Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký Nový rok všem. ![]()
Potřebovala bych nějakou ověřenou babskou radu, jak si ulevit při zalehnutí uší.
V pondělí mi zalehlo levé ucho a k večeru začalo i bolet, tak jsem nakapala kapky Otic Solution a bolest pak přešla, ale je zalehlé. Včera mi zalehlo i druhé a bolelo, takže jsem nakapala zase kapky. Už to nějak nebolí, ale téměř neslyším ani na jedno ucho. Pocit v uších, jako tlukot srdce. Mám i rýmu. Tak to bude nejspíš od rýmy. Trpím na to od mala (vždy mi Dr. propláchla uší velkou injekcí s vodou), ale teď byl cca 1,5 roku klid.
U doktora jsem s tím vždycky byla, ale řekl, že na píchnutí to není a že mám kapat do nosu a mělo by to přejít. Naposledy to trvalo skoro 3 měsíce než jsem měla klid a slyšela jsem.
Děkuji za případné rady.
@Dory22 píše:
Hezký Nový rok všem.![]()
Potřebovala bych nějakou ověřenou babskou radu, jak si ulevit při zalehnutí uší.
V pondělí mi zalehlo levé ucho a k večeru začalo i bolet, tak jsem nakapala kapky Otic Solution a bolest pak přešla, ale je zalehlé. Včera mi zalehlo i druhé a bolelo, takže jsem nakapala zase kapky. Už to nějak nebolí, ale téměř neslyším ani na jedno ucho. Pocit v uších, jako tlukot srdce. Mám i rýmu. Tak to bude nejspíš od rýmy. Trpím na to od mala (vždy mi Dr. propláchla uší velkou injekcí s vodou), ale teď byl cca 1,5 roku klid.U doktora jsem s tím vždycky byla, ale řekl, že na píchnutí to není a že mám kapat do nosu a mělo by to přejít. Naposledy to trvalo skoro 3 měsíce než jsem měla klid a slyšela jsem.
Děkuji za případné rady.
Nic babského bych do uší nestrkala a řídila se radou lékaře. Případně bych šla na vyšetření znovu.
@Dory22 No, ja vetsinou zacnu slyset tak cca tyden po zalehnuti. Pokud zalehnuti minule trvalo 3 mesice a bude to tak zas, asi bych v pravidelnych intervalech otravovala doktora
.
@Russet
To se samozřejmě řídím. Ale chtěla jsem třeba vědět, jestli má někdo s něčím ještě zkušenost.
Na internetu jsem se dočetla, že je super nakrájet 2 cibule a zabalit do utěrky, nebo česnek či hořčičná semínka. Ale zajímalo by mne, jestli to funguje. Jelikož je to dost nepříjemné, tak hledám i jiné cesty. Nechci zase neslyšet 3 měsíce.
@Hobitka
Vždycky, když mám zalehlé uši, tak se s tím peru hrozně dlouho. Pár dní počkám a kdyby něco, tak půjdu zas.
@Dory22 píše:
@Russet
To se samozřejmě řídím. Ale chtěla jsem třeba vědět, jestli má někdo s něčím ještě zkušenost.
Na internetu jsem se dočetla, že je super nakrájet 2 cibule a zabalit do utěrky, nebo česnek či hořčičná semínka. Ale zajímalo by mne, jestli to funguje. Jelikož je to dost nepříjemné, tak hledám i jiné cesty. Nechci zase neslyšet 3 měsíce.
Mně doktorka při synových problémech s uchem (měl to taky jen z rýmy) řekla: Nic do ucha nestrkat. Dostal kapky a bylo to. Naštěstí to nebyl zánět středního ucha. Po tom to trvá, než se ucho dá dohromady. Když jsem byla malá, vyplachovalo se ucho peroxidem. Šumělo to.
@Dory22 píše:
Hezký Nový rok všem.![]()
V pondělí mi zalehlo levé ucho a k večeru začalo i bolet, tak jsem nakapala kapky Otic Solution a bolest pak přešla, ale je zalehlé. Včera mi zalehlo i druhé a bolelo, takže jsem nakapala zase kapky. Už to nějak nebolí, ale téměř neslyším ani na jedno ucho. Pocit v uších, jako tlukot srdce. Mám i rýmu. Tak to bude nejspíš od rýmy. Trpím na to od mala (vždy mi Dr. propláchla uší velkou injekcí s vodou), ale teď byl cca 1,5 roku klid.U doktora jsem s tím vždycky byla, ale řekl, že na píchnutí to není a že mám kapat do nosu a mělo by to přejít. Naposledy to trvalo skoro 3 měsíce než jsem měla klid a slyšela jsem.
Děkuji za případné rady.
Zalehnuti uši trvá většinou dlouho. Trpi tím mamka i dcera, dcera teď byla “hlucha” skoro 3 týdny. Pokud to nepřejde, můžeš tajit znova k dr a co vím, tak na to mamce dává Clarinase, která by měla trochu ulevit.
Kapani do usi ti na odlehnuti bohuzel nepomuze, kdyz je problem ve stredousi, musi se to zpruchodnit nosem. Takze kapat nosni kapky, muzes pridat antihistaminika, pripadne koupit nosni kortikoid (Flixonase). Nic navic nez ten kortikoid a Clarinasu (na predpis) ti stejne nedaji. Pri chronickych obtizich gromety, ale to bys opravdu musela mit zalehnuto hooodne dlouho.
@bobulka88
Mám nosní kapky Olynth. Ale nedoporučuji se používat dlouhodobě. Ale děkuji za radu. Poradím se zítra v lékárně. ![]()
@Dory22 a je to spray nebo kapky? Lepsi by mely byt kapky, kapat idealne na zadech, musi to stict do nosohltanu k Eustachovym tubam.
Olynth nebo Nasivin po dobu 5 dnů, pak přejít na „slané roztoky“, možno zpočátku i hypertonické.
Stran originálního dotazu - Ospen na zánět středního ucha je non-lege artis postup.
Tak je to pořád stejné. Už jsem na prášky. V pátek večer jsem měla i teplotu 38, ale tu se mi podařilo srazit. Občas uši i svědí, ale nic z ucha neteče. Rýma je o něco lepší (můžu už alespoň dýchat) ale kašel a bolest v krku je stále. Pořád mám návaly horka. Uší už nebolí, jen ten tlak je nepříjemný. Doma na mě musí hulákat. ![]()
@Dory22 píše:
Tak je to pořád stejné. Už jsem na prášky. V pátek večer jsem měla i teplotu 38, ale tu se mi podařilo srazit. Občas uši i svědí, ale nic z ucha neteče. Rýma je o něco lepší (můžu už alespoň dýchat) ale kašel a bolest v krku je stále. Pořád mám návaly horka. Uší už nebolí, jen ten tlak je nepříjemný. Doma na mě musí hulákat.