Zápočet doby studia na důchod
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Zápočet doby studia na důchod
Je mi přes 60, takže jsem se podíval na svá orientační data u ČSSZ. Jednak mi chybí jedno zaměstnání, kde jsem byl rok, ale víc se mi jedná o zápočet doby studia. Je tu více lidí, kteří se v právní problematice vyznají, proto si dovoluji zde napsat. Nakonec tohle téma se může týkat i dalších lidí.
Jak je to se zápočtem u studia? Co jsem vyčetl na internetu, tak počítá se sš (ne zš) do dne 18. narozenin plně, tj. 100% a další studium (dokončené i nedokončené max do výše 6 let, které se započtou 80%, tj. vychází to pak na 4,8 roku. Výpis je poměrně nepřehledný, ale tam to je tak, že celý rok, kdy mi bylo 18 už označují jako krácený, neoddělují dobu do narozenin a od nich. Což znamená dvojí, jednak půl roku by bylo započtené jen 80% místo plně a za druhé, ta náhradní doba by se vypotřebovala dříve, protože by těch 6 let nezačlo běžet od půle roku, kdy mám narozeniny, ale už od ledna. Já měl dobu studia delší, krom vš ještě PhD studium, takže toho mám dost a nerad bych ztratil cca půl roku střední školou, stačí, že na ní ztrácím jeden rok po 18. narozeninách.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ještě krátce napíšu, teď už jdu od počítače, zítra nevím, kdy se dostanu, i když nebudu hned reagovat, jsem vděčný za každý věcný příspěvek. Vím, že víc lidí se tady v zákonech a předpisech docela vyzná. Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Náhodný host ten výpis je krásně přehledný, máš tam od kdy do kdy jsi kde pracoval a máš to spočtený na dny tak koukni kolik ti jich počítají
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka píše: Více
Děkuji oběma za reakce. Ano výpis mám, je docela nepřehledný. Např. mi tam schází 2 zaměstnání, asi rok je krátká doba, aby to tam uvedli? Chybí toho více. Ale mě zajímalo právě ten zápočet do 18 let. Z výpisu to vypadá, jak by plně počítali jen do 17 let, v roce, kdy mi bylo 18, cca půlka roku, tam je po straně uvedeno jen částečný zápočet doby. Chybí tam i poslední zaměstnání.
U toho studia jsem vážně měl za to, že to je od nástupu na sš (tj. 1.9. v r., kdy mi bylo 15 do dne narozenin, kdy dosáhnu 18. let. S plným zápočtem a následně smí být 6 let studia, které se započítají jen částečně 80%. Z výpisu to tak nevychází.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Náhodný host píše: Více
Tady to máte
https://www.naseduchody.cz/…-duchod.html
můžete tam položit i dotaz
chybějící rok či roky zaměstnání tedy řešte, každý rok je 1.5 procenta
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dej si dohromady papíry se zaměstnání papíry ze školy a dojdi si tam nevím jestli to jde elektronicky, oni ti to doplní sami píšou, že si to lidi mají kontrolovat, že jim tam občas něco vypadne, tak bych se nehroutila a nevyšilovala, že je rok práce pro ně málo prostě to tam není doplní to. Na tu školu se poptej tam třeba to bude stejný případ navíc ono se to mění v jednu dobu se to počítalo jinak ta školní docházka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@šklíbakočka píše: Více
Díky za odkaz, zrovna tam byly ty příklady, co mě zajímaly, tj. započítávání do 18. narozenín a potom, potvrdilo mi to, že to je, jak jsem myslel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak z té vš to problém nebude, i když dle mého názoru diplom a potvrzení - vysvědčení ze státnic by mohlo stačit, stejně ten zápočet je do 6 let, při odečtení roku a něco u sš mi to celou dobu nepokryje. U zaměstnání ten rok nebude problém, firma existuje, ale bude problém měsíc před mnoha lety, za totality, odešel po zkušebce, dnes ta firma neexistuje.
Ještě dotaz, jak to je, když člověk skončí někde a poté nenastoupí hned, ale je na neschopence? Na tu už nedostává peníze, až po 14 dnech, ale započtené by to snad mělo být, nemoc, která začala ještě v době pracovního poměru?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě řekli, že k doložení studia na VŠ je třeba doložit nejen diplom, ale i index.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já nevím jak to přesně je, ale někde na netu jsem kdysi četla jak doložit firmu co už neexistuje, máš odtud pracovní smlouvu? to by mohlo stačit. Ta nemoc by se měla normálně započítat alespon myslím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jj Naše důchody je to nejlepší, co existuje. Mj. nejsem toho autor, nedělám si tedy reklamu a chtěla bych vědět to, co zná autor. Nevím, kdo to je, ale znalosti toho člověka jsou zcela mimořádné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud vím, není to tak. Je nutno doložit svědky. Ale zase ona čssz zapátrá a často v útrobách úřadu někde najde nakonec informace. Vedou to snad jak v papírové, tak elektronické podobě, ale to je jen JPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@šklíbakočka píše: Více
ty svědky nevím možná to potřeba je
, já si tohle kontroluju pravidelně takže přesně nevím, ale pokud bude mít smlouvu třeba jak říkáš vyhrabou něco víc o té firmě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Samozřejmě, čím více toho člověk má, tím lépe se to jistě hledá a případně dokáže. Ted se dohledávají u lidí zejména 90. léta, kdy se doklady o firmách ztrácely resp. házely do koše. A rozumný člověk si to kontroluje průběžně, tak to je…
ale bohužel někdy dojde na svědky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit