Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ano, kamarádce to řekli na ORL, když tam přišli poněkolikáté - že to nejspíš někdo roznáší ve školce.
hm to je bezva. stellince minulý týden prasklo levé ucho,teď jí bolelo pravé (rozehnali jsme) a dnes brečí timinka a mě taky bolí ![]()
Jezis to mi nerikejte.
Dneska jsme byli na kontorle, ani jedno ucho nebylo treba pichat, nicmene uplne ok to neni a do skolky smi az koncem pristiho tydne.
Muze to chytnout mladsi i kdyz mu z ucha vlastne nic neteklo? ![]()
spíš ale záleží na původu zánětu, myslím si…
Mladší holka měla záněty za 5měsíců 7× a nikdo od ní zánět nechytil, nikdo problém neměl, ba k nám chodily (informované, takže dobrovolně) návštěvy a nikdy nikdo…
Stejně jako ve školce nikdo neroznáší zánět středního ucha, alébrž prostě v kolektivu jsou různé brebery, jež u mnoha jedinců nevyvolávají žádné problémy (a nemá cenu je přeléčit preventivně, pže se to tam rádo vrací). A holt někteří jedinci jsou citliví a v kombinaci s tím, jak je vyvinutá eustachova trubice? nebo jak jsou na tom mandle a vůbec na jedinci samotném a tak může dojít k zánětu středního ucha.
U nás na počátku byly bakterie, které se furt vracely i po přeléčení a z průdušek se jí to nastěhovalo na uši. byla na odstranění mandlí a bylo nám řečeno, že mandle nebyla dramaticky velká, ale nejen, že byla zvětšená, ale navíc byla víc k jednomu uchu, které byo víc problematické, tak bylo náchylnější..
Ale jinak teda ten výtok z ucha infekční je určitě, to zas ne, že by nebyl
Pokud máte oma Otipax/Otobacid, tak nakapat, protizánětlivě působí Nurofen, resp. ibuprofeny
Gabinka1 píše:
spíš ale záleží na původu zánětu, myslím si…Mladší holka měla záněty za 5měsíců 7× a nikdo od ní zánět nechytil, nikdo problém neměl, ba k nám chodily (informované, takže dobrovolně) návštěvy a nikdy nikdo…
Stejně jako ve školce nikdo neroznáší zánět středního ucha, alébrž prostě v kolektivu jsou různé brebery, jež u mnoha jedinců nevyvolávají žádné problémy (a nemá cenu je přeléčit preventivně, pže se to tam rádo vrací). A holt někteří jedinci jsou citliví a v kombinaci s tím, jak je vyvinutá eustachova trubice? nebo jak jsou na tom mandle a vůbec na jedinci samotném a tak může dojít k zánětu středního ucha.
U nás na počátku byly bakterie, které se furt vracely i po přeléčení a z průdušek se jí to nastěhovalo na uši. byla na odstranění mandlí a bylo nám řečeno, že mandle nebyla dramaticky velká, ale nejen, že byla zvětšená, ale navíc byla víc k jednomu uchu, které byo víc problematické, tak bylo náchylnější..
Ale jinak teda ten výtok z ucha infekční je určitě, to zas ne, že by nebyl
Pokud máte oma Otipax/Otobacid, tak nakapat, protizánětlivě působí Nurofen, resp. ibuprofeny
tak jest
Jů, to je pocta, že jsem neřekla koninu (jsem se jen pokusila přetlumočit z našich zkušeností
)
Oživuji diskuzi. Syn ve čtvrtek dobral atb na zánět středního ucha. Před jejich nasazením mu ouško píchali a „chycené“ bylo i to druhé. Měl horečky, které šly i špatně srazit. Zdálo se, že je vše ok. No a dneska (3 dny po dobrání atb) mu samovolně prasklo to druhé ouško. Hned se mu ulevilo. Má někdo zkušenost? Vrtá mi hlavou, jak je tohle možné…
Zdá se, že ta atb měl teda zbytečně a pouze to oddálilo „patálii“ s druhým ouškem…
@Martikov u nás se stalo něco podobného. Synovi prasklo ucho, dali mu atb a za 2 dny jsme jeli na píchání s tím samým uchem. Podle mě šlo o virový problém nebo mu atb nezabraly, protože byly bakterie rezistentní. Když mu dělali výtěr, tak se ukázalo, že tam má něco, na co už nepomůže Ospen, takže dostává nějaká širokospektrální atb.
Teď mu píchali uši týden po sobě a zatím dobré.
@Martikov a jak dlouho bral ta atb? Zdá se, že byl zánět nedoléčený a že se vrátil… Syn to měl podobné. Měl teda obě píchané, bral týden atb a druhý den po dobrání opět oboustranný zánět, opět píchání. ten druhý byl ale virový, byl bez horeček a nedostal znova atb.
Příspěvek upraven 29.10.17 v 15:18
No moje zkušenost je, že si myslím, že doktoři místo toho aby léčili tak zkouší. Protože sami neví co a jak zabere. Pamatuji si na syna když byl malý. Chodili jsme snad 3 měsíce píchat uši. Nemělo to konce. A nakonec to přešlo samo
@Martikov
Tak já si myslím, že ty atb dostal právě na to píchnutý ucho. A jelikož to druhé bylo chycené, tak prasklo samovolně. Na to načaté ucho jste dostali nějaké kapičky? Nebo prostě jen ty atb a hotovo? ![]()
@Nastys píše:
@Martikov
Tak já si myslím, že ty atb dostal právě na to píchnutý ucho. A jelikož to druhé bylo chycené, tak prasklo samovolně. Na to načaté ucho jste dostali nějaké kapičky? Nebo prostě jen ty atb a hotovo?
no, jo, ale že to druhé prasklo až po 12ti dnech? Každopádně dneska jdeme na kontrolu na ORL, tak uvidíme, co nám Dr. řekne…
je možné ,aby byl zánět ucha nakažlivý???