Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, měla bych otázku na maminky autistů. Mám syna starého 3 roky a 7 měsíců. Doteď chodil do dětské skupinky, ale teď už musí do školky, bylo mi doporučeno z Nautisu, od doktorky a tak nějak od všech, že by měl jít do školky s asistentem. I já s tím souhlasím, jen máme menší problém. Syn se mi ještě stále pokakava, na záchod umí teprve tak cca půl roku, čůrání bez problémů, ale to kakání jak kdy, někdy si řekne, někdy ne. Bohužel kaká třeba někdy i 3× nebo 4× denně.
Mám trochu strach, že to bude problém a že díky tomu ho ani nebudou moc vzít s tou asistentkou. Trenujeme to, jak jen můžeme, vysvetluji, když to dá do slipu, sám mi řekne, že je to fuj, že se to nedělá a jdeme to vyhodit do záchodu. Ví, že je to špatně. Ale bohužel se nám to nedaří. Teď ve čtvrtek jdeme do SPC, tak jsem zvědavá, co mi na to řeknou. Jinak by měl nastoupit, pokud to SPC potvrdit,1. Října.
Děkuji za vaše rady, zkušenosti, názory.
Jinak co se týče samoobsluhy, tak se sám nají, i si to po sobě uklidí, sní úplně všechno, miluje zeleninu a ovoce, sundá a nandá si kalhoty a slipy, sám si dá pantofle, boty si sundá ale nenasadi, tričko umí s malou dopomocí. Co potřebuje, o to si řekne.
Je to kakání je problém.
Když píšeš, že má nastoupit v říjnu, tak to už je přijaty, ne? Asistej už zařízený nebo alespoň v procesu. Školka o problému ví? Pokud ano a vzali ho, tak se nemáš čeho bát. Pokud jsi to ale zatajila, tak bych spíš počítala s tím, že pokud mají nejakou zkušební dobu (jakože většina školek ji ma), tak si ho tam nenechají. Autisti v běžných školkách bývají, většina školek ale vyžaduje samostatnost v hygieně, takže občasné nehody nevadí, ty jsou běžné, ale denně, několikrát denně, to spousta školek už řeší. Ale neves hlavu, může se to rychle změnit, může ho to naučit ta skolka (ne učitelky, ale celkově kolektiv, stadni chování dětí, když to tak blbě reknu).
@Midaku Je to vsehcnozv procesu. Je to asi takhle. Já sehnala školku s asistentama. Začala jsem shánět sama, protože v SPC máme termín teprve až tenhle čtvrtek, dřív nemohli. Tak jsem sehnala, do SPC zavolala, že jsem našla školku, kde by mi ho vzali, ale potřebujeme potvrzení od SPC. V té školce jsme se o ničem jiném nebavili, jen že by mi ho vzali, vše se bude řešit, jakmile budeme mít zprávu že SPC. Jen jsem se právě chtěla někoho zeptat, jestli řeší něco podobného, jak jim to dopadlo a tak.
Měla jsi to v té školce říct rovnou. Jo, třeba by rovnou řekli, že ne, ale ty bys ušetřila čas a energii sobě i jim a mohla bys už hledat dál. Anebo by ti řekli, že ok, nevadí, a byla bys v klidu. Takhle to prostě oznamis, až ho tam dovedes a vše se bude řešit za pochodu. To není úplně ideální, snad vám to vyjde. Nějakou specialku v okoli nemáte? Tam tohle problém nebývá.
@Midaku Jako druhou možnost mám stacionář, byli jsme se tam i podívat, na tyhle věci tam jsou připravený, to máme jako možnost, když nám školka nevyjde.
Já to vím, že jsem to měla říct, je to kóje chyba, já to úplně zapomněla, netajila jsem, já nic netajim nikdy, vše říkám na rovinu, všude jakmile někam jdeme, na cokoliv se mě zeptají. Jen je toho za poslední roky tolik, že pořád někde něco říkám, řeší se ty věci pořád do kola, až jsem to prostě zapomněla říct.
Speciálku jsme zatím neřešili
No teď už se tím netrap. Řekni to při nástupu a uvidíš. Třeba to problém nebude, třeba si tam zvykne chodit na záchod. Chce to akorát trpělivý učitelky a čas. Taky bych ho naučila se při nehodě obstarat. Aby si sám uměl vytrepat obsah trenek do záchodu, umýt zadek a dát si trenky čisté. Aspoň aby věděl, že to všechno má dělat, asistent pak pomůže. Dej mu s sebou pytlíky a zásobu čistého oblečení, učitelky uvidi snahu, uvidí samostatnost při řešení nehody a třeba budou shovívavější, než kdybys tam dítě prostě strčila a čau. Hodně štěstí.
Je skvělé, že syn už zvládá hodně věcí sám. Pokud jde o problém s kakáním, školky jsou často připravené na různé potřeby dětí, takže se neboj vyjádřit své obavy a potřeby. Asistent může synovi hodně pomoci, a školka by měla být schopná najít řešení, jak s tímto problémem pracovat.
Pokud má asistenta, tak by neměl být problém. Prostě budou třeba preventivně chodit častěji na wc. Nebo mu asistent vypomuze s hygienou. Sama jsem byla asistentkou, řešily jsme takto chlapečka cely měsíc, který se pokakával. A daly jsme to. Jak je asistent, tak ucitelce odpadne tato “starost” navíc a dobrý AP si to ohlídá. Neboj.
U nás ve školce to třeba problém není, myslím že je slušná šance že to projde i ve vaší.
Ale pokud máš někde na dosah i jiné, specializované, zařízení vůbec bych nebyla špatná z možnosti nechat syna chodit tam-není to žádná ostuda ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.