Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobry vecer damy,
mela bych na vas obrovskou prosbu…tento mesic asi nevyjdu s penezma, bylo nejake vydani s nemocnyma detma,…
Mozna je to tema do setreni, ale udelala jsem si seznam zasob co mam doma a byla bych rada, jestli byste mi poradili co z nich uvarit, ja sama uz nemam zadne napady ![]()
Takze me zasoby:
Ryzove nudle - ty tenke
2× cervene fazole - plechovka
2× bile fazole - plech
3× rajcata - plech
cizrna
steril. zampiony
2× tunak v konzerve
1× uzene rybicky
rajsky protlak ![]()
nejake testoviny
sojove kostky a nudlicky
trochu cervene cocky, bulgur
kdysi v zachvatu peceni jsem si koupila pekarnu, ted se mi na ni prasi a zbyly mi celozrnna psenicna mouka a zitna chlebova mouka a nevim co s tim???
Holky poradte mi prosim nejake recepty
![]()
Jestli celozrnná a kdysi dávno, tak bude prošlá.
jinak z cizrny hummus- uvařit, rozmixovat, přidat česnek, sůl, pepř a pomazánk a hotová
na těstoviny nějakou omajdu z http://www. emimino. cz/diskuse/zasoby-ze-spajzky-229672/#těch konz. rajčat a protlaku.
rajčatovou polívku z konz. rajčat
rajskou žampionovou omáčku na těstoviny
z rybiček pomazánku ( k tomu jeden velký vykapaný jogurt)
tunáka bych taky vrzla na těstoviny
z čočky čočkovou polívku
fazole bych udělala s cibulí, vrzla k tomu protlak a něco ala guláš s chlebem
Tak já si v dobách šetření dělávala sojové nudličky, pórek na kolečka, steril. kukuřice a ty červený fazole a nasypal a na to sýr a jedla s chlebem.
Pak delavam těstoviny s rajčatama v plechovce, ten tuňák, zaklad na pánvičce cibulka s česnekem.
Pak bych udělala fazolovou polévku z těch bílých fazolí.
Kaši z cizrny (stejně jako hrachovou) s chlebem, nebo cizrnovou polevku, tam dávám i ty plechovkovy rajčata.
Máme rádi i hrstkovou polévku, trochu čočky, fazolí, hrachu, vloček, cizrny, klidně bych dala i hrstku bulguru, základ na cibulce a česneku.
Ještě mě napadá rybickova pomazánka, ale to tak na večeři.
A opraš tu pekárnu a upeč chleba ![]()
Z fazolí jde udělat i polívka.
Cizrnu jsem si dělala podle nějakého receptu z časopisu jako jídlo - uvařit cizrnu, osmahnout cibulku, k tomu na co je zrovna chuť nebo to je doma (slanina, špenát,…), na to vařenou cizrnu a nějaké koření, krátce osmahnout. Vypadá to jako hrozný blaf, ale mě to chutná a jedla mi to kupodivu i dcera ![]()
Ze žampionů by možná šla nějaká omáčka k těstovinám ale vyzkoušené to nemám, používám sušené hříbky.
Bulgur s tím ostatním na seznamu nevím, ale dá se z něj udělat třeba kaše na sladko, pokud máš rozinky nebo sušené ovoce.
@Lama Lama Co může být na mouce prošlého? Na ní se přece nemá co zkazit, spíš pozor na moly. Jinak bych ráda radu, jak se nechává vykapat jogurt? Plátýnko do sítka dát do hrnce a na plátno vykydnout jogurt? Nechat to na lince nebo v ledničce a jak dlouho asi?
Ten bulgur na sladko bych mohla vyzkouset, nejake susene ovoce mam. Pekarnu byh vyhazovat nehtela, sis byh mela zacit pect ![]()
@zuzkasim píše:
@Lama Lama Co může být na mouce prošlého? Na ní se přece nemá co zkazit, spíš pozor na moly. Jinak bych ráda radu, jak se nechává vykapat jogurt? Plátýnko do sítka dát do hrnce a na plátno vykydnout jogurt? Nechat to na lince nebo v ledničce a jak dlouho asi?
v ledničce. a doba- podle toho, jak to chceš hustý. stačí pár hodin. ale když chce konzisteni lčiny, tak min, přes noc.
celozrnná mouka se zkazí snadno, žluknou ty tuky, o jsou v té vrstvě, která se u necelozrnné mouky odstranuje. i pak blbě kyne, bude mct z cihel postavit barák.
Já se chystám na cizrnové karbenátky:
Cizrnu si namočíme přes noc a uvaříme. Teplou ji rozemeleme na masovém mlýnku. Přidáme mouku, majoránku, cibulku orestovanou na oleji a trochu soli a vytvoříme si těstíčko, aby karbanátky držely pohromadě. Vytváříme je mokrýma rukama a smažíme na pánvičce, či pečeme v troubě.
@Iri 11
Jak si začala s tou prosbou, normálně jsem si myslela, že ty zásoby ze špajzky budeš chtít po nás!
![]()
Na pánev cibulku, česnek, přidat tuňáka, potom ty rajčata z plechovky a je to bomba omáčka na těstoviny…
Fazole a cizrnu bych udělala na guláš s tím protlakem a soj. kostkami, brambory máš snad taky, i když je tam nevidím.
Z rybiček pomazánku, červená čočka polévku, tam stačí jen cibule a dochutit.
V prošlé mouce bych se bála spíš červů než molů, ale tak ty se dají prosít na sítu ![]()
@martula78 píše:
V prošlé mouce bych se bála spíš červů než molů, ale tak ty se dají prosít na sítu
tak oboje taam bude i ve fázi neprošlosti
@Iri 11 těstoviny s rajskou omáčkou a ml. masem (nevím, kolik vás doma je… nám stačí 0,5kg pro 4 dospěláky+ 2děti-4r+18m. Koupím v masně plecko 0,5kg/45Kč a nechám pomlet)
Nebo máme rádi kuřecí maso s fazolemi (jako chilli con carne, ale ne ostré kvůli dětem). Když koupím kuřecí stehenní řízky (300g/ 30,–Kč, k tomu plechovka fazolí…)
Pokud maso nemusíte, tak jen rajská omáčka s těstovinami, domácí knedlík…
Z protlaku (nebo i rajčata v plechu) bych udělala italskou polévku (rajská s nudlemi).
Pekárnu využij k upečení chleba (315ml vody, 2k. l. soli, 1k. l.cukru, 170gžitné+350g pšeničné mouky, 9g droždí /nebo 1k. l. sušeného/. Ještě přidávám 1k. l. drceného kmínu, 1k. l.sušeného česneku a 1k. l. majoránky
) Peču na program 9 = 3h, kůrka na 2.stupeň a hmotnost 750g…
Ke snídani upeč „štolu“ u nás jede tvarohová a je to rychlovka
200 g tuku (Hera), klidně olej. 150 g cukru, 2 vejce, 12 lžic mléka, 250 g tvarohu, 3 lžíce rumu (nemusí být) 1/2 lžičky skořice, 500 g polohrubé mouky, 2 prášky do pečiva. Peču na program 18= 2h, nejnižší stupeň propečení.
A ještě si projdi mrazák, tam občas taky nacházím zapomenutou zeleninu ap. ![]()