Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mala 2 roky ma zánet středního ucha v obou ouškách tak dr ji oboje píchla ale od včera ma stále horečky i v noci mela 39…po nurofenu to kleslo jen na 37,8 ale ja nikdy zánět střed.ucha nemela takže s tím vůbec nemam zkusenosti…myslela jsem že jakmile ji to pichne už dceři bude dobře a ne že bude mit stale horečky..nemam jet na pohotovost??? ![]()
dostali jste k tomu něco?
A prokapáváte ucho borovou vodou? Dělá se to proto, aby tekutina volně odcházela a aby se ucho neucpalo.
Jinak teploty můžou ještě přetrvávat. Kdy jste byli na píchání?
na píchání jsme byly včera rano …mam ji to vykapavat peroxidem…ale teploty jsou vyšší než měla před tím
ATB nejsou třeba, pokud zánět ustoup sám. Náš malej to měl taky po 2. roce, opakovaně a ATB jen jednou. Výborný je Otobacid ušní kapky jako prevence. Když si potom kdykjoli syn stěžoval, že ho bolí ouško, vykapala jsem a zánět se nerozjel. Otázka je, zda by se cvůbec rozjel
Ale mě i známým se osvědčil. Nakonec jsme tyhle opakované problémy vyřešili „vyndáním mandlí“, i když to není úplně vyndání mandlí…
A o té doby je bez potíží..... Ale syn měl záněty klidně 2× do měsíce.....
Tak držím palce, ať je brzy líp a zvládnete to bez ATB ![]()
Naše malá trpěla na záněty a pokaždé jí pomohlo,když jsem jí na ouško dala kus vaty,převázala plínkou,a jak se uoško zahřálo,vždy hnis vytekl a moc se jí ulevilo.
Teplota ustoupí,ale asi ne hned,přeci jen je to zánět v těle,srážej jí,ale dej tomu den dva,pak už určo začne ustupovat.Držím Vám palce,at je to brzy za Váma ![]()
Ahoj.
Já na zánět středního ucha trpím od dětství. Zkus jí stisknout ucho u zevního zvukovodu. Pokud jí to ude bolet má tam opět zánět.
Jinak pokud nechceš nechat ouško píchat. Znám super tip. Dělám to sobě i dětem a do půl hodiny je po bolesti.
Vezmeš stroužek česneku. okrájíš na velikost, aby se vlezl do ucha (jen na začátek do zevního zvukovodu) a pak šel vyndat. Hodně pomažeš krémem (aby se kůže od česneku nespálila) a vložíš do zvokovodu. Přakryješ vatou a přesto čepicí. Ideálně ještě na to lehnout, ale to většinouu dětí neprojde.
Do půl hodiny ucho samo praskne a česnek hnis vytáhne ven.
Pak je ještě varianta s cibulí, ale ta mi moc nezabírá. Nakrájíš na drobno cibuli, dáš do kapesníku a přiložíš na ucho. Opět hodně do tepla.
Tak přeji ať je brzy dobře.
tak jsem ji zmáčkla ten vnejsek toho ouška a začala plakat takže tam je asi zase zanet co???ach jo snad ne!!!!!!!!!!!jinak teplotku ma 37,7 kleslo to jen o jeden stupen
@Ferum píše:
Ahoj.
Já na zánět středního ucha trpím od dětství. Zkus jí stisknout ucho u zevního zvukovodu. Pokud jí to ude bolet má tam opět zánět.
Jinak pokud nechceš nechat ouško píchat. Znám super tip. Dělám to sobě i dětem a do půl hodiny je po bolesti.
Vezmeš stroužek česneku. okrájíš na velikost, aby se vlezl do ucha (jen na začátek do zevního zvukovodu) a pak šel vyndat. Hodně pomažeš krémem (aby se kůže od česneku nespálila) a vložíš do zvokovodu. Přakryješ vatou a přesto čepicí. Ideálně ještě na to lehnout, ale to většinouu dětí neprojde.
Pak je ještě varianta s cibulí, ale ta mi moc nezabírá. Nakrájíš na drobno cibuli, dáš do kapesníku a přiložíš na ucho. Opět hodně do tepla.
Ahoj, Tvůj tip mě moc zaujal a chtěla bych se zeptat - když to samo praskne, je to bolestivé? (Ale i kdyby - asi lepší, než píchání…). Omlouvám se zakladatelce, že neodpovídám jí, ale toto mě opravdu zajímá, musím si to zapamatovat. ![]()
@wercis Jj. Bude to asi znovu. TOhle mi prodaili na ORL, že prý se tak nejlépe u malých dětí pozná zánět středního ucha.
@Maddlen Když to samo praskne. Nikdy to nebolí. Najednou ucho přestne bolet a máš ve zvukovodu hnis. Já to takto praktikuji i na sobě. Jakmile mě začne bolet ucho, nasadím čenek a do rána mám pokoj. U sobe už to poznám a ani nemám pak teploty.
Je to super metoda a mámě to poradila paní v Maďarsku, když mi bylo pět a máma nadávala, že vyjedem jednou za rok k moři a já mám ihned zánět středního ucha a antibiotika. Takže jsem měla po dovolené. Od té doby se u nás jezdí na každou dovolenou s česnekem. ![]()
jak ty uši vypadaj? Teče z nich a co?
Pokud by to neulevilo, jela bych na kontrolu k dr. Neni nic neobvyklého, ž se to musí uvolnit znovu
a někdy je třeba tu tekutinu odsát (což ale neznamená, že to nepoleje dál, no).
Za ucho dáváme studené obklady.
Pokud byly uši píchané, já bych tam nervala žádnej česnek, toho bych se bála (kdyby to nebylo píchnuté, asi ne, ale takto). Nám kdysi dr na ošklivej zánět dovolila asi dva dny do píchnutého ucha kapat Otobacid (jinak jsme kapat do píchnutého měly vždy jen borovou vodu), event. měla do uší kapky pamycon
jestlipak je po píchnutí uší napadlo udělat výtěr
@Ferum píše:
Ahoj.
to si zkusim pamatovat ![]()
tak mě naopak několik doktorů varovalo před tím, aby ouško samo neprasklo, poněvadž je ta dírka pak větší a může dojít k poškození. Díky tomu píchnutí je dírka menší, tak je riziko taky menší.Naši malou 2× píchali a říká se, že když se ucho píchá 2× ,t ak pak už chodíte pořád. Naštěstí poslední píchání bylo před 1,5 rokem , tak doufám, že je konec. Když má malá silnou rýmu, tak já ji na ucho dám vatu namočenou v 60% líhu a nechám ji to tak 1 hodinu. To opakuji tak 2× denně a musím zaklepat, že zatím se nám píchání vyhýbá
Určitě je lepší když se to píchne.Nám to bohůžel prasklo,bylo to z ničeho nic.Nám doktor dal ATB,měli jsme dávat za ucho studený obklad a kapali jsme kapky Octobacin nebo tak nějak,už to tady bylo řečeno.
A taky bych si dávala pozor na to,kdy ty kapky kápnete.Já jsem mu to asi kapkami to prasknutí způsobila
Protože si stěžoval na ouško ,tak jsem mu preventivně kápla a ten večer asi za 2 hodiny začal hrozně plakat a brečel asi 5 hodin,volala jsem na pohotovost,nenapadlo mě že mu to mohlo prasknout,protože jsem myslela že ho bolí bříško,pořád chodil na nočník a ukazoval na něj.
Ráno na pohotovosti mi doktor řekl,že jsem mu to mohla i tím kápnutím způsobit.
My teď při každé rýmě,chodíme preventivně k ušnímu aby se mu podíval do uší.
no my jsme to dopracovaly k tomu, že už ani rýmu mít nemusela. Nicméně zhodnotila jsem to tak, že tam prostě zůstalo ložisko. Nechali jsme vzít mandle a v narkoze vyčistit uši a byl klid. Za pár měsíců měla neštovice a měla i v uchu a hned to začalo znovu. Druhý zánět píchaný po týdnu byl ale dost hustej, právě jí to šlo do kosti za uchem. Tak chtěli jí dát trubičky. Nechala jsem jí to jen vyčistit v narkoze a od té doby máme klid.
Sem tam jí to bolí, jednou už jsem teda myslela, že pojedem. Ale Otobacid je 100% jistota, že to zvládnem.
Pokud si nejsem jistá, že nekecá (jako než se naučila rozlišovat, že jí ucho nebolí, ale svědí za uchem
), kapala jsem aloe. Když jsem viděla, že to jsou uši určitě ,hned otobacid, event. nurofen a zvládlo se to. Naposled pícháno loni v únoru
Kapání nikdy nevedlo k samovolnému prasknutí. Je ale fakt, že do druhé operace jsme kapali Otipax a právě po tom hodně ošklivém zánětu jsem požádala o Otobacid (a nechápu, že mě to nenapadlo dřív, rok předtím,n ež jí začala série zánětů, jeden měla a ten se s otobacidem zvládl) a ten teda fakt zabírá
No a tedy nejsem dr, žádné nářadí na to nemam, ale jestli jí ucho opravdu bolí a něco se děje už celkem poznam i pohledem (ne tak, jako dr, ale ten rozdíl u ucha, kdy je OK a kdy se něco děje, tam vidím)
od tý doby nás netrápí žádná rýma
Nemá cenu si vyčítat, že jsi prasknutí způsobila. To si myslim, že spíš ne. Taky dost záleží na tom, jaký práh bolesti má dítě, jak komunikuje, jestli to strachy nezatluče, dokud neni zle. Jaký to má průběh, co se rychlosti týče. To ucho zkrátka už mohlo být tak „našponované“ zánětem, že by to prasklo i bez těch kapek
Nám se taky stalo,ž e celou noc řvala a ona tehdy vůbec nemluvila a byla vzteklá a protivná. A my už hotoví, šílení. Nezabíralo na ní nic. A nás to tedy nenapadlo, už jsme v noci byli protivní na ní taky. Vůbec, ale vůbec nás to nenapadlo. Dneska, když v noci nespí, první, co sleduju, jsou uši. No dlouho tedy zatloukala do posledního momentu
Uši jsou fakt svinstvo