Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
potřebovala bych poradit…
Mému synovi je 9 měsíců a posledních pět dní mu ráno po celonočním spaní hodně zapáchá plínka, jako když se rozkládá moč (něco jako čpavek? nevím, jak to popsat). Přes den nic cítit není. Jinak na synovi nic neobvyklého neshledávám. Zatím ještě kojím, ale už jen ráno a večer, přes den už baští normální stravu a z prsu si občas jen trochu cucne. Snažím se do něj dostat tekutiny, ale vypije mi max. 250 ml vody. Mlíka už taky moc nemám, tím jak si dá už jen 2× za den.
Zajímal by mě váš názor, zkušenost. Je to normální nebo se mám znepokojovat? Může být zápach moči signálem nějaké nemoci nebo je to nedostatkem tekutin?
Díky za reakce.
Zuzana
Je to normální, prostě je zřejmé, že je spavec a během nerušeného spaní stihne čůrací akt za noc nekolikrát - současné plenky to pojmou, ovšem pach prozradí.
Kdyby ses tohoto chtěla zbavit, tak co jsem zažila u holky, je to o dávání pití v noci a tudíž minimálně ještě jednom nočním přebalování. Hlavně to noční pití bych možná při jeho věku doporučila. Jenže pak si zaděláš na další škodlivý návyk. Zažívací orgány včetně ledvin budou nucené pracovat i ve spánku. Já se rozhodla pro podávání pití, ale dcerka se mi sama budila, take místo dudlíku dostala napít.
Rozhodni se sama, když budeš v noci budit na pití a přebalování, tohoto se zbavíš (vycházím z toho, že přes den nic). Ale třeba to bude synovi vadit a pořádně se nevyspí a neodpočine - jak se říká, tady je každá rada drahá. ![]()
Romana
Když mě přijde divný, že je to jen poslední dny. Vždycky měl nacucanou plínku, od malička je to jedlík, ale ten zápach se objevil až teď. Určitě pro jistotu zavolám doktorce, ale s tím nastává další problém - jak odebrat takovýmu mrňousovi moč. Poradíte???
V lékárně jsou k zakoupení tkzv. čůrací pytlíky stojí do 10Kč odlepíš na:,–(íš,zabalíš do plenky a pak koukneš a moč je tam, pokud ten pytlík špatně nepřilepíš.
Ahoj,
určitě bych moč donesla na vyšetření doktorce. může tam mít i počínající zánět. za to určitě nic nedáš a budeš v klidu.
Moč jsem prckum chytala normálně do zkumavky, ty pytlíky nám moc nevyhovovaly. Prostě malého necháš chvíli nahatého na podložce nebo někde, kde ti nevadí, že to tam trochu zčůrá a pak už jde jen o tvůj postřech. Nejvíc děcka čůrají těsně po probuzení. No a když mu k tomu pustíš ještě vodu, to by bylo aby jste něco neulovili! Určitě bych pro klid duše se vzorkem k doktorce zašla!!!
Verča
jo taky deti curaji kdyz jim das neco vlazneho na brisko - zkusenosti ze sona ![]()
Ahoj,
plenky mojí dcery po nočním probuzení také zapáchají. Přes den nic a zapáchají od té doby, co jsem na:,–(ila pitný režim. Hlavu si s tím nelámu. Obvzlášt, když byli takové vedra,tak to bylo dost cítit. Jinak moje dcera hodně pije, takže plínka přes noc je hodně nacuclá, tudíž i hodně páchne.