Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám takovej problém: naše Janinka (za 9 dnů 7m) leze všude po bytě, což by mi ani tak nevadilo (tak jsem se na to těšila:), ale máme v bytě někde dlaždice - kuchyň, chodba a koupelna - je to teda dost studený. Tak řeším, jestli ji v těch vedrech mám dávat nějaký kalhoty (normálně ji mám jen v bodýčku), jestli se může nastydnout od těch dlaždic?
Co myslíte? Nějak si nedovedu představit ji víc oblíkat, ale toho nachlazení se bojím…co byste dělaly? )
Moc díky za názory a zkušenosti
Suzetka
Ahoj, já mám doma taky dlažbu a fakt to je studený, ať jsou vedra nebo ne. Asi bych nedala tepláky, ale spíš nějaké lehké kalhoty, fakt něco prodyšného, lehkého. Ale na „boso“ bych ji asi nenechala. Kolikrát za mnou přišel i v těhle vedrech Honzík, že chce ponožky, že ho zebou nožky, když si hrál na dlažbě
. No a teď má stejně rýmu jako trám
, ale to může být i tím vedrem.
Šárka
Taky lozí jen v bodyčku nebo v plíně. Dítko se docela zahřívá tím lozením. Myslím, že když ji bude studit zadeček, tak odleze jinam. ![]()
My jsme poházeli po zemi sem tam nějaké koberečky a deky-takové teplé ostrůvky a na těch malá trávila většinu času. Vaše malá přece jenom ještě neběhá, takže jí to nebude nijak podkluzovat, že by mohla přijít k úrazu. Rozhodně bych v takových vedrech dítě moc neoblíkala.
Když jsou hice, tak je mrně jenom v plence a klidně i venku na trávě. když je chladněji, je jenom v tepláčkách nebo kalhotkách. My máme teplotu bytu 30°C takže nastadnutí se fakt nebojím a v noci kdy vyvětráme až na 27°C spinká jenom v plenečce. Když má na sobě víc, tak z něj teče
My trávíme vedra v lehounkých dupačkách - je to prodyšný, nepotí se jako v teplákách a na dlažbě nemusím mít strach a neodře si kolínka ani na hrubším koberci ![]()
Já dávám lehký kalhoty (mám super z takový jakoby krepový látky) a když byly ty největší vedra, tak jsem pod ně nedala body. Studeno nemáme, ale odřel by si kolena.
Nebojíš se ji nechat lézt na dlaždicích? Když Ondra začal lézt (cca měsíc), tak mu ještě občas upadla hlava a dal si do čela a teď si zase začíná klekat a stoupat a občas upadne do zadu na hlavu, nemůžu ho uhlídat (je divoch) a tak jsem radši koupila helmu. Nevím co bych si počala s dlažbou.
špatně jsem to napsala, nejsou to klasický kalhoty (ty vůbec nepoužívám), ale lacláče, takže je trošku krytý i břicho a přitom je to krásně prodyšný, lepší než body.
Nase mala poletuje po byte v tricku/bodycku a bez kalhot. Kolena ma uz sice jako podrazky, ale jak ji neco oblecu, hned to rve dolu, ponozky taky…Zkousela jsem to, lezet s ni na zemi, ale tempo jsem udrzet nedokazala,lilo ze me a to jsem byla jen v pradle.
Takze strach z nachlazeni nemam
Holky,
moc děkuju za tipy:)
Zkusím sehnat nějaký ty lehký kalhoty (ty lacláče by se mi líbily)…
Mašinko: to víš, že se bojím, malá si začíná sedat a na nožičky se staví taky, někdy jí to nevyjde a upadne, ale pokud je na těch dlaždicích, jsem pořád u ní a sleduju ji, snažím se jakýmkoli pádům bránit…no, zatím se daří, uvidíme později. Taky jsem uvažovala dát tam zábrany, aby do místností s dlaždicema nemohla, ale přijde mi líto zakázat jí 1/3 bytu, navíc, když já v kuchyni čas trávím a může tak být se mnou…takže raději stojím a hlídám:)
Suzetka
Ahoj,
já dávám v bytě malému kratásky, aby je měl přes kolínka nebo lehké kalhotky. Mame dřevěnou podlahu, PVC i koberce a jelikož jsme přízemní byt, od země je fakt chladno a myslím, že v kratáskách se nepřehřívá. Nejhorší nastydnutí je od nohou, my byly celé léto bez rýmy či jiného nastydnutí.
Olina