Žárlivost na starší sestru

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6
13.9.11 21:37

Žárlivost

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli někdo nemá obdobnou zkušenost jako já..Mám 13ti měsíční dceru a tak poslední měsíc začala neuvěřitelně žárlit na svou 12ti letou sestřičku,která je na ní moc hodná,jinak si spolu velmi vyhrají.Projevuje se to tak,že malá jí bouchá,škrábe,proste se jí všelijak snaží ublížit, kdykoliv se k nám přiblíží,nebo se s ní chce pomazlit :-(
Není to vždy ale je to teď dost často.Má někdo prosím obdobnou zkušenost?? :wink: Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
535
13.9.11 21:47

Zkus popřemýšlet co se změlilo od té doby co začala žárlit. Nevěnovali jste se teď náhodou více té starší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
13.9.11 22:16

Mě to malej dělá taky. Začal nedávno co se naučil chodit. Jak se ke mě starší přiblíží, tak je hned u mě a kvičí :mrgreen: Já to nějak neřeším. To ho přejde… Za chvíli nám ještě přibyde miminko, tak to bude ještě zajímavější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
13.9.11 22:23

Ahoj moje mala taky zacala zarlit, ani tata se ke mne nesmi priblizit :mrgreen: hned zacne vyvadet a dere se ke me a tatu odhani pryc. Stejne tak i moji neter, je stejne stara 14 mesicu,jak si ju vezmu na ruky, hned bezi za mnou a vynucuje si pozornost, ikdyz si doted hrala s tetou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
13.9.11 22:23

Ahoj, já to mám naopak, mě začal žárlit můj 4 letý syn na 10 měsíční dceru. Než se narodila, opvídala jsem si s ním o tom, že bude mít sestřičku, že bude maminka víc unavená a tak, a nějak hezky to vzal, choval se k malé tak krásně, že mě to zpočátku velmi i dojímalo, ale poslední dobou, co je větší, nějak jí začíná polehku ubližovat. když malá stojí u stolu, a on jde kolem ní, lehce do ní strčí, jakmile malá usme, za chvíli ji vzbudí, no děs. Doufám, že ho to brzy přejde, na štěstí začal od září zase chodit do školky, tak snad bude chvíli klid..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.9.11 22:33

myslim,že ne,s malou jsem pořád,tím,že jí kojím,a to dost často :-D ,ale musím taky ukazovat,že tady není jen ona,ne? :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.9.11 22:37

no,jsou to potvůrky,tu mojí starší to moc mrzí a sem tam někdy i moc bolí :-( já si myslím,že to brzy přejde.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9819
13.9.11 22:42

Je to len prechodné obdobie, máme niečo podobné. Chlap sa ma nemože ani dotknúť, hneď sa vzeká a odstrkuje mu ruku :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
13.9.11 22:46

Určitě ji to přejde, jak bude starší, bude dělat jiné věci a naučí se, že nesmí sestřičce ubližovat. Já třeba říkám své 10 měsíční dceři, když na něco nechci, aby sahala, tak k ní nejdu, nechám ji, jen ji řeknu výrazně Nene! Lucinko, to nesmíš, to je třeba mobil, nebo ovladač, a ona na mě kouká, pak koukne na tu věc, znovu na ni zkusí sáhnout, a já ji sleduji, řeknu znova nene, ona se třeba nazlobí, a zakřičí na mě, ale já ji znovu zopakuji, že to nesmí, a ona toho po chvíli nechá a jde si hrát s něčím jiným. Manžel, ten jí neřekne, že to nesmí, ale přiskočí k ní a vezme jí tu věc, a to ona zuří, a když jí pak řekne, že to nesmí a je vedle ní, ona po ní stejně chamá, a spíš to bere jako hru, kdo po ovladači hmátne dříve, zda ona nebo tatínek..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.9.11 23:00

Holky moc děkuju,snad jí to brzy přejde a jinak je to tady moc fajn,vůbec jsem nečekala tolik reakcí.. :-) Ted jsem právě v šoku..Zabila jsem MEGA pavouka :roll: Je mi z toho špatně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
14.9.11 09:44

Tak jsem chvilku po tobě založila podobnou diskuzi - mám stejný problém - velký věkový rozdíl a problém je s tou mladší, což mě hodně překvapilo, protože jsem čekala, že mladší vyrůstá v tom, že se o rodiče dělí a bere to jako samozřejmost.

Mám to doma stejně, mladší starší odstrkuje až tluče, aby šla ode mě a fakt nevím, co s tím, protože tím hodně trpí ta starší, která jí má ráda, ale zraňuje jí to. Ona taky mladší jí občas bojkotuje - nechce jí vzít za ruku, nechce od ní vzít do náruče. Je to na pytel. Bála jsem se, jak mladšího sourozence dcera rozdýchá, přece jen je široko daleko jediné dítě a z mimina jsou všichni paf a zvládá to dobře, ale tohle ten vztah hodně kazí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
15.9.11 19:18

kadlina

je to upne presny,jako u nas..nekdy by ji nejradsi vyskrabala oci,nekdy uplne v pohode..jsem rada,ze v tom nejsme samy a snad je to brzy prejde :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
7.10.11 16:13

ja myslím, že je to prirodzené, žiarlivosť sa proste okolo toho 1-2 rokov dostaví, bez ohľadu na to, že už má staršiu sestru alebo nie.
Každé malé dieťa je v tomto ohľade egocentrické, chce mať rodičov len pre seba, až vekom pochopí, že svet sa nekrúti len podľa neho. Kým je bábo malé, tak si to vlastne neuvedomuje (to nie je o tom, žeby bolo na to „zvyknuté“) Keď je trošku staršie, začne si uvedomovať samo seba - s tým je spojené vydobíjanie si pozornosti a priestoru len pre seba.
To že mladšie dieťa by už malo byť zvyknuté, že sa musí deliť o pozornosť so starším súrodencom - na to sa nedá zvyknúť! :-P Z toho sa musí len vyrásť, s postupným nárastom empatie sa to zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin