Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možné to je, ale třeba naši školu zajímalo, zda má v místě TP aspoň jeden z rodičů.
Dnes už se na trvalé bydliště kvůli škole nehledí. Můžeš dítě přihlásit kam chceš. Třeba to má každá škola jinak, prostě tam zavolej a zeptej se.
@mi.anetka píše:
Dnes už se na trvalé bydliště kvůli škole nehledí. Můžeš dítě přihlásit kam chceš. Třeba to má každá škola jinak, prostě tam zavolej a zeptej se.
u nás se hledí. Jiné dítě než spádové se do školy nedostane. Ještě s odřenýma ušima dítě nespádové, ale které má v té škole sourozence. Ostatní mají smůlu.
@mi.anetka píše:
Naopak teď tuším od minulého roku jsou opět spádové školy. U každé školy je seznam ulic, které spadají k té které škole. Spádová škola musí vzít přihlášené děti z dané lokality, až potom pokud má volnou kapacitu, může přijmout ostatní děti.
Spádové děti musí vzít automaticky, je-li kapacita, nespádové ne. Dítě mám v nespádové, ale kdyby bylo spádových u zápisu víc, nedostane se. Ve spádovce neměly nespádové šanci vůbec.
@marin @elen-ka
Nevím, proto jsem psala, že je lepší zavolat. U nás to takto není, můžu přihlásit dítě klidně do třech škol, z toho jedna spádová a může chodit kam si vyberu. Ze zkušenosti vím, přijmou dítě do všech třech škol, takže výběr je na nás bez ohledu na bydliště.
Znám i několik lidí, kteří dováží dítě i 20 - 30 km do školy a rozhodně tam nemají trvalé bydliště.
Tady také lze přihlásit, kam člověk chce. Ale při výběru mají přednost spádové děti. Pokud jde třeba o vyhlášenou školu, o kterou je velký zájem, tak pro nespádové děti není moc šance na přijetí.
@mi.anetka píše:
Naopak, TP je defacto jediným kritériem pro přijetí dítěte do státní školy. Samozřejmě ho můžeš přihlásit i jinam, ale školy vždy dají přednost spádovým dětem a až volnou kapacitu doplňují nespádovými dětmi.
Zakladatelko, je to takové obcházení zákonu. Někdo ti jistě řekne přesněji, ale mám pocit, že dítě nesmí být přihlášeno jinde, než je alespoň jeden z rodičů ![]()
@mi.anetka píše:
@marin @elen-ka
Nevím, proto jsem psala, že je lepší zavolat. U nás to takto není, můžu přihlásit dítě klidně do třech škol, z toho jedna spádová a může chodit kam si vyberu. Ze zkušenosti vím, přijmou dítě do všech třech škol, takže výběr je na nás bez ohledu na bydliště.Znám i několik lidí, kteří dováží dítě i 20 - 30 km do školy a rozhodně tam nemají trvalé bydliště.
Tak asi ty školy nemají naplněnou kapacitu. U nás to taky problem není, vzit nespadove dítě, ale ve velkých městech většinou ano.
@mi.anetka Ano, můžeš dítě přihlásit třeba do deseti škol, ale ve velkých městech, kde jsou školy obvykle plné, se nemusí dostat jinam, než do té spádové ![]()
Ano, jde to dcera byla hlášená u známých kvůli MŠ i ZŠ, paní na úřadě to nejprve odmítala udělat, že budu mít problém na sociálce, když dítě nebude papírově bydlet „se mnou“, tak jsem jí ujistila, že problém mít žádný nebudu (ověřeno u zdroje), kdy ofiko bydliště se řeší z úplně jinýho ohledu, a při úplně jiných situacích (spory kvůli péči apod).
Jak píše ugluk - někde ale požadují v dané lokalitě i bydliště rodičů jinde je podmínka 12měsíců na té adrese (aby zamezili rychlému přehlašování před zápisy)
Na dni otevřených dveří/po telefonu ti to rádi řeknou. Například včera jsem se dozvěděla, že je u nás na tento zápis jen 14 spádových dětí, zbytek budou brát nespádové stylem „kdo dřív na zápis přijde, ten dřív mele“…
U školky nám rozhodovalo trvalé bydliště dítěte a jednoho z rodičů minimálně 3 měsíce v obci. (právě kvůli tomuhle čachrování, u školek je to totiž opravdu hrozné, míst málo, dětí spousta; Praha 9).
Příspěvek upraven 14.03.19 v 09:22
@marin píše:
Tady také lze přihlásit, kam člověk chce. Ale při výběru mají přednost spádové děti. Pokud jde třeba o vyhlášenou školu, o kterou je velký zájem, tak pro nespádové děti není moc šance na přijetí.
Přesně tak. U nás je to stejné. Navíc ani nemusí jít o vyhlášenou školu, je tu dost dětí, takže škola bez problémů naplní kapacitu „jen“ spádovými dětmi. Něco jiného asi bude, kdybych chtěla vozit děti do centra Prahy. Tam by možná problém nebyl i bez spádovosti.
Počítej s tím, že škola může vyžadovat bydlení na téhle adrese dostatečnou dobu. Ono vykuků, co to dělají týden před zápisem je dost ![]()
@jenny.fields píše:
Počítej s tím, že škola může vyžadovat bydlení na téhle adrese dostatečnou dobu. Ono vykuků, co to dělají týden před zápisem je dost
My tu bydlíme přes dva roky (můžeme doložit nájemní smlouvou, kde ale není uvedeno dítě) , ale z praktických důvodů máme trv.pobyt v jiné obci (kde stavíme barák)… tak jsem chtěla alespoń to dítě dát trvalým k babičce kvůli té škole. Pochybuji, že nájemní smlouvy rodičů jim budou stačit ![]()
je to takové složitější, ale fakt tu bydlíme
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.