Zaškolení v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
A čí je to zájem, tvůj nebo zaměstnavatele? Pokud tvůj, tak je jasné, že tam budeš chodit zadarmo. Pokud ti to navrhnul zaměstnavatel, tak ať ti na to dá alespoň nějakou dohodu a zaplatí ti to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobře, moc děkuji za rady. Nechám si napsat tu brigádnickou smlouvu, jak říkáte. Já si myslím, že to bylo spíš myšleno tak, abych pak neměla potíže při rozjezdu, je to z velké části také moje iniciativa, protože, jak říkám, nemám s tím žádné zkušenosti. Zatím jsem dělala jen brigádně a tam se to tolik neřešilo, chodila jsem se před nástupem zaučovat běžně, ale chápu, že tady je to jiné. Zkusím šéfovi zavolat a domluvit se s ním. Já si určitě nemyslím, že by s tím měl problém, ta práce je přes známého a prověřená. Každopádně moc děkuji za rady a zařídím se podle toho ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako chápu, že první práce a ještě úplně nevíš, co a jak, ale snad vážně nechceš chodit do práce jen tak bez smlouvy? Zaškolování běžně probíhá ve zkušební době, už jsem zaškolovala i holky, které dva měsíce netušily, která bije, a rozhodně by mě nenapadlo, že měly nastoupit dřív a neměly to dostat zaplaceno, to je pěkná vyčůranost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zaměstnavatel navrhl (ne nařídil) a já souhlasila ve vlastním zájmu. Jinak nemám nikde dané, na jak dlouho tam chodit, to je jen moje představa, kolik času si myslím, že by bylo potřeba
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabiiinka píše:
Dobře, moc děkuji za rady. Nechám si napsat tu brigádnickou smlouvu, jak říkáte. Já si myslím, že to bylo spíš myšleno tak, abych pak neměla potíže při rozjezdu, je to z velké části také moje iniciativa, protože, jak říkám, nemám s tím žádné zkušenosti. Zatím jsem dělala jen brigádně a tam se to tolik neřešilo, chodila jsem se před nástupem zaučovat běžně, ale chápu, že tady je to jiné. Zkusím šéfovi zavolat a domluvit se s ním. Já si určitě nemyslím, že by s tím měl problém, ta práce je přes známého a prověřená. Každopádně moc děkuji za rady a zařídím se podle toho
Každý má víceméně potíže při rozjezdu. S tím se počítá. Moje první práce po škole byla v lékárně, hned druhý den jsem šla na táru (kasu pro laiky) - obsluhu programu mi jen zběžně někdo ukázal a o sortimentu jsem neměla ani páru, holt jsem se to naučila za chodu a běhala se ptát ostatních, když jsem si nevěděla rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to je právě to, čemu bych se moc ráda vyhla, nemám to pak ráda, když jsem ve stresu a vůbec nevím která bije. Nechci zdržovat mé kolegy, až opravdu budu něco řešit, přijde mi lepší se to naučit před nástupem. Ale jak říkáte, určitě s nějakou smlouvou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak záleží na tobě, mně to mimo nepřijde, jestli tě to zajímá a můžeš se něco naučit (jestli je to jen práce k obživě, tak to moc nemá smysl). Je to podobné jako studijní stáž, to tě taky nikdo neplatí.
Z pohledu zaměstnavatele bych to DPP dala až od úvazku aspoň 60h/měsíc, ne kvůli 30h/měsíc, a chtěla bych výsledky, ne že tam chodíš a koukáš, kde se co dělá, a ptáš se ostatních co a jak.
Na druhou stranu, kdyby to bylo na smlouvu o stáži - tak vyjdu vstříc s tím, že si tam děvče bude chodit jak chce (klidně nepravidelně, klidně jen párkrát do týdne na půl dne) a bude si zkoušet, co chce (bez závazných úkolů) - kdyby byla šikovná, udělám smlouvu a dám nějakou kompenzační odměnu za odvedenou práci (s tím mám zkušenost i jako stážista - prostě jsem pak dostala normální zakázku, na to, co už jsem vypracovala - navíc jsem pak měla černé na bílém, že dělám studie za 500/h což taky působilo u dokládání praxe líp než klasik DPP na 150/h).
Ale říkám, záleží na tobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nee, to fakt ne. Bud podepsat smlouvu na ty dva mesice at ti to proplati brigadne a nebo at te zauci az od toho srpna.
