocnici, že ta možnost tady je, takže mě tam nehnali hned…kupodivu
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.