Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky, obnovuju diskuzi.
Za 14 dni jdu na trhani osmicky nahore, zacala me tam zlobit dasen, mam ji oteklou a neustale citim tlak a obcas tepani.
Byla jsem s tim pred tydnem u zubare, podival se, rekl, ze to musi ven a objednal me na duben.. jenze se to zacalo dneska zase ozyvat, takze jsem tam volala znovu a vezme si me muj klasicky osetrujici lekar (mela jsem jit k vedoucimu kliniky), ze to pry zvladne dle rtg a volno meli za 14 dni.
Co me zajima - mate nejaky tip, jak ten zub nejak zalecit nebo udrzet do toho trhani? Trhani osmicky se desim a trhani zubu se zanetem tuplem:(((
Pokud ten zanet neni pod zubem, mel ti prvni antibiotikama vylecit zanet a az pak trhat zub. Mne trhali v zanetu 5 dole a teda.. fuj..
@Gabulle tak tohle jsem presne slyset nepotrebovala ![]()
ne, je to urco „jen“ dasen - zarudlo okolo krcku zubu, citim tlak a je otekla..
Promin
jinak na zanet dasne mi pomahala ustni voda silna, a po par dnech jsem to propichla jehlou a papkala jsem brufeny… Nezmizne to, ale zmirni a hlavne odezni bolest
Mne to splasklo samo
A az ted mi dochazi, ze jsem tam mela zanet. ![]()
@Gabulle chm pichat do toho asi radsi nebudu, ale koukala sem, ze mam doma Corsodyl, tak to zkusim vyplachovat tim, uplne jsem na nej zapomnela a minule mi pomohl.. na tri mesice jsem mela pokoj..
@jakuve no ono to nekdy odezni samo, to ale neznamena ze he zanet pryc.. ja si to myslela… A jedneho krasneho dne jsem se probudila s obrovskou bouli na tvari… Ale fakt velkou a o zub jsem prisla.. a protoze jsem ten zanet mela dlouho neleceny, skocil mi i na jiny zub
Presne, nejdriv lecit a pak trhat.me atb dat nechtel k vuly tehu. a boles desna. nezabrala, zadna injekce.ale zanet kazdopadne eliminovat
@Gabulle píše:
@jakuve no ono to nekdy odezni samo, to ale neznamena ze he zanet pryc.. ja si to myslela… A jedneho krasneho dne jsem se probudila s obrovskou bouli na tvari… Ale fakt velkou a o zub jsem prisla.. a protoze jsem ten zanet mela dlouho neleceny, skocil mi i na jiny zub
aha, tak za 14 dnu jdu k zubarce, tak se na to hned zeptam. Ja to brala na lehkou vahu koukam ![]()
@jakuve doporucuji nechat si udelat rentgen, me tak doktorka zjistila nekolik zanetovych lozisek
Taky mám problém se zubem. Osmička dole. Před dvěma dny mě začala dáseň bolet, stejná bolest jako při růstu osmiček. Pak se to začalo trochu horšit. Měla jsem přes zub takový „cíp“ dásně, možná váček, ale vypadá to jako cíp
Včera byl růžový stejně jako okolní dáseň a dnes je takový šedo-modrý.. Nevím jestli je to zbytek nějaké dásně a zub jak se tlačí víc nahoru tak mu tam zavazí, ale zub je snad celý venku, nebo do ted jsem si myslela, že víc neporoste… Jsem z toho jelen, nevím jestli je to zánět nebo. Zítra ráno jdu k zubaři, ale jelikož mám hroznou paniku ze zubaře, tak zjišťuji co mě tam čeká, ať se na to můžu připravit. Děkuji za reakce, od těch co měli něco podobného ![]()
@brulinka nevím,jestli to je stejné, ale mě už 14 dní bolela dásen u šestky, v pátek jsem tam měla bouli z obou stran a oteklé celé patro. Zubařka se statečně vrtala háčkem a pak injekcí píchla nějaký lék či co, to fakt nevím, co to bylo ale hlavně že to přestalo. No, popravdě bolelo to dost, ale zase přežít se to dá, ta neustálá bolest dásně stojí víc za starou bačkoru. ![]()
Já na tohle docela trpím. Stačí třeba tužší maso k obědu, které musím víc žvýkat a druhý den ty dásně cítím. Loni na Vánoce mi to začalo, odhodlávala jsem se do půlky ledna (taktéž fóbie ze zubaře) a nakonec jsem tam jela jako akutní případ, protože jsem kvůli rozsáhlýmu zánětu nemohla už ani polknout vodu.
Zubař mi to umrtvil, vyčistil a vyříznul místo ve tváří pro ten zub, že se mi ty osmičky blbě vejdou a jak se dřou o tvář, tak to oteče a zanítí se to. Odpoledne hnus, jak to přišlo k sobě, ale už večer pokoj, noc jsem zvládla bez Ibalginu a to jsem do té doby musela brát 2 Valetoly.
2× jsem zašla ještě na propláchnutí a byl pokoj. Zhruba za půl roku mi stejný zákrok dělal na druhé straně, ale to jsem teda vyrazila včas.
Takže návštěva u zubaře byla u mě nezbytná, ale byla jsem opravdu ráda, že jsem tam došla a vyřešilo se to. Před měsícem na kontrole se ptal, jestli se ještě do konce roku odhodlám nechat ty osmičky vytrhnout.
Ne.
Držím palce!! ![]()
Tak Vám napíšu jak jsem dopadla..
Osmička vyrostlá a kousek dásně přesahoval nad zub, to je ten „cíp“ o kterém jsem mluvila. Já si ho přikusovala a on odumíral. Doktor mi ho ustřihl
(ale absolutně nebolestivý zákrok),vydesinfikoval, a dal nějaký drén, který si mám zítra ráno vytáhnout.. Začínal se mi tam dělat zánět, tak jsem ráda, že jsem jela za v času. Zákrok nebolel o nic víc než předtím ty dny..
a to mi tam spadl kapesníček a doktor mi ho podávala, a říkala jsem mu, že jsem to měla na slzy
Tak se mi smál, že jsem ho nepotřebovala, že už jsem statečnější..
![]()