Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
u dospělého nevím. Před měsícem jsem byla v nemocnici s dcerou, která měla zánět ledvin. Byli jsme tam 4 dny. Po třech dnech už žádné teploty. A to měla taky čtyřicítky
Já měla před měsícem, trpím na to. Crp 190, teploty 38.Nechtela jsem na neschopenku tak jsem si vzala týden dovolený. Teploty 5 den už nebyly. Doktor mně říkal že klidový režim cca 3 týdny. Poté opět odběr krve a moče. 3 týdny doma bych ale nevydržela 😁Hodně pít urologicky čaj, suché teplo. ![]()
@Tamara86 děkuji.. mě teplota klesla ale pořád mám 37.9 a vždycky jednou za den odpoledne pak si vezmu Ibalgin a mám celý den i celou noc klid 🤔 už jsem zoufalá
@gabinka1233
Který trouba Vám dával taková ATB?! ![]()
Sumamed (účinnou látkou azitromycin) je jeden velký omyl, leč mnozí jej mají velice rádi. V rámci ATB terapie a citlivosti bakterií na ATB je magickým termínem MIC, tedy minimální inhibiční koncentrace. Když koncentrace ATB je vyšší než MIC, bakterie zmírají, v opačném případě přežívají a budují se rezistenci. Bakterie jsou živé organismy, když nás bude někdo fackovat, budeme se bránit, bakterie nedělají nic jiného, jen po svém. U Sumamedu přetrvává po dlouhou dobu subinhibiční koncentrace ATB v těle, čímž se podněcuje vznik rezistence. Navíc není v žádném doporučeném postupu pro terapii zánětu ledvin (pyelonefritidy).
Antibiotika používaná k empirické (úvodní) léčbě akutní nekomplikované pyelonefritidy (u jinak zdravých žen fertilního věku) musí splnit tyto podmínky: rezistence nejčastějšího patogena (Escherichia coli) pod 10 % („pravidlo 10 %“), baktericidní účinek (ATB bakterie zabije, Sumamed toto nedělá!!!) a dobrý průnik do vlastní tkáně ledviny i do moči. V naprosté většině případů je akutní pyelonefritida indikací k hospitalizaci a k nitrožilní antibiotické terapii. U vybraných pacientů lze ev. zvážit léčbu perorálně podávanými antibiotiky ambulantně.
Stran ATB je lékem volby cefalosporin III. generace, hned za ním jsou cefalosporiny generace II., jen s velkými obavami lze použít potencované aminopeniciliny (amoxicilin-klavulanát, ampicilin-sulbactam; rezistence 13 % až 15 %)
Délka antibiotické terapie akutní pyelonefritidy je individuální, většinou v rozmezí 10–14 dnů.
Jinými slovy… měla jste „štěstí“ na převelice špatného lékaře, Vaše terapie je naprosto non-lege artis a výrazně vás ohrožuje na zdraví s rizikem doživotního poškození funkce ledviny.
Jaký by byl vhodný další postup? Kontrolní CRP, kontrolní moč (chemicky + sediment + kultivace) + záměna ATB na cefuroxim-axetil 500 mg po 12 hodinách + doufat, že se nevyselektovala nějaká odolná mrcha.