Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potřebovala bych poradit.
Včera jsem podstoupila revizi dělohy po druhém zamlklém těhu v 8.tt. Mám prvního syna po několika neúspěšných IVF (špatný SPG a špatná reakce na stimulace - málo vajíček). Snažíme se vlastně kontinuálně o druhé dítko. V dubnu 2010 se mi podařilo nečekaně, ale překrásně otěhotnět přirozeně. Bohužel vše skončilo ZT v 6tt. Poté se opět nečekaně, ale opět přirozeně podařilo otěhotnět teď v listopadu. Bohužel stejný průběh ZT v 8tt.
Chci se zeptat, kdo jste zažil, jaké vyšetření jste poté podstoupily (či vůbec nějaké)?
Zda jste braly v následujícím těhu nějaké podpůrné léky (např. Utrogestan, Prednison apod.) - popřípadně v jakých dávkách?
A pokud jste poté otěhotněly, zda opět přirozeně nebo po IVF?
Díky moc za odpovědi.
Martice v prvé řadě ![]()
Vím, jak ti je, také jsem si tím dvakrát prošla
V 8tt a 11tt, potřetí to dopadlo dobře a je z toho naše Magdalenka
Já nemám zkušenost z IVF, pokaždé jsem otěhotněla přirozeně. Po prvním neúspěchu jsem podstoupila odběry (tuším hormonální profil?), vše v pořádku a po druhém neúspěchu i genetické testy s manželem, rovněž v pořádku. Těhotenství s Magdalenkou probíhalo ukázkově a nebrala jsem žádné podpůrné léky.
Pokud se vám podařilo přirozeně otěhotnět, zkoušela bych to opět přirozenou cestou. Zažádejte si o ty genetické testy, pij kontryhelový čajík a dejte si cca 3 měsíce oddech a uvidíš, že napotřetí to vyjde! ![]()
Martice, často navštěvuji diskuze a deničky,ale zatím jsem nepřispívala, spíš anonymně. Ale nyní jsem se rozhodla napsat ti, protože tvuj přibeh mi pripomíná muj. Mě bylo řečeno, že je dobré počkat po revizi 6-12měsíců.Měla jsem pocit, že se doktoři zbláznili, že to je moc a po dvou měsících jsem to po prvním neúspěchu zkusila znovu. Zadařilo se asi za půl roku, ale přesně jako ty, zase neúspěch. Opět mi doktoři řekli, že je už kvůli psychice a všemu lepší počkat déle, protože jde o to, ne kdy se zadaří, ale jak dlouho dáš tělu oddech než to začneš zkoušet. Zase jsem nevydržela, protože jsem po mimi moc toužila.Však to jistě znáš sama. Počkala jsem 3 měsíce a znovu zkusili. za 5 měsíců jsme opět našli //. V 8 tt opět stejný scénář..Poté už jsem opravdu zkusila počkat, udělali jsme si s manželem dovolenou, jeli na hory, a dohodli se, že počkáme do léta. Chránili jsme se opravdu celých 5 měsíců a pak jsem to zkusili. Při druhém cyklu MS nedorazila, našla jsem // a nyní mám krásnou holčičku
. Sice mi to finančně nabouralo můj naplánovaný scénář, protože jsem měla jen dvouletou mateřskou s prvním synem, ale co se dalo dělat. Manžel byl úžasný, chtěl, abych zůstala doma, v klidu, že nás uživí, ale já i tak začala hledat práci, protože jsem si podvědomě říkala, že když jí najdu, zákon schválnosti zapůsobí a ono to pak vyjde
.A vyšlo
. Ale tím chci vším jen říct, že ať toužíš jakkoliv, zkuste počkat déle, až se tvé tělo, i mysl opravdu vzpamatuje, protože to je dost velká rána… a ještě vyšetření. Podruhé zkoumali odebraný plod, byl zdravy. Pak náběry na genetiku a ještě hematologie. Jaké máš za sebou vyšetření??
Ja jsem mela jedno zamlkle tehu a s MUDrou jsem byla domluvena, ze jen co priste najdu 2 carky, mam se zastavit a dame neco na podporu (taky to neslo hned a MUDru jsem mela v CAR). Brala jsem do 12tt Duphaston a Anopyrin a mame krasnou rocni holcicku ![]()
Musu - to je dobře, že jsi začala přispívat
určitě se ti tu bude líbit
Jinak taky řeším podobný problém - mateřskou mám taky jen na dva roky. ![]()
Zatím mi žádné vyšetření nedělali - jsem domluvená s MUDrou na vyšetření veškerých infekcí apod. a dále, že zkusí vyšetřit trombofilní mutace. Tak uvidím.
@musu neni to navod, protoze mela opakovane ZTpo 5 mesich..takze ani toto neni zadna zaruka, proste to vyslo…
S manželem jsme se snažili o první mimi necelý rok, nakonec se podařilo, vše přirozeně, a já už od 4tt plašila co a jak, div jsem nekupovala oblečeníčko, byla to DVOJČÁTKA!! Šetřila jsem se, div jsem nepřevařovala vodu, jedla zdravě, zkrátka mega zodpovědná budoucí mamka. Ale na kontrole v cca 10tt mi řekli, že už mimi dávno nežijí a musím na revizi. Samozřejmě šok, pláč, zhroucení světa apod. Revizi jsem podstoupila v srpnu 2013. Obdivuju ženy, který se pouštěj do otěhotnění hned po revizi. Já osobně jsem získala najednou děsný odpor k těhotenství a zařekla se, že teď aspoň rok se snažit nechci a chci se věnovat jen sama sobě a mít klid. Byla pro mě nepředstavitelná myšlenka, že bych to měla prožít vše znovu. Po revizi jsem dostala měsíčky v září, tak jak to mělo být. Pak nic, v listopadu jsem špinila asi tři týdny a myslela jsem si, že to jsou něco jako měsíčky, že se to tělo ještě srovnává. Noa 31. 12. jsem zjistila, že jsem 12tt!!! A to jsem trávila celý podzim v posilovně, hospodách a bůhví kde, absolutně jsem se nešetřila. Teď jsem 37tt, malej je zdravej jako buk- tedy podle toho, co můžeme vidět na UZ. Takže. Otěhotněla jsem neplánovaně hned po prvních měsíčkách po revizi, těhotenství jsem zjistila až ve 12tt, takže jsem žádnej utrouš apod. nebrala, mimi se samo udrželo a podotýkám, že jsem trávila v posilovně skoro každý den, jela jsem opravdu do maximálního vyčerpání a ještě jsem se ládovala l-karnitinem. Takže za mě, příroda je mocnější, než si myslíme.
@Timma prave,pokud je vse jak ma, tak to tam proste zustane!!pokud je neco spatne, nepomuze vubec nic..
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.