Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se zeptat na vaše názory.
Jsem nyní ve 14tt a mám za sebou prvotrimestralní ultrazvuk.
Bavila jsem se s kamarádkami, které mají čerstvá miminka, od jakého týdne jim doktorka (každá měla jinou než já) dělala ultrazvuk přes břicho a všechny se shodly, že už velmi brzy.
Teď jsem si četla několik diskuzí o prvotrimestrálním screeningu, který už mám za sebou a přijde mi divné, že pokaždé a hlavně i při tomto screeningu mi doktorka dělala jen vaginální ultrazvuk (o ten přes břicho se ani jednou nepokoušela). Taky jsem se dočetla, že úkolem tohoto screenuju je odhalení vývojových vad z krve (tu mi odebrala a poslala na jinou kliniku na rozbor) a právě pomocí ultrazvuku, na kterém by měla prověřit, že dítěti normálně rostou nějaké obličejové kůstky apod. - to ale zřejmě vnitřním nezkontrolovala (trvalo jí to asi 3 minuty) ![]()
Tak nad tím teď tak přemýšlím a říkám si, jestli je to normální, nebo mám změnit doktorku, aby něco nezanedbala. Navíc jsem měla už dvakrát problémy s krvácením a vždy mě kontrolovala jen vnitřně. ![]()
Co si o tom prosím myslíte? Kamarádky na mě koukaly jak vyjevené, že mi ještě břišní nedělala. ![]()
Díky za každý názor.
@Domcina333 píše: Více
Myslím, že přes břicho byl UZ až později, možná od 20tt ![]()
Na 1.screeningu jsem byla taky 14 týden… neřešila jsem kde co kde komu kdy… každopádně už by tě měli vyšetřovat po přes břicho…to je pravda.
Tak to je divné, mě na prvním scriningu normálně přes bříško ale i vnitřně, každý to má třeba jinak, uvidíš příště jak půjdeš to už určitě bude přes bříško 👍
Tento první velký screening vetšina doktorů neumí, měla Ti poradit, kam se na něj objednat…stojí okolo 1500kč a platíš si ho sama a lze ho proplatit z benefitů…v ordinaci mi paní doktorka dělala ultrazvuk při každé kontrole a nějaký čas vnitřní i vnější…
U prvního těhotenství mi dělali screening taky vaginálně, protože to přes břicho nešlo pořádně vidět. Přes břicho jsem měla ultrazvuk až ve 20 týdnu.
A při krvácení by jsi chtěla zkontrolovat jak jinak než vnitřně?
Mezi vnitřním a vnějším ultrazvukem není rozdíl. Na začátku těhotenství je přesnější spíš ten vnitřní. Mě na screeningu dělali oba, přes břicho nebylo dobře vidět.
@Domcina333 Ještě návštěvu nebo dvě následující po prvním screeningu mně ošetřující gynekoložka dělala UTZ vaginálně. Přes břicho až později.
Přesně jak píšou ostatní. První screening se dělá ve specializované ordinaci, je třeba se na nej objednat. Platí se a je možné zadat na pojišťovně o jeho proplacení. Pokud není dobře vidět přes bricho, dá se vyšetřit i vaginalne. Ale rozhodne to netrvá tři minuty. Prcka prohlíží ze všech stran, kromě vývojových vad se dívají na průtoky, orgány, kde se utvari placenta, odhaduji riziko preeklampsie.. atp. U mě v obou případech trval minimálně 40 minut.
Měla by jsi mít z toho vyšetření nějakou zprávu, kde se tohle píše. Na výsledky z krve se čeká, u mě bylo hotovo do konce týdne a výsledky přišli v zaheslovanem souboru do e-mailu. Preeklampsii mi lékařka volala, abych si zajistila léky.
To není chyba, že pouzila vnitřní ultrazvuk, každý doktor si to volí dle svého uvážení, a ze začátku je ten vnitřní přesnější. Možná, kdyby neviděla co potřebuje, zkusila by už i přes břicho, ne?
@Domcina333 zkus si zavolat do nějaké porodnice, tam dělají taky screeningy. Mám pocit, že tvá doktorka to vzala opravdu rychle. Já platila cca rok a půl zpátky 1700 kč a měla jsem v tom i riziko preeklampsie, růstových restrikcí. To evidentně doktorka u tebe nedělala. Samotný utz byl přes břicho a trval min. 20 minut. Doktor mi vše ukazoval a popisoval. K tomu jsem byla ještě u sestry, která měřila 3× tlak a připravila papíry.
Na ten prvotrimestralni screening musi mit doktor osvedceni a software. Kombinaci UTZ a krevnich vysledku vychazi pravdepodobnost urcitych vad (plus na UTZ muze videt nejake anomalie). Muj gynekolog treba toto vysetreni nedela, delal mi ho jeho kolega, ktery na to ma osvedceni.
V prvním těhotenství jsem také byla na 1.screeningu u svého gynekologa a ano, byl zanedbaný. Také trval asi 3 minuty. Nosní kůstku ani šíjové projasnění vůbec nezkontroloval. Naštěstí se miminko narodilo zdravé, ale ty nervy, když na 2.screeningu v porodnici neviděli nosní kůstku a chtěli výsledek 1.screeningu (který samozřejmě nebyl, když nosní kůstku doktor ani nehledal a pouze miminko změřil, jak je velké).
V porodnici nad tím kroutili hlavou. Ten den bylo miminko jen špatně natočené a na kontrole za týden byla kůstka normálně vidět, ale 3 minuty screening opravdu netrvá. V ostatních těhotenství jsem chodila na všechny screeningy na specializovaná pracoviště nebo do porodnice a ultrazvuky trvaly okolo 20 - 30 minut a to i ten prvotrimestrální.
Nevím tedy proč kamarádky koukaly jako vyjevené, kvůli ultrazvuku přes břicho ![]()
Vaginální má úplně stejně vypovídající hodnotu.
Ale 3 minuty screening opravdu netrvá.
UTZ vždy trval kolem 30 minut, 3× po sobě mi měřil tlak a údaje z UTZ pak zadával do počítače. Z naměřených údajů a z výsledků krve mi pak dal rozsáhlou zprávu. V té bylo komplet vše. Rizika vad, apod
Objednala bych se na specializované pracoviště.
@Domcina333 prvotrimestralni screening můžete dělat jen lékař, který na něj má certifikaci. Druhá věc, odebírá se krev, která se pak vyhodnocuje společně s výsledky UTZ, kde se hodnotí šíjové projasnění, přítomnost nosní kůstky, délka miminka, částečně srdíčko, končetiny..
Utz probíhá přes břicho, pouze při špatné viditelnosti i vaginálně