Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky prosím o radu, trochu popíšu problém našeho chlapečka, na prohlídce 1,5r se DL ptala zda přetahujem… já že nikoliv, že na 1r prohlídce nic o tomto neříkala. Řekla jsem jen, že při koupání se mu pindík v teplé vodě ohýbá, DL začala předkožku stahovat, ta hned praskla na 3 místech, byli jsme posláni na urologii. Urolog se opět pokusil předkožku přetáhnout, další prasklina, řekl, že je opravdu extrémně zúžená, že je to na chirurgické řešení, že by provedl obřízku kolem 3-4r do té doby pravidelné kontroly, nebo nás vzhledem k věku (riziko anestezie) pošla do FN Ostrava. Když pominu přístup na dětské chirurgii nebyla jsem tam ani 5min a to i vyplňováním papíru u sestry , závěr je takový, že jsme objednáni na plastiku předkožky, když jsem namítla že bych raději obřízku, bylo mi JEN řečeno že o tom nerozhoduji já ale chirurg na sále až při samotném zákroku, vzala jsem tedy termín operace na plastiku předkožky který je za 3 měs. V mém okolí mám pozitivní zkušenosti s obřízkou, spíše s obávám že plastika předkožky moc nevyřeší a stejně syn později obřízku podstoupí…
1. prosím o vaše zkušenosti jak s obřízkou tak i s plastikou u vašich chlapečků…
2. mám právo požadovat radikálnější řešení -obřízku, nebo musím přistoupit na plastiku předkožky?
Opravdu záleží na DR. Můj synovec má od 2 let plastiku jemu 20 a problém nemá. Manžel má od dětství obřísku. Nechala bych to opravdu na DR. Jinak počítej,že ho to bude strašně bolet nevím jak manžel,ale synovec doslova prvích čtrnáct dnů čůral jen do teplé vody a strašně plakal ( spíž řval) nebo si sesrta vzala igelit a on jí stál v křeči na nohách a čůral na ní je to už dlouho,ale zavřu oči a vidím to (tenkrát jsme bydleli spolu).
Tereza
Připadá mi to strašně brzy
K násilnému přetahování nemělo v první řadě vůbec dojít, v diskuzích jsem potkala maminku, jejíž syn byl na plastice předkožky jako šestiletý, bolelo ho to, ale věděl, že musí přetahovat, aby to šlo. S dvouletým dítětem to bude šílený boj, protože na sebe nenechá sáhnout.
Jinak nevidím na plastice nic špatného, je v zájmu dítěte zachovat předkožku, pokud to jde, obřízka má pak vliv na pozdější sexuální život, někteří muži pak mají problém s malou vzrušivostí ![]()
https://www.emimino.cz/…-pre-104710/
řešila jsem stejny problem, ted mame zatim masticku a uz mu to krasne povolilo ale kdyby jsme dosli ktomu ze by musel na operaci tak bych ted nesla, prijde mi to moc brzo
Ahoj Ridi, osobně bych doporučovala celkovou obřízku. Je to lepší i kůli hygieně. Když bude mít jen plastiku, tak si nedovedu představit jak mu budeš kůži přetahovat a čistit. Můj syn - 5let byl v lednu na celkové obřízce v HK ve fakultní nemocnici a dopadlo to skvěle. Po zákroku je žalud trošku červený a okolo má slaboučkou jizvičku. malému vadilo oblečení na dotek ještě cca 4dny. Čůral už pár hodin po zákroku - prostě si sednul na WC a na nic si nesahal. Druhý den jsme šli domů. A citlivost už byla mnohem lepší. Po 14 dnech bylo zahojeno, jen jsem mazala mastičkou kůli suchosti kůže..
Je sice pravda, že syn cca týden občas naříkal, ale teď vím, že jsem udělala dobře. Už si na to ani nepamatuje. Pokud bys chtěla celkovou obřízku, nikdo ti to vymluvit nemůže. je to na přání. Nám dali rovnou na výběr. Předkožka nešla vůbec přetáhnout a na čůrání měl jen pár mm. Hlavně si sebou do nemocnice vemte volné trenýrky - v tescu mají 3pack za cca 70kč a volné kalhoty na převoz domů. Tobě doporučuji malému koupit minimálně 3-4 časopisy, pastelky a knížku sebou. V nemocnici půjčují stavebnice i na pokoj, takže nudit by se syn neměl..
Každopádně Vám držím palečky aby to dobře dopadlo..
![]()
Troufám si reagovat na problém se vzrušivostí a s něčím , takovým jsem se ještě nesetkala. Právě naopak, po odstranění předkožky za kterou se mimochodem často schovávají různé typy bakterií je mužské přirození mnohem více citlivé a na vzrušení to má přímo fantastický účinek.
Záleží samozřejmě na operátérovi který zákrok provádí.
P.s.: Manžel má celkovou obřízku, dělali mu ji v 1,5 roce a vím i o dalších, kteří jsou velmi spokojeni.
