Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zjišťuješ celkem včas
Pokud vím, tak k zápisu jdeš na jednu školu a pak akorát nahlásiš případnou zmenu školy. U nás na škole prý přijmou všechny děti i ty, který pak mají odlad, jen se nahlásí, že bude mít odklad.
My jsme šli na zápis dvou škol v našem okolí a nikdo nám nic neřekl. V naší nespádové budou výsledky nejpozději v pondělí, ve spádové si dávají na čase, ale tam víme, že bude syn přijatý.
Na naší základce žádný problém. pokud by tě přijali, pošlou ti oznámení o přijetí a ty jim naopak vrátíš návratku, jestli dítě nastoupí - nenastoupí - budeš žádat o odklad. pokud zvolíš třetí možnost, je pak ještě potřeba do konce května dodat žádost s veškerými zákonnými náležitostmi.
No, z mé vlastní čerstvé zkušenosti bych zašla k zápisu, klidně na více škol (což dělá většinu matek). My jsme se hlásili na nespádovou (spádová dle navštěvované MŠ, aby malá šla s dětma, které zná a kousek je i babička)..no a nevzali nás a my nešli jinam (prý ze zákona nás spádová musí příjmout) to jsem byla vyvedena taky z omylu, když je víc dětí, tak prostě odmítnou i spádové
..takže závěr takový, že teď budeme s malou obcházet další školy..do půly února musí být předškolní děti umístěny ve školách.
Takže toť má čerstvá zkušenost
![]()
My loni byli u zapisu na 3 skolach - z nasi spadove mi pak sami volali, jestli dcera nastoupi nebo ne, ze se dozvedeli, ze jsem se hlasili i jinam (dve z tech skol maji stejneho zrizovatele, tak si ty informace asi predavaji), rekla jsem, ze nenastoupime a v pohode, nakonec dceru vzali ve vsech 3 skolach
Nam rekla zastupkyne jedne zakladky, ze k zapisu muzeme jit i do druhe skoly. Mame vsak nahlásit, ze jdeme i na druhy zápis a včas dat skolam vedet, jestli dite nastoupi, nebo ne. Je pry velky problém, pokud dve školy vydaji rozhodnuti o prijeti ditete. O prijeti se vede spravni rizeni.
Zákon to zakazuje, viz druhá část článku: http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
Loni teda jsme byli na čtyřech školách (jedna místní vesnická, tři krajské město, z toho jedna echt nadupadá a žádaná) a vzali nakonec juniora do všech čtyř ![]()
Dneska junior omarodil, byla jsem ho omluvit přímo ve škole, páč máme dětskou prakticky vedle školy. Vhcod narvanej dospělákama, někteří pařili na noťasu hry, jsem koukala jak puk. Tak mí paní učitelka říkala, že oddoledne jsou zápisy a že rodiče stojí frontu. A kroutila hlavou, co blbnou, že mají strach, že se nesdostanou, když paní ředitelka přislíbila, že kdyby byl eminentní zájem, taks e prostě otevře další třída. Tak jsem fakt taky koukala jak puk. Loni jsme totiž přišli do školy já nevím jestli zápisy byly od dvou do pěti a my přišli ve čtyři a… vlastně potvrzení přijetí jsme dostali IHNED. ![]()
Tak jestli letos nejsou nějaké nové… normy. ![]()
@vilda1 píše:
Zákon to zakazuje, viz druhá část článku: http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
no, a kde to v zákoně je? v něm je akorát to, že rodič (zákonný zástupce) je povinen v určitou dobu přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce. nenašla jsem, že by v zákoně bylo výslovně řečeno, že se nesmí dostavit k zápisu do více škol, takové omezení tam má až přihlašování do prvního ročníku střední školy. a co není zákonem zakázáno, to je dovoleno, zákon rodiči nakazuje akorát přihlásit dítě k zápisu, to splněno bude. maximálně tak záleží na výkladu zákona, ředitel naší školy nemá problém se zápisy na více škol (ani předchozí ředitel ten problém neměl).
@Anonymní píše:
Holky prosím Vás jak to je se zápisama? Jsem zmatená protože jsem žila v domění, že dítě můžu dát k zápisu třebas na 5 škol v okolí včetně naší spádové a pak dle výsledků přijetí či nepřijetí, tak se můžu rozhodnout kam jí dáme ale prý to tak není? Tak jak to teda je?Nevíte prosím a děkuju
Já si myslím, že je to tak. Jen ve spádové by tě vzít měli, či ti zajistit místo jinde.
A je vhodné dát vědět tak kam nenastoupíš, že nenastoupíš (stačí mejlem). U nás třeba ve spádové i chtějí vědět, kam se hlásíš jinam a ředitelka pak rodiče těchto dětí obvolává a ptá se, jestli nastoupíš, či nikoliv. Aby věděla, jeslti s tebou má počítat a nebo pustit místo někomu dalšímu.