Zanedbaný 1. screening a kontroly?

15.5.24 13:43

Zanedbaný 1.screening a kontroly?

Ahoj, chci se zeptat na vaše názory.
Jsem nyní ve 14tt a mám za sebou prvotrimestralní ultrazvuk.
Bavila jsem se s kamarádkami, které mají čerstvá miminka, od jakého týdne jim doktorka (každá měla jinou než já) dělala ultrazvuk přes břicho a všechny se shodly, že už velmi brzy.
Teď jsem si četla několik diskuzí o prvotrimestrálním screeningu, který už mám za sebou a přijde mi divné, že pokaždé a hlavně i při tomto screeningu mi doktorka dělala jen vaginální ultrazvuk (o ten přes břicho se ani jednou nepokoušela). Taky jsem se dočetla, že úkolem tohoto screenuju je odhalení vývojových vad z krve (tu mi odebrala a poslala na jinou kliniku na rozbor) a právě pomocí ultrazvuku, na kterém by měla prověřit, že dítěti normálně rostou nějaké obličejové kůstky apod. - to ale zřejmě vnitřním nezkontrolovala (trvalo jí to asi 3 minuty) :nevim:
Tak nad tím teď tak přemýšlím a říkám si, jestli je to normální, nebo mám změnit doktorku, aby něco nezanedbala. Navíc jsem měla už dvakrát problémy s krvácením a vždy mě kontrolovala jen vnitřně. :zed:
Co si o tom prosím myslíte? Kamarádky na mě koukaly jak vyjevené, že mi ještě břišní nedělala. :?
Díky za každý názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16220
15.5.24 13:45
@Domcina333 píše: Více

Myslím, že přes břicho byl UZ až později, možná od 20tt :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
15.5.24 13:49

Na 1.screeningu jsem byla taky 14 týden… neřešila jsem kde co kde komu kdy… každopádně už by tě měli vyšetřovat po přes břicho…to je pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
15.5.24 13:50

Tak to je divné, mě na prvním scriningu normálně přes bříško ale i vnitřně, každý to má třeba jinak, uvidíš příště jak půjdeš to už určitě bude přes bříško 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.24 13:53

Tento první velký screening vetšina doktorů neumí, měla Ti poradit, kam se na něj objednat…stojí okolo 1500kč a platíš si ho sama a lze ho proplatit z benefitů…v ordinaci mi paní doktorka dělala ultrazvuk při každé kontrole a nějaký čas vnitřní i vnější…

• Citovat
  • Upravit
35691
15.5.24 13:54

U prvního těhotenství mi dělali screening taky vaginálně, protože to přes břicho nešlo pořádně vidět. Přes břicho jsem měla ultrazvuk až ve 20 týdnu.
A při krvácení by jsi chtěla zkontrolovat jak jinak než vnitřně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
15.5.24 14:12

Mezi vnitřním a vnějším ultrazvukem není rozdíl. Na začátku těhotenství je přesnější spíš ten vnitřní. Mě na screeningu dělali oba, přes břicho nebylo dobře vidět.

• Citovat
  • Upravit
3017
15.5.24 14:22

@Domcina333 Ještě návštěvu nebo dvě následující po prvním screeningu mně ošetřující gynekoložka dělala UTZ vaginálně. Přes břicho až později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
15.5.24 14:23

Přesně jak píšou ostatní. První screening se dělá ve specializované ordinaci, je třeba se na nej objednat. Platí se a je možné zadat na pojišťovně o jeho proplacení. Pokud není dobře vidět přes bricho, dá se vyšetřit i vaginalne. Ale rozhodne to netrvá tři minuty. Prcka prohlíží ze všech stran, kromě vývojových vad se dívají na průtoky, orgány, kde se utvari placenta, odhaduji riziko preeklampsie.. atp. U mě v obou případech trval minimálně 40 minut.
Měla by jsi mít z toho vyšetření nějakou zprávu, kde se tohle píše. Na výsledky z krve se čeká, u mě bylo hotovo do konce týdne a výsledky přišli v zaheslovanem souboru do e-mailu. Preeklampsii mi lékařka volala, abych si zajistila léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14585
15.5.24 14:24

To není chyba, že pouzila vnitřní ultrazvuk, každý doktor si to volí dle svého uvážení, a ze začátku je ten vnitřní přesnější. Možná, kdyby neviděla co potřebuje, zkusila by už i přes břicho, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1781
15.5.24 14:28

@Domcina333 zkus si zavolat do nějaké porodnice, tam dělají taky screeningy. Mám pocit, že tvá doktorka to vzala opravdu rychle. Já platila cca rok a půl zpátky 1700 kč a měla jsem v tom i riziko preeklampsie, růstových restrikcí. To evidentně doktorka u tebe nedělala. Samotný utz byl přes břicho a trval min. 20 minut. Doktor mi vše ukazoval a popisoval. K tomu jsem byla ještě u sestry, která měřila 3× tlak a připravila papíry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10028
15.5.24 14:34

Na ten prvotrimestralni screening musi mit doktor osvedceni a software. Kombinaci UTZ a krevnich vysledku vychazi pravdepodobnost urcitych vad (plus na UTZ muze videt nejake anomalie). Muj gynekolog treba toto vysetreni nedela, delal mi ho jeho kolega, ktery na to ma osvedceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5007
15.5.24 14:35

V prvním těhotenství jsem také byla na 1.screeningu u svého gynekologa a ano, byl zanedbaný. Také trval asi 3 minuty. Nosní kůstku ani šíjové projasnění vůbec nezkontroloval. Naštěstí se miminko narodilo zdravé, ale ty nervy, když na 2.screeningu v porodnici neviděli nosní kůstku a chtěli výsledek 1.screeningu (který samozřejmě nebyl, když nosní kůstku doktor ani nehledal a pouze miminko změřil, jak je velké). :roll: V porodnici nad tím kroutili hlavou. Ten den bylo miminko jen špatně natočené a na kontrole za týden byla kůstka normálně vidět, ale 3 minuty screening opravdu netrvá. V ostatních těhotenství jsem chodila na všechny screeningy na specializovaná pracoviště nebo do porodnice a ultrazvuky trvaly okolo 20 - 30 minut a to i ten prvotrimestrální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9282
15.5.24 15:26

Nevím tedy proč kamarádky koukaly jako vyjevené, kvůli ultrazvuku přes břicho :nevim:
Vaginální má úplně stejně vypovídající hodnotu.
Ale 3 minuty screening opravdu netrvá.
UTZ vždy trval kolem 30 minut, 3× po sobě mi měřil tlak a údaje z UTZ pak zadával do počítače. Z naměřených údajů a z výsledků krve mi pak dal rozsáhlou zprávu. V té bylo komplet vše. Rizika vad, apod
Objednala bych se na specializované pracoviště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1577
15.5.24 20:39

@Domcina333 prvotrimestralni screening můžete dělat jen lékař, který na něj má certifikaci. Druhá věc, odebírá se krev, která se pak vyhodnocuje společně s výsledky UTZ, kde se hodnotí šíjové projasnění, přítomnost nosní kůstky, délka miminka, částečně srdíčko, končetiny..
Utz probíhá přes břicho, pouze při špatné viditelnosti i vaginálně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky