Zaškolení v práci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14579
21.6.22 10:45
@Gabiiinka píše:
Dobře, moc děkuji za rady. Nechám si napsat tu brigádnickou smlouvu, jak říkáte. Já si myslím, že to bylo spíš myšleno tak, abych pak neměla potíže při rozjezdu, je to z velké části také moje iniciativa, protože, jak říkám, nemám s tím žádné zkušenosti. Zatím jsem dělala jen brigádně a tam se to tolik neřešilo, chodila jsem se před nástupem zaučovat běžně, ale chápu, že tady je to jiné. Zkusím šéfovi zavolat a domluvit se s ním. Já si určitě nemyslím, že by s tím měl problém, ta práce je přes známého a prověřená. Každopádně moc děkuji za rady a zařídím se podle toho :)

Hele nemusíš byt tak servilní ;) opravdu není normální chodit se někam zaucovat predem, ať už na brigádu nebo do zaměstnání :lol: zaškolení je tak jako tak vždy součástí práce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
21.6.22 10:52

@Gabiiinka neriesila by som, ci nebudes za putku, ani co povedia ostatní.
Dohodla si si to takto, pretoze si sa chcela zaucit, robila si to kvoli sebe.
Ako budes vyzerat teraz, ked zacnes vymyslat s tym, ze by ti to mali preplatit.
Zachovaj si svoju tvar, urob tak, ako ste sa na zaciatku dohodli, skusenosti druhych neries, ani sa nimi nenechaj vyviest z rovnovahy. Je to tvoj zivot, zistis na vlastnej skusenosti, ci ti taky system do buducnosti vyhovuje. Ja na tom nevidim nic zle - je to tvoja prva praca ma hp - je v tom pokora a snaha zlepsit si startovaciu poziciu zaucenim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
21.6.22 11:02
@Mkmkz píše:
Ja na tom nevidim nic zle - je to tvoja prva praca ma hp - je v tom pokora a snaha zlepsit si startovaciu poziciu zaucenim.

akorát že je to v rozporu se zákonem, že. detail :nevim:

jako už tu bylo psáno - pracovní úraz. nebude nárok na nemocenskou, na dorovnání a náhrady za úraz, třeba se i zaměstnavatel rozhodne, že když tedy v době oficiálního nástupu nebude práce schopná, tak smůla, smlouva se ruší. no, a třeba já jsem teď už druhý měsíc na neschopence s pracovním úrazem, protože jsem s sebou v práci flákla na zem na vytřené podlaze a zlomila si na ruce metakarpál :roll:

jinak za práci načerno, tedy bez smlouvy, může dostat pokutu nejenom zaměstnavatel, ale i zaměstnanec :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
21.6.22 11:05

@sagina ano, zlegalizovat to ano. Ale neprisla by som zrazu za zamestnavatelom s tym, ze chcem tolko a tolko zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2626
21.6.22 11:18
@Mkmkz píše:
@sagina ano, zlegalizovat to ano. Ale neprisla by som zrazu za zamestnavatelom s tym, ze chcem tolko a tolko zaplatit.

Ty jo měla jsem to nastavené úplně stejně. Zadarmo se chodila zaučovat, dřepěla v práci do noci, protože jsem dostala tolik agendy, že se stihnout nedala. No říkala jsem si drž hubu a krok. Teprve začínáš…
Pěkná blbost. Jednou jsem se tam takto zapsala nikdo to neocenil, ale očekávalo se toho stále víc bez koruny navíc.
Samozřejmě si zakladatelka k tomuto může časem dojít sama, ale ptala se tu na názor. A řekla bych, že ho dostala v celku jednotný. Zadarmo a už vůbec ne bez smlouvy rozhodne NE!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
21.6.22 11:35
@Karinkas píše:
Ty jo měla jsem to nastavené úplně stejně. Zadarmo se chodila zaučovat, dřepěla v práci do noci, protože jsem dostala tolik agendy, že se stihnout nedala. No říkala jsem si drž hubu a krok. Teprve začínáš…
Pěkná blbost. Jednou jsem se tam takto zapsala nikdo to neocenil, ale očekávalo se toho stále víc bez koruny navíc.
Samozřejmě si zakladatelka k tomuto může časem dojít sama, ale ptala se tu na názor. A řekla bych, že ho dostala v celku jednotný. Zadarmo a už vůbec ne bez smlouvy rozhodne NE!

Rozumiem. Dostala tu dobre a mudre rady.
Mna len zaujalo, ked v uvode pisala - potrebuje radu, co robit, aby nevyzerala ako nejaka putka, co sa nevie ozvat. V uvode mojho pracovneho zivota som spravila vela veci, ktore by ostatni odsudili. Len preto, ze som to tak citila a nevedela som, ci to je uplne spravne, ale rozhodla som sa riadit iba svojou skusenostou a kedze som ziadnu predoslu nemala.. :) nech si zakladatelka vytvara vlastne skusenosti, cim si naplni zivot?.. ano, my ich mame, ale tie su nase. Prizvukujem, rady dostala dobre, to nenamietam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
21.6.22 11:37

@Karinkas aj ja som vysedavala v praci do noci. Ale posilnilo ma to, vedela som, ze toto nabuduce nie. Ze potrebujem nieco ine. Celkovo to nelutujem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2626
21.6.22 11:44

@Mkmkz
Vlastně tě chápu. Já nemohu říct, že bych litovala, ale celkem mě mrzí jak dlouho mi trvalo než jsem si k tomu došla. Těch promarněných let a ve výsledku to moc k ničemu nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21250
21.6.22 11:48

Vidim, ze se nam sem vraceji praktiky z roku 2012.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2664
21.6.22 12:01
@Mkmkz píše:
Rozumiem. Dostala tu dobre a mudre rady.
Mna len zaujalo, ked v uvode pisala - potrebuje radu, co robit, aby nevyzerala ako nejaka putka, co sa nevie ozvat. V uvode mojho pracovneho zivota som spravila vela veci, ktore by ostatni odsudili. Len preto, ze som to tak citila a nevedela som, ci to je uplne spravne, ale rozhodla som sa riadit iba svojou skusenostou a kedze som ziadnu predoslu nemala.. :) nech si zakladatelka vytvara vlastne skusenosti, cim si naplni zivot?.. ano, my ich mame, ale tie su nase. Prizvukujem, rady dostala dobre, to nenamietam.

Pokud je něco nezákonné, není třeba si dělat vlastní zkušenost k tomu, abych pochopil, že to dělat nemám. To by se mi totiž taky mohlo škaredě vymstít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6127
21.6.22 12:13
@Karinkas píše:
@Mkmkz
Vlastně tě chápu. Já nemohu říct, že bych litovala, ale celkem mě mrzí jak dlouho mi trvalo než jsem si k tomu došla. Těch promarněných let a ve výsledku to moc k ničemu nebylo.

Tak aj mna trapia niektore premarnene veci. Ze som ich mohla robit spravnejsie a rychlejsie na to prist. Ale zase, ked ma nebude nic mrziet, trapit, budem mrtva a s tym vela nenarobim.
Ale rozumiem tomu, co ste zakladatelke radili a preco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
21.6.22 17:42

Moc děkuji ještě jednou za rady :) mluvila jsem se šéfem, má pro mě nachystanou smlouvu na červenec, i s finančním ohodnocením, možná byla chyba na mé straně, že jsem to s ním moc nekomunikovala, až na základě vašeho popudu. Tak moc děkuju, že jsem se alespoň něco dozvěděla do života :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5374
22.6.22 00:41
@Gabiiinka píše:
Ahoj holky, prosím poradíte mi? Od srpna nastupuji do práce, je to moje první pravé na HP a je poměrně náročná na to se všechno naučit. Proto jsme se se šéfem dohodli, že se budu již přes červen a červenec chodit postupně zaučovat, ať mám pak co nejlehčí přechod. To já sama určitě chci, nemám pak ráda ten stres, že nic nevím. Chodila bych tam asi každý týden/2× do týdne třeba na 4 hodiny. Několik lidí v okolí mi řeklo, že bych tyto hodiny měla vykázat a že by mi je měli proplatit. Ale je to moje první práce a moc nevím jak toto chodí, přijde mi to takový hloupý, když jsem ještě nenastoupila, si říkat o peníze. Na druhou stranu je fakt, že mi to asi zabere docela dost času. Já to ani vykompenzovat nepotřebuji, spíš mi jde o to, se zachovat v této situaci správně, abych zas na druhou stranu nevypadala jako nějaká puťka, která se neumí ozvat.
Proto budu moc ráda za váš pohled :srdce:

Co se tam chceš učit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2382
22.6.22 07:22
@sagina píše:
akorát že je to v rozporu se zákonem, že. detail :nevim:

jako už tu bylo psáno - pracovní úraz. nebude nárok na nemocenskou, na dorovnání a náhrady za úraz, třeba se i zaměstnavatel rozhodne, že když tedy v době oficiálního nástupu nebude práce schopná, tak smůla, smlouva se ruší. no, a třeba já jsem teď už druhý měsíc na neschopence s pracovním úrazem, protože jsem s sebou v práci flákla na zem na vytřené podlaze a zlomila si na ruce metakarpál :roll:

jinak za práci načerno, tedy bez smlouvy, může dostat pokutu nejenom zaměstnavatel, ale i zaměstnanec :nevim:

Proč je to nezákonné? Nelegální zaměstnávání je to jen v případě, že ten člověk prokazatelně vykonává ekonomický přínos, to u zaškolování jaksi nehrozí (a pokud něco vyrobí - řeší se to právě následnou smlouvou, třeba o dílo). :nevim: Cokoli jiného než zaměstnanecký poměr, případně klasické dohody, se řídí obecným soukromým právem a to je dispozitivní. Záleží na dohodě a ta nemusí být písemná. To bys takhle mohla naběhnout na všechny stážisty na ministerstvech, dobrovolníky a pod. Tohle prostě nelegální není a smlouva může být ústní - a zakladatelka už souhlasila, sama o to měla zájem, takže nikdo nejednal proti dobrým mravům. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
22.6.22 08:03

@Tomie stážisti či dobrolníci taky mají smlouvy. proč? no, právě proto, aby to bylo prokazatelné, co jsou zač a co ve firmě dělají. taktéž smlouva o dílo se domlouvá před výkonem díla, nikoli až po něm - too by jaksi ztratila smysl.

k zaškolení se váže paragraf 228, odstavec 1, zákoníku práce:

Zaměstnance, který vstupuje do zaměstnání bez kvalifikace, je zaměstnavatel povinen zaškolit nebo zaučit; zaškolení nebo zaučení se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat