Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
prosím vás maminky o radu ohledně zápisu a nástupu do MŠ, mám v tom trochu nesrovnalosti, tak jestli mi můžete trochu poradit.
1. je možné zapsat dítě do školky a přitom ho tam nevodit hned od září (i když by mělo v září 3 roky)? Např. třeba až od února, března?
2. platí se školka hned od září, i když dítě nahlásím až třeba od února?
3. je k zápisu potřeba potvrzení od pediatra nebo se předloží až před nástupem do MŠ?
Děkuji moc za odpovědi a pokud máte některá ještě jiné informace o zápisu a nástupu do MŠ budu za ně moc ráda.
Jana
Skolka se plati hned od zari a dite muze chodit jak chces, to uz nikoho nezajima, pokud je prijate, ale platit skolkovne musis i kdyz nechodi kazdy mesic. Potvrzeni od lekare je soucasti formulare, ktery se odevzdava pri zapisu.
Tak někde dítě přijmou na zkušební dobu 3 měsíce a v té době mohou dítě ze školky z vážných důvodů vyloučit a uvolnit místo pro jiné dítě. Zkušební doba musí být uvedena v rozhodnutí o přijetí.
Školkovné se platí každý měsíc, u nás snížené, když dítě nepřijde ani jeden den v měsíci.
1. pokud dítě přijmou, můžeš ho omlouvat jak chceš - některé děti bývají při přechodu do kolektivu dětí permanentně nemocné a školku navštěvují sporadicky
2. školka se platí určitě hned od září, od nástupu (když už tedy „blokujete“ celý podzim místo ve školce jinému dítěti)
3. potvrzení od lékaře třeba u nás ve školce vůbec u zápisu nechtějí, jenom sama v přihlášce kroužkuješ, zda je očkované. Razítko od lékaře je požadováno až do evidenčního listu přijatého dítěte (přijímají cca 50% dětí)
Zdravím dovolím si oživit diskusi. Prosím o respektování anonymu Mám pár dotazů a potřebovala bych poradit. Myslíte že je možné aby dítě přijali i během roku? (od února) nejlépe známá se bude stěhovat a potřebovala by umístit syna ve školce. Popřípadě na co se budou ptát když budu školky obvolávat? díky moc
@Anonymní píše:
Zdravím dovolím si oživit diskusi. Prosím o respektování anonymu Mám pár dotazů a potřebovala bych poradit. Myslíte že je možné aby dítě přijali i během roku? (od února) nejlépe známá se bude stěhovat a potřebovala by umístit syna ve školce. Popřípadě na co se budou ptát když budu školky obvolávat? díky moc
Musel by být u zápisu…pokud se v MŠ uvolní místo (většinou z důvodu stěhování) bere se dítě pod čarou z posledního zápisu (někdy i kvůli jednomu místu dělají nový zápis
). Pokud jsou nová místa z důvodů navýšení kapacity (zřizovetel), vyhlašuje se nový zápis. Takže pokud se teď přistěhovala, ať jde z zápisu…teď akorát začínají.
Na co se budou ptát? Na věk, TP…
Já se třeba byla ptat v naší školce a tam mi řekli, že zápis je v dubnu a děti přijímají jedině v září. A pokud bych dítě chtěla nutně dát dítě během roku-to znamená od dubna, musela bych platit 300kč měsíčně školné i když tam chodit nebude! A to od září do března bych platila místo. JInak ho vezmou až příští rok v září a to už bez placení školného. To už ale malému v září bude 3,5let a já mám rodičák do března! Tak mám prodlevu půl roku v zaměstnání. Taky nevím, jak to budu řešit.
@SIMONA1234 Prosím tě, poradila bys i mě?… Dcera má nyní dva roky, když bych ji chtěla dát na pár dnů v týdnu do školky od září (bude mít 2r8m) a nebo od ledna (3roky) na celou dobu (na spinkání ne). Máme jít ted k zápisu že? ale co tam po ni budou chtít? když pleny ještě má, nají se sama, neoblékne se, ale vím skoro jistě že do září to umět bude.. Jak se řeší tohle?
@brulinka Nijak…jdeš k zápisu a hotovo. Dítě u zápisu je spíš formalita, žádné přezkoušení nečekej…neboj. Max se jí zeptají na jméno, v rámci konverzace.
A ano, teď na jaře k zápisu…pokud budeš mít štěstí a vezmou ti jí. Pak ti ředitelka řekne, jestli ti jí vezme už v září nebo až dovrší 3 let. Plínky trénujte, občasné nehody jsou v pohodě, s tím se počítá…soustavné počůrávání by byl problém.
@brulinka syn jde taky v září do školky, v únoru mu budou dva. Bez plínky je částečně. Ve školce se mu moc libí, chodíme do klubíku, který pořáda školka co 14 dní v uterý
@LLenule111 píše:
Já se třeba byla ptat v naší školce a tam mi řekli, že zápis je v dubnu a děti přijímají jedině v září. A pokud bych dítě chtěla nutně dát dítě během roku-to znamená od dubna, musela bych platit 300kč měsíčně školné i když tam chodit nebude! A to od září do března bych platila místo. JInak ho vezmou až příští rok v září a to už bez placení školného. To už ale malému v září bude 3,5let a já mám rodičák do března! Tak mám prodlevu půl roku v zaměstnání. Taky nevím, jak to budu řešit.
tak zaplatit 1800kc celkem za to, ze neprijdes o pul roku prace (pripadne o ni neprijdes uplne) mi zas neprijde jako takove drama ![]()
skolce nic jineho nezbyva, nemouzou drzet misto jen tak bez placeni. a nemuzou vzit nekoho jineho a pak ho v dubnu vyhodit.
U nás je to třeba tak, že školkovné je 300 kč/měsíc, ale pokud je dítě zapsané, ale do školky nechodí (třeba ho chtějí rodiče dát až od listopadu), tak požádá o snížení školkovného na polovinu. A to už je fakt pohoda. Navíc stejně vám ty peníze pak vrátí při zúčtování daně/daňovém přiznání. Tak bych to vůbec neřešila.
U nás teda berou děti i během roku a to i ty, které nebyly u zápisu - letos mají docela málo dětí (chápu, asi vzácnost).
Jak se někdo ptal - tak ano, pokud chcete, aby vaše dítko vzali během příštího školního roku do školky, tak je dobré (a u většiny školek nutné) jít k zápisu (často březen/duben).
Víte prosím někdo, jak je to se školkovným, pokud mi dítě od září přijmou do MŠ a já se třeba až v létě dozvím, že se budeme stěhovat a tudíž už v dané školce nebudu chtít dítě mít? Jde to pak zrušit nebo už to celoroční školkovné stejně budu muset platit?
Aktuálně prodáváme byt a já prostě nevím, kdy definitivně do klapne (už to 3× vypadalo, že bude prodáno a pak kupující nedostal hypotéku nebo si to rozmyslel na poslední chvilku). Teď je to opět ve fázi, kdy další kupující řeší hypo a vypadá to opět na dlouhé lokte. Zápis má jasně daný termín (jen jeden ještě ke všemu) a ten se neúprosně blíží.
Když teď dcerku nepřihlásím a zůstaneme tady, tak bude bez školky (je mi jasné, že mi ji stejně vzít nemusí, budou jí teprve ty 3 roky, ale tak za zkoušku nic nedám). A když ji přihlásím a vezmou jí, tak se může stát, že školka pak nebude potřeba v této lokalitě, ale jinde.
A mj. bere se pak příp. ohled v jiné školce (v novém místě bydliště) na to, že mi dítě přijali v místě původního bydliště nebo je to úplně fuk?
PS: Půjdu samozřejmě do dané školky na den otevřených dveří a zeptám se i tam, ale to je až za 2 týdny a jsem zvědavá. Třeba už to tady někdo řešil?
Předem děkuji za rady ze života ![]()