To co popisujes je fakt blbe. Chapu, ze o praci nechces prijit ale nenech se. Chtej to smluvne a zaplacene.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdyby šlo o to, jít tam na hodinu kouknout, jak to tam chodí, nic neříkám, ale ty těch hodin budeš mít padesát minimálně. Padesát hodin tvého času, který bys mohla strávit kdekoliv jinde. Co je to za práci, která vyžaduje padesát hodin zaškolení? Zaškolení probíhá běžně ve zkušebce (a těch padesát hodin zvládneš za týden a kousek), tam se počítá, že začátečník nemusí jet na plný výkon. Často se to řeší tak, že je ve zkušebce nějaký základní plat a zvyšuje se až po ní. jinak krom toho, co ostatní zmiňují výše, tak ty se teď budeš pomalu dva měsíce plácat dvakrát týdně zadarmo v práci a oni ti pak na konci července řeknou - promiňte, s vaším výkonem nejsme spokojeni, už nenastupujte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabiiinka píše:
Ahoj holky, prosím poradíte mi? Od srpna nastupuji do práce, je to moje první pravé na HP a je poměrně náročná na to se všechno naučit. Proto jsme se se šéfem dohodli, že se budu již přes červen a červenec chodit postupně zaučovat, ať mám pak co nejlehčí přechod. To já sama určitě chci, nemám pak ráda ten stres, že nic nevím. Chodila bych tam asi každý týden/2× do týdne třeba na 4 hodiny. Několik lidí v okolí mi řeklo, že bych tyto hodiny měla vykázat a že by mi je měli proplatit. Ale je to moje první práce a moc nevím jak toto chodí, přijde mi to takový hloupý, když jsem ještě nenastoupila, si říkat o peníze. Na druhou stranu je fakt, že mi to asi zabere docela dost času. Já to ani vykompenzovat nepotřebuji, spíš mi jde o to, se zachovat v této situaci správně, abych zas na druhou stranu nevypadala jako nějaká puťka, která se neumí ozvat.
Proto budu moc ráda za váš pohled
Je jedno jestli je ti něco hloupé či nikoliv, ale v tomhle případě by docházelo k jasnému porušování zákoníku práce. Zaměstnavatel je blázen a pravděpodobně neznalý místních zákonů, protože by na toto nikdy nepřistoupil. Bez smlouvy nemáš na pracovišti co dělat! To si pamatuj jednou pro vždy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko úplně chápu tvé dilema že nechceš být za potvoru ale ani za takovou tu holku která si nechá všechno líbit a maká tam pomalu za děkuji.
Já jsem pracovala v hotelu jako recepční a nám teda platili poctivě i to zaučování i když ten první den to bylo víceméně jen takové to povídání o té práci ani se tomu zaučování říkat nedalo. Až jsem se tomu divila protože jinak se oni moc nepředali teda
. Nejspíš to byla taková situace typu když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.
No ale zpět k tobě, na tvém místě bych to udělala tak, že ten první týden tak nějak necháte a na ty další týdny se třeba sepíše nějaká Brigádnická smlouva nebo prostě něco na ten způsob protože u tebe se zjevně jedná o nějakou komplikovanější a složitější práci a také tě to bude stát hodně času ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou taky to na mě trochu dělá dojem že je to na hraně a zaměstnavatel je trochu vykuk ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
Dle mého názoru nárok na plat nemáš, nejsi ještě jejich zaměstnanec, a nepodáváš pracovní výkon, jdeš se zaučovat kvůli sobě, abys pak měla lepší rozjezd
Jenze bez smlouvy tam nemuze pracovat ani na zauceni. Tudiz smlouva aspon jako na brigadu a k tomu patri hodiny proplatit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Promin, ale takoveho hodneho blbecka aby clovek pohledal. Bez smlouvy ani tuk, v ramci tady toho zaucovani doporucuji jeste precist zakonik prace, jinak si jednou pekne natluces.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@beruska9 píše:
Promin, ale takoveho hodneho blbecka aby clovek pohledal. Bez smlouvy ani tuk, v ramci tady toho zaucovani doporucuji jeste precist zakonik prace, jinak si jednou pekne natluces.
Na mě to spíš dělá dojem že zaměstnavatel bude pěkně vyčůraný a dost zneužívá toho že zakladatelka je mladá holčina ještě trochu naivní a je tam takové to velké počáteční nadšení do toho. Doufám že se právě zakladatelka bude řídit našimi radami a nebude ze sebe toho hodného blbečka dělat jinak by si opravdu v budoucnu mohla natlouct ![]()
Moc dobře vím o čem píšu protože v minulosti jsem v práci taky byla taková ta hodná trouba která na to nakonec dojela ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit