Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky, mám problém s dcerou (11 měsíců)od úterka má vysoké teploty, většinou i přes 39. Jakmile sem to zjistila šla sem s ní k doktorce, ta řekla že je to nejspíš šestá nemoc a že se máme v pátek určitě ukázat, pokud budou teploty přetrvávat tak i s močí. Měla sem střídat panadol čípky a Nurofen sirup. Pokaždé se teplota snížila, ale po několika hodinách byla zpět. Takže i s močí k doktorce, poslala nás do laborky na krev a na ORL, protože se jí zdálo že trochu brečí když jí sahá na ucho. Tam zjistila doktorka že opravdu má slabý zánět středního ucha, píchla ho ale nic nevyteklo. Dostali sme antibiotika OSPEN, máme vyplachovat borovou vodou a stříkat do nosu. Rýmu nemá, z ucha jí nic neteče ale teploty přes 38 pokračují!!! Už dvakrát dostávala dneska Nurofen, kdy by asi mohli ty antibiotika zabrat? díky mockrát za rady
kačenko, Ospen zabírá tak za 2 dny. podle mě už bude zítra úplně bez teplot.
mockrát, zkusíme ještě zábaly na ručičky nejspíš, ale včera mi říkala pediatrička že do 48 hodin by měla být v pohodě tak sem zvědavá. Je to poprvé co je nemocná a já sem z toho dost vyjukaná. Já na záněty středního ucha trpěla jako malá a docela fest. Je to genetické, říká to spousta lidí i doktorka na ORL
Kači, nám naše paní doktorka řekla, že téměř všechny antibiotika zabírají cca do 24 hod, nejpozději však do 48 hod. Neboj, určitě to bude s mrňouskem coby dup dobré ![]()
Jak psaly holky antibiotika jako je ospem, což je vlastně penicilin, tak ten pokud nezabere do 48 hodin, tak musí dostat jiná ATB. Pokud by to byly širokospektrá jako je klacid, fromilid atd tak tam je jěště jeden den navíc. Tak ať vám to zabere, ale my dostávali na ucho Augmentin duo.
jednou díky za rady zítra to snad už bude ok, uvidíme při nejhorším v pondělí zase pádíme na ORL,ten zánět je fakt slabý, poctivě vykapáváme borovou vodou a nic jí nevytéká. Ve středu máme jít na kontrolu a to se jí na to zase podívá
Obecně,ATB by mělo zabrat do 48 hodin.Neříkám,že musí být dítě úplně bez teplot a „zdravé“.Ale zlepšení by mělo být.
Emička měla oboustranný zánět středního ucha před měsícem.
Nám při každé horečce bez příznaků dělá dr.rychlý odběr krve na CRP,tak zjistí,jestli je to infekce virová nebo bakteriální.Díky tomu nenasadila ATB na 5.dětskou nemoc,kdy měla Emča 4 dny hodně vysoké horečky bez dalších příznaků.
Jo, CRP nám dělali, měla asi 68 a zvýšené leukocity, takže to je opravdu asi zánět středního ucha, sice slabý ale je…
Malý(11měsíců)má hnisavý zánět středního ucha.Píchali mu je obě,pořád to teče tak dnes dostal antibiotika.Už je bez teplot,ale vůbec nechce jíst,pořád knourá.Má to od soboty kdy měl ještě průjem a zvracel.Průjem se mi podařilo zlepšit ale dneska vše co snědl vyzvracel.
Mám docela strach protože dost zhubnul.Měl 9kg a dnes jsem ho vážila a má jen 8kg.Vůbec nevím co mu mám dávat jíst.Zatím jsem zkoušela jen banán a mrkev s bramborem.
Nevíte jestli na to zvracení je nějaký čípek.Zítra s ním radši půjdu k doktorce.
mě by celkem zajímalo, když to byl slabý zánět, jestli to fakt bylo na píchání, kor když nic nevyteklo…
Na „slabej“ zánět jsme dostaly kapky (otobacid, otipax), tne i znecitlivuje i léčí zánět.
Píchaj jen, když to je nutné (a píchání se zs vyloženě nebráním, holce se uleví).
Aneta za poslední 3m měla 4× zánět, 3×p íchaný a 3× ATB. U prvního zánětu n ORL dr shledala, že to na ATB nevidí (dostala je na průdušky, které měla k tomu, u pediatry)
O týden později jí píchli ucho v nemocnici a bez ATB
O necelý měsíc později jí píchali ucho, týden jsme jezdily na odsávání z uší. Udělali jí výtěr a teprv po několika dnech při výsledku odstala antibiotika a míchané kapky do nosu, o 3 týdny později stejný průběh.
Sice na ATB skončí, ale vím, že nemaj jinou mžonost, ona ty nálezy v uchu i nose má, ale taky to nedávaj automaticky
Aktuálně nás kvůli tomu tlačí do mandle a to se mi nezdá, budem řešit varianty…
holky, také mám děti a dceři jsme byli 8× pichat zánět středního ucha, až jednou mi kamarádka poradila ať si necháme napsat kapky, které se nakapou do bolavého ouška, ale nesmí to být už prasklé, musí to být na začátku a opravdu už nás 3× zachránili před pícháním a u syna jednou, no kapky se jmenují OTIPAX a může je napsat jakýkoliv lékař, ale jsou ještě jedny OTOBACID a ty může napsat jen ušní dr. ale ty otipax stačí, kdyby nás o tom informoval lékař který malé to ucho píchal, bylo by po píchání už dávno, jsou to holt zlatokopové…jo a ty kapky se před tím než se nakapou do ouška musí zahřát na teplotu těla, já to zahřívám v dlani deset minut, nebo když spěchám tak v horké vodě, ale pozor musí se to zkusit ať prcka nespálíte…takže ať to pomůže, já jsem za tuto radu vděčná kamarádce, které při každém potkání se s ní děkuji…:)
no já ho doma sice mam, ale prostě to ne vždy zachrání. Stihnu akorát tak v noci začít kapat, jak si myslim, že to je ucho a ráno už je to k píchnutí (a vím, že to nepíchaj automaticky, tady, kam chodíme, ne - a zas jí nenecham trápit)
Ještě prosím vás, zkušené matky, netušíte, za jak dlouho po zánětu středního ucho bude dítě schopné absolvovat návštěvu bazénu nebo cestu letadlem? Díky.
tak nám dr řekla asi 2 týdny po doléčení, co nás uznala zdravými (pakliže zánět neměl s plaváním souvislost).
S létáním zkušenosti nemam
Aktuálně nás kvůli tomu tlačí do mandle a to se mi nezdá, budem řešit varianty…
Gabinko,prosím,jaké varianty máš na mysli?Nás don toho tlačí taky…Děkuju,klára.