Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky mamči!
Mám takový problém. Mám pračku shora plnitelnou a už delší dobu je z ní cítit vlhkost. Nemůžu už ani prát, protože je i cítit prádlo. Koukla jsem do filtru, nechala vytéct všechnu vodu, co tam byla, jinak v něm nic není. Vůbec nevím, co s tím. Malej má denně spoustu prádla (asi jako každej prcek
), takže prostě prát potřebuju. Poradíte mi?
Pračka je zn. Whirpool. Moc děkuji. ![]()
Mam to podobne, pri prani to smrdi, ale pradlo je pak normalne vonavy. Pravdepodobne je to typem praciho prostredku. Pomaha mi na to ocet, jednou za cas pustit naprazdno a vic to neresim…
Ahoj
tak muj partner ma doma pracku horni plneni, smrad, ze je mi z toho
, nepomaha nic, pradlo po vyprani smrdi a uz ani ten smrad nejde vyprat, ma to ale z toho duvodu, ze jen dopral tak tam hazel spinave pradlo a tim to zasmradlo.
Jak ten zapach z pracky dostat pryc neporadim, ani ocet nepomaha.
Problém je v tom, že ve výtokové hadici zůstává voda a množí se tam anerobní bakterie. Teda v tom ohybu hadice na výtoku z filtru nebo čerpadla. Chce to postavit pračku na nějaký stupínek, vytáhnout (nebo vyšroubovat) filtr a hadici položit na podlahu a nechat vytéct všechnu vodu. Pak vrátit filtr zpátky a prolít asi kbelíkem vody, do které je přidané „trochu víc“ SAVA. A tu vodu nechat skrz hadici vytéct do odpadu. Zápach by měl zmizet.
Napadají mě jen takový ty klasický „očišťovací kúry“ pro pračky, myčky … jako např. ocet, kyselinu citronovou, savo, louh ![]()
Mě jednu dobu taky začalo smrdět prádlo po vyprání, přímo v pračce jsem to necítila, ale to prádlo divně páchlo, přestože jsem ho prala stejně jako předtím.
Začala jsem tak 1× do měsíce dělat to, že vezmu starej šmudlručník, jeden kus, hodim ho do pračky (někdo nedává, ale já dávám, páč si říkám, že ta uvolněná stará mastnošpínokal se musí zákonitě někam jinam uchytit a dostat pryč, tak to „lapám“ na vyřazenej ručník), dám na 60 (nemíň, ideálně by asi bylo na vyvářku, ale nechci tu mojí zasloužilou herku moc unavovat
) a místo prášku dám naleju ocet (od oka tak asi 2 deci????) a nasypu trochu kyseliny citronový (nemusí asi bejt, ale dávám jí, stojí cca. 15Kč pytlík v drogeriích nebo potravinách). Nebo zkus nalejt savo, to by mělo zničit i případnou plíseň, která tam v tej vlhkosti může vznikat. Extrémní řešení je sypkej louh (v drogeriích, plastová pixkla půl kila cca 40kč, stačí pár polívkových lžic, je to fakt síla, ale bacha - nesmí se moc zahřívat!!!!, takže jen studený máchání byhc dala).
A ještě jsem někde četla babskou radu proti zatuchlosti v koupelně, škrtnout tam sirkou a nechat jí vyhořet. Tak zkus koupit dlooooouhý sirky v DM za 25kč a pár jich tam zapálit
nebo čajovou svíčičku den na dno bubnu (pračku pochpitelně nezavírej).
Teď jsem si vzpomněla jak jsme odsmraďovali podzemní sklep SIRNÝM KNOTEM
ten by určitě zabral, jenže pak by vám spolehlivě nesmrděla jen pračka, ale celej byt tak nejmíň na měsíc ![]()
Já jsem koupila od Dedry přípravek na čištění vnitřku pračky a je úžasnej, kam se na něj hrabe ocet, citrón a další. Doporučuji!
Jo a cena je do 100,–
Tak pracím prostředkem to nejspíš nebude - používám Persil Sensitive a pračku nechávám stále úplně dokořán. Nejpravděpodobněji je to tím, co píše Jura. Bude tam prostě někde něco, co se musí vylít a vyčistit. Zaúkkoluju taťuldu, když je aspoň o víkendu s námi, tak ať je taky „pro nás“, ne?
Pampi, mně se to taky stalo… ocet nepomohl, takže jsem dala Savo a pořád to nebyo úplně ono..
Tak manža rozmontova tu odtokovou hadici, propláchl filtr - vyteklo z toho fakt k
pak jsem ještě jednou dala láhev octu a cyklus na vyvářku a
/ my to měli nejvíc v té hadici co je za pračkou - odtokové v tom prohnutí dole /
Držím palečky.
tak holky mám stejný problém a původce jsem odhalila, není to z bubnu ale z těch nádržek na prášek. Musím se to odmontovat, rozebrat vyčistit. Mě tam prostě pokaždý trošičku toho prášku zůstane, plus vlhkost, když je pračka otevřená je to ve svislé poloze takže nevyteče, a fakt mi to přijde jak když to hnije. Akorát netušim jak to rozeberu a zda to tam dám zpátky.. jsou tam takový divný záhyby.. ![]()
čiki píše:
tak holky mám stejný problém a původce jsem odhalila, není to z bubnu ale z těch nádržek na prášek. Musím se to odmontovat, rozebrat vyčistit. Mě tam prostě pokaždý trošičku toho prášku zůstane, plus vlhkost, když je pračka otevřená je to ve svislé poloze takže nevyteče, a fakt mi to přijde jak když to hnije. Akorát netušim jak to rozeberu a zda to tam dám zpátky.. jsou tam takový divný záhyby..
No vidíš a mě by třeba vůbec nenapadlo, že tohle může někdo nečistit - já to musím 1× za měsíc totálně rozebrat - vyčistit i malý dírky kartáčkem a pískem opláchnout…
Jinak teda po praní nechávám přihrádku lehce otevřenou..aby vysychala a tak moc neplesnivěla. ![]()
Eva B. píše:
Já jsem koupila od Dedry přípravek na čištění vnitřku pračky a je úžasnej, kam se na něj hrabe ocet, citrón a další. Doporučuji!
Jo a cena je do 100,–
a co to je?
No, já tedy vůbec do těch přihrádek nic nedávám, dávam prací prostředek přímo do bubnu k prádlu a taky ty přihrádky občas čistím.
pampalin píše:
No, já tedy vůbec do těch přihrádek nic nedávám, dávam prací prostředek přímo do bubnu k prádlu a taky ty přihrádky občas čistím.
a kam dáváš aviváž??
Já právě prášek taky dávám do bubnu, ale tu tam dát musím…
Aviváž nedávám vůbec. Peru jen v gelu. Já mám v anamnéze atopickej ekzém, takže „neavivážuju“.