@Marta87 dík za podporu, já jsem pro obřízku, MM je po obřízce až v dospělém věku a je proti plastice u syna, chce taky obřízku. Právě MM je případ toho přístupu matky že na vše je dost času, že se vše upraví samo… Ve FN Ostrava je ten problém, že mi nedali na výběr, že se rozhodne až na sále… Syn nemá ještě 2 roky, tak z hlediska anestezie je FN zas dobré řešení.
Je mi 39 let a obřízku jsem absolvoval před 10 dny z důvodu stále více se zužující předkožky (fimoza). Pro dospělého chlapa těch několik prvních dní po operaci není jednoduchá záležitost (jistě tušíte proč) a závidím těm, kteří tento problém mají vyřešený od mala. Když jsem byl prcek tak si toho rodiče nevšimli. V pubertě a později jsem to neřešil: sexovat šlo ikdyž to nebylo úplně ono a hygiena také šla udržovat, pokud byl penis v klidovém stavu. Jenomže ono se to s věkem zhoršovalo a posledních několik let už to nestálo za nic (nejde jenom o samotné prožívání sexu, ale také o problém navázat vztah). Protože nemíním druhou část života prožít v celibátu a také nechci zůstat sám, tak jsem se nakonec rozhoupal a šel na urologii. Rozhodl jsem se pro celkovou obřízku, abych předešel případným dalším problémům (u částečné obřízky může dojít k opětovnému zužení zbytku předkožky). Vše se zatím dobře hojí. Jak to bude se sexem netuším, ale věřím že to dobře dopadne. Vzhledem k tomu, že je na světě obřezáno cca 1/4 mužů a tak bych se toho zákroku u malých chlapců nebál. Rovněž pochybuji, že by zrovna Američané nebo Arabové, u kterých je obřízka velmi rozšířena, měli větší problém při sexu (vyplývající z nižší citlivosti žaludu), než jiné populace. Trochu mám obavu jak je to u muže obřezaného v pozdním věku. Ale na druhou stranu u mě se toho stejně nedalo už moc pokazit.
@Marta87 píše:
Troufám si reagovat na problém se vzrušivostí a s něčím , takovým jsem se ještě nesetkala. Právě naopak, po odstranění předkožky za kterou se mimochodem často schovávají různé typy bakterií je mužské přirození mnohem více citlivé a na vzrušení to má přímo fantastický účinek.Záleží samozřejmě na operátérovi který zákrok provádí.
P.s.: Manžel má celkovou obřízku, dělali mu ji v 1,5 roce a vím i o dalších, kteří jsou velmi spokojeni.
pžesně tak
Tereza
@rida - Ahojky, malému ji také chtěli dělat kolem 2 roku, ale to jsem se bála právě té anestezie..
nechali jsme to na ten 5 rok a je to ok. Malej si už sám držel kalhoty aby ho to nelechtalo a šlo to dobře. Co se týče doktorů oni to opravdu neradi dělají… Nás taky přemlouval že to není až tak potřeba..
@mirek72 - sdílím názor a co jsem slyšela, tak v dospělosti se to údajně jenom hůř hojí.. Ale držím palečky, aby to bylo co nejdříve ok
navíc ženský budou mít radost.. ![]()
Marta87 - děkuji. Jenom aby se mi ženský nakonec nesmály
.
. Ahoj
@mirek72 tak můj muž byl na obřízce asi o něco málo mladší než ty, muž je nadšený, sám lituje že to neřešil tak to radikálně již dříve, hojilo se to výborně první sex asi po 11 dnech, od provedení zákroku žádné potíže
Rida: Dík za potěšující informaci. Ohledně dítěte - asi bych v tomhle případě trval na celkové obřízce, protože já jsem to v dětství rozhodně neměl tak zužené jak popisujete u vašeho dítěte a dopadlo to jak to dopadlo. K extrémnímu zužení došlo až po čase. Ať to vašemu dítěti dopadne dobře
My jsme na „obřízce“ byli - z doporučení nefroložky - opakované záněty ledvin u 10 měsíčního syna. Píšu obřízka v uvozovkách, protože ačkoliv jsem minimálně pětkrát zdůraznila, že chci obřízku úplnou, přesto nám udělali obřízku částečnou (tzv. plastiku). Na můj dotaz, proč dotyčný chirurg udělal obřízku částečnou, ačkoliv jsem si přála úplnou mi odpověděl, že to udělal pro jeho dobro.
Problém ale je v tom, že nám ten kousek zbylé předkožky teď nejde přetahovat vůbec !!! A to nám řekli, ať to přetahujeme, protože jinak by to srostlo. Zkoušeli jsme to opakovaně ve vaně s teplou vodou. Chlapeček strašně brečel a já málem s ním. Teď bude muset jít znovu, a udělají mu tu úplnou.
Já jsem podstoupil celkovou obřízku ve 30ti letech a nemůžu si to vynachválit po všech stránkách. Takže vřele doporučuji.