Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím máte někdo zkušenost u dítěte se zápalem plic a astmatickým zánětem průdušek? Včera bylo toto diagnostikováno u mého syna věk: 4.měsíce. Vzali mi ho do nemocnice na JIP, nepustí mě k němu aby zbytečně nebyl plačtivej víc než je. Jsem bezmocná, nikam sem s ním ven nechodila, ale doktor mi řekl že je to virového původu což mi bylo vysvětleno od známé že to musel někde od někoho chytit takže pokud to takto je tak vím od koho bohužel ale nikdy by mě nenapadlo že se dá chytit zápal plic. Hrozně se o něj bojím. Jediné co se vždy dozvím od doktora je že dostal kortikoidy, že začal jíst a že musíme počkat. Což chápu. mám hrozný myšlenky moc se bojím a hlavně už je to druhý den co jsem ho neviděla. Máte někdo s takovouto diagnozou zkušenost?? Jak dlouho může trvat zotavení u takového malého špunta?
Nemůžu říct, že jsem byla ve stejné situaci. Náš malý dostal zápal plic ve 3 měsících. Nevím jak to probíhalo, jen vím, že byl v nemocnici. Mi jsme si ho adoptovali až když mu bylo 7 měsíců a toto jsme se dozvěděli až z dokumentace. Dneska je z něj 3 letý neposeda a ťukám, je zdravý jak řípa. Žádné komplikace mu nezůstali.
Mně přijde teda dost krutý, že nemůžeš k němu.
Já myslím, že právě nejvíc potřebuje tebe!
Trvala bych na tom, že chci být co nejvíce s ním. Máš na to právo!
Přeju brzké uzdravení! ![]()
ahoj,
taky jsme meli, celkova rekonvalescence byla mesic, takze fakt hajaci rezim. Na JIP vetsinou nepousti, ovsem ty tam jako mama muzes, pokud chces, tak staci na tom trvat, dostanes rousku atd. problem byva, kdyz je plna a jsou tam ostatni deti. mimi dostava dychat pres masku, aby se rozsirily dychaci cesty, antibiotika. Vetsinou ventolin, pak flexitide byva jako prevence astmatu, to se vstrikuje do optichamberu, nas syn na tom je uz od zari. jinak z nemocnice ho pousteli po 4 dnech, jakmile se nemusel ventolin strikat tolik a tak casto
smarjaa, bych nenechala ani naseho petiletaka , ktery je na nemocnice celkem zvykly samotneho, to me uplne desi, nezvladla bych to, vzdy s nim jsme - ja nebo manzel, ale manzela uz taky zkouseli obalamutit , tak jsem mu bulela do telefonu , ze na to nemaj narok atd. , tak se nedal a jim nic jineho nezbylo nez to tolerovat.
jinak zapal plic je proste zanet, takze vzdy se musi nekde chyti - bakterie nebo viry, ale to lze chytit kdekoliv.
vice neporadim , musi to byt tezke, ale rozhodne bych chtela byt s detatkem, kor s tak malynkym, ten z toho ani nema rozum tak aby pak byl vice plactivy apod. a mama je prece nejlepsi lek!
je mi moc líto, že nemužeš být u dítěte a ta bezmoc je krutá, ale oni se dobře postarají a brzy pujde z jipky a tam už budeš s ním.
Nás to potkalo v pul roce a dodnes bere léky na astma, do roka měl 4× antibiotika i kortikoidy. už je ale dobrej.
zapal plic nechytil ale ten vir co chytil mu bohužel vlezl přez prudušky až na plíce to se bohužel někdy stane. neboj ale je postaráno a nemusí to mít trvalé dusledky v podobě astmatu atak.
drž se a pořád se ptej doktoru ikdyž si budou myslet že otravuješ.
Stalo se nám to také, když měl syn necelé 4 týdny, měl bronchiolitidu - nejhorší forma zápalu plic. V nemocnici jsme byli týden, půlku na JIPu, kam jsem kdykoli mohla. Ale malého jsem kojila. Měl také virový těžký zápal plic, chytil to od manžela. Po propuštění jsme cca 2 měs foukali kortikoidy, pak už nic. Měl posunuté celé očkování a cca 3 měsíce jsme nešli nikam, kde bylo víc lidí, aby nic nechytl.
Asi díky atb měl pak děsné koliky bříska,ale časem všechno upravilo.
Jsou to hrozné nervy, sama jsem za ten týden zhubla 10kg. Hlavně se na vše ptej, co a jak. Zvládnete to, neboj. ![]()
uz nas konecne v pondeli presunuli na normal pokoj,uz je to lepsi, snizili mu i davky leku tak to je dobre znameni. Doktorka mi rekla at pocitam ze tu budeme nejmene 1tyden,coz je hrozna predstava ale hlavne ze bude zdravej.budeme mit co delat aby se vratil do zajetych koleji co se tyce jidla a spanku.kdyz me po tech pro mne dlouhych 3 dnech videl ,myslela sem ze nevi kdo sem a ted se od nej nemuzu hnout na krok.tak ted uz bude snad jen dobre? Dekuji za prispevky