Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můj šestitýdenní chlapeček pije v průměru 45minut až jednu hodinu. Samozřejmě v průběhu i podřimuje, ale když mu chci vyklouznout, tak začne znovu (žužlat i pít). Byla u nás paní, která učí plavání, a řekla mi, že by mu mělo stačit 15 minut. Prý si ten zbývající čas už jen užívá mé blízkosti a může se přepíjet. Je pravda, že někdy dost ublinkává - i hodinu po jídle. Dnes jsem to tedy začala omezovat (někdy se podařilo 20 min., jindy 25 nebo 30). Koupila jsem kojenecké váhy - obvykle vypil 80 ml. Je to dost při 58 cm a 4,5 kg? Navíc v šesti týdnech probíhá růstový spurt.
Ahoj,
my jsme na tom byly na zacatku stejne (Sarka mela 4,55 kg a 55 cm kdyz se narodila), kojily jsme 45-60 minut a detska mi rikala, ze to je moc, ze kdyz kojim z obou tak musi staci 10 a 10 minut, kdyz z jednoho tak 15 minut. No uprimne je to jedna z veci, kdy jsem se na nasi doktorku vykaslala a resila to intuitivne. Sarka se to jednak ucila, jednak mela rustove spurty… no proste jsem se ridila ji a ono se to nakonec samo srovnalo. V porodnici nam rikali, ze je to individualni od 10 - 50 minut. Dneska Sarce pres den bezne staci 10 minut, vecer pred spanim si to trochu vic uziva a taky kojim z obou, tak to nam to trva tak 20 minut. Jinak 80 ml mi prijde super. Kazdy mimco je jine a taky zalezi na tvem postoji, ale je jsem to sverila Sarce a nakonec se to srovnalo.
Aja
Iko tak tohle neřeš, Karolinka zpočátku taky pila až hodinu. Postupně se miminka naučí lépe sát a doba kojení se zkrátí. Momentálně u nás na 10 min.
Rozhodně jsem kojení neomezovala, mimčo si stejně vezme kolik momentálně potřebuje.
R.
Ahoj Iko,
můj prcek taky ze začátku cucal hrozně dlouho, nedokázala jsem moc poznat, jestli opravdu pije, nebo jenom tak cumlá. Postupně se to začalo upravovat samo na kratší a kratší dobu, nikdy jsem ho neomezovala. Hlavně si dávej pozor, aby ti malý nerozžužlal (to je hrozný slovo
bradavky, v případě, že by tě to při kojení bolelo, tak ten čas kojení radši zkracuj. Po každém kojení nech zaschnout na bradavce trochu mléka nebo natírej Bepanthenem.
Kojení zdar ![]()
Moc Vám všem děkuju. Taky to takhle cítím a úplně jsem dneska při tom zkracování trpěla, ale poslední večerní kojení už byla zase klasická hodinka. Prostě se nedal. ![]()
Ahojda, malej v začátcích taky pil dlouho, pak jsem přišla na to, že pije tak 5-15min a pak už si to „užíval“ a i se přepíjel, že taky dost ublinkával a navíc hodně moc přibíral. Myslím, že jsem to nijak neomezovala, ale hodinu jsem ho pít nenechávala, to zase ne. Kor když v průběhu si i usnou
. Záleží na každé mamce, jak si to bude dělat. Brzy se sehrajete
, S.
Ahojky,
už v porodnicic nám říkali, že kojit maximálně min-t. Poté, co jsem měla malou vážit před a po kojení, jsem zjistila, že pije 80-130 ml. Takže dost. Taky jsme porodnici opouštěli o deset deka těžší než porodní váha. Tak jsem i doma kojla 15 minut. A nyní, když se na to dívám zpětně, to byla chyba. Jelikož malá byla nespavec a pořád křičela (trápily ji koliky). Když jsem se vykašlala na 15 minut a kojila kolik malá chtěla (klidně i 45 minut), tak potom byla spokojenější. Ať si každý říká co chce, tak příště totak určitě udělám hned od začátku.
Ivulka
ahoj..
Tak u nás to bylo podobné, byl u prsíčka kolem 45 minut. Zkusila jsem omezovat, jenže malý byl potom nedojedený a nevyprsíčkovaný, potom chtěl častěji a začal více ublinkávat a tak jsem se vrátila, zase zpátky, vždyť mě to nic neudělá a až se malý naučil pořádně sát, tak už mu to tak dlouho netrvalo , ale trvalo to nějaký ten měsíc..