Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám dotaz, u několika doktorů kterými jsme si s malým prošli nám bylo řečeno, že podle nových studií se doporučuje zatížit organismus kojence mezi čtvrtým a šestým měsícem lepkem. A teď babo raď
co to podle Vás znamená? Jako mám jednou večer malýmu který je stále plně kojen uvařit kaši? Už sem koukala i v krámě to je další věda toto, jako bylo jich tam asi milión
. Takže dejme tomu, že za 14 dní mu bude pět měsíců, koupím kaši, uvařím, podám a teď kolik toho do něj jako mám dostat?
Se lžičkou problém nemá kapky a tak podávám na lžičce to by asi šlo,
. Ale kolik toho sní? Určitě ne moc, dvě, tři lžičky zase si nemyslim, že napoprvé zbaští celou mističku
No a potom teda budeme čekat jestli nastane nějaká reakce??? Dali by jste v tom případě tu kaši ráno nebo večer, co vlastně se nejhoršího může stát??? Osype se nebo něco víc?? A další den znovu nebo jak si to představují?
Zkoušeli jste někdo takhle jednorázově, já prostě pořád o tom přemýšlím, v rodině alergie na potraviny nemáme, tak prostě jestli to hrotit a zkoušet nebo se na to… Co vy na to?
Stačí piškotek, nemusíte hned kaši.. Dokad kojíš, nech ho u prsa a dej mu přes den na ocumlání piškot. Máš vystaráno ![]()
@katulikkatulik Já lepek dávala, ale já už začínala s příkrmy, takže jsem dala do zeleniny trošku mouky, nebo do bezlepkové kaše jednu lžičku obilné, ale určitě nedat rovnou obilnou…
No tak vidis, ja na doporuceni alergologa zacala davat lepek az od 7 mesice
Takze bych to byt tebou nehrotila. Co doktor, to nazor…
Ja malou az do sesti mesicu vyhradne kojila.
Jakou kaši koupíš je víceméně jedno-hlavně tam musí být ten lepek
nebo udělej doma dětskou krupici ve vodě(když kojíš udělej hoooodně hustou a pak ji rozřeď svým mlékem…v malém rendlíčku uděláš klidně i jen množství na 2lžičky
) mi třeba kluci vůbec nechtějí kupované takže sem vždycky dělala domácí…množství…pravděpodobně opravdu sní jen ty 2-3lžičky ale taky možná víc…uvidíš jak si řekne
(první syn je nepapač byl problém ze začátku druhý je vyžírka nehorázná takže od první lžičky jedl ve velkém
) a reakce na lepek- nejčastější je průjem…zkus dát na večer a uvidíš i jaká bude noc(když se bude kroutit a nebude spát jak normálně počkala bych třeba ještě 2-3týdny) když bude dobrá noc(nebo i lepší) hlídej stolici a můžeš zkusit večer kaši znova(nebo třeba ob den)
Nemusis ho hned nabouchat kasi, staci treba dat pocucat kurku chleba, spagetu, postupne treba zvysovat davku - nejakou obilnou kasi zadelanou v MM, staci par lzicek. Ono se teda doporucuje zacit s alergeny jako takovymi, ja jsem ve 4. mesici zacala normalne s prikrmy, nejdriv to jde stejne pomalu.
@Syringa co 6 let rozdíl…já mám děcka od sebe 3 roky a docela čumím co se doporučovalo teď a co tehdy(a kdyby jen v jídle ale všeobecně ve všem ohledně detí)…ale co se týče jídla sem se řídila vždycky sebou a ne dr…protože taky co dr to jiný názor tak babo raď co pak že?
Nam to rikala dr. kolem toho 4.-5.m taky, s tim ze mam dat treba 2 piskoty a uvidi se, neni nutny kupovat kase apod. ![]()
@cizova píše:
@Syringa co 6 let rozdíl…já mám děcka od sebe 3 roky a docela čumím co se doporučovalo teď a co tehdy(a kdyby jen v jídle ale všeobecně ve všem ohledně detí)…ale co se týče jídla sem se řídila vždycky sebou a ne dr…protože taky co dr to jiný názor tak babo raď co pak že?
nam rikala sestra v porodnici, co nam davala pouceni pred propoustenim, ze to je snad co pulroku jinak, jednou se doporucuje to, za chvili zas tamto a pak babo rad ze ![]()
@Syringa píše:
A prvorodičky se můžou zbláznit, protože načtou tolik protichůdných informací, že by jim hráblo.
a taky ze skoro hrablo
![]()
@Syringa jj my sme stejní…dr řekla tak už můžete to a to a já jen odkývala a doma už se tím cpal dávno…teď už u druhého jí jen řeknu že to už jí
ona to ani nějak moc neřeší, nikdy mi do toho nekecala nikdy nehubovala…jen u prvního byl problém už i s mlíkem od miminka..nejedl tak to vypadalo pomalu na sondičky do žaludku
takže sem krmila násilím, s příkrmama se to trošku zlepšilo ale taky žádná sláva takže to že je druhý takový pažravka
na příkrmy sem se vyloženě těšila
(první v roce 8kg, 79cm..teď ve 3ačtvr 13kg…druhý v 7 měsících přes 9kg
a 77cm)
Já raději nečtu nic ohledně jídla a vývoje dětí…bych zjistila že mám děcka jedno přežrané a druhé vyzáblé a bůh ví co ještě…sou spokojené a to mi stačí ![]()
@Syringa napodobne, taky jsme meli hubenoura nezravku, to bylo nervovani
a zbytecne, ze, kluk zdravy, zivy az hruza, akorat holt zadna tezka vaha a to uz kolikrat zere jak prokopnuty ![]()
Tak první ofrňuje nosem nad kde čím a u druhého sem zatím nepřišla na nic co by mu nechutnalo
ale oba mají jinou postavu od narození a na druhém bylo vidět že to bude chlapák
první nebyl schopný mi rozjet ani laktaci po porodu a druhý se silnou žloutenkou a spavý jak růženka cucal jak o život(a to sem opravdu jedna z těch co má mlíka jen tak aby se neřeklo
)
Já teda nevím, ale s tím lepkem to prostě není žádná novinka. v roce 2008, kdy jsme si hledali doporučení ohledně jídla, protože naše dr. byla totálně mimo, jsme tohle doporučení ohledně lepku našli u amerických a britských pediatrů..a tam to nebylo novinkou! myslím si, že to rozhodně význam má, podat lepek časně, právě minimálně pro jasnou reakci organismu. vím, že pokud se lepek podává velmi pozdě, často dojde k zamaskování reakce a lehčí formy celiakie nemusí být ihned rozpoznány.
rozhodně bych to ale nijak nehrotila. doporučení tehdy říkala 17týden života až ukončený 7 měsíc jako optimální období s tím, že je výhodou podávat lepek ještě při kojení, pokud možno při co největší dávce mateřského mléka. to se mi líbilo.
vtipné bylo, že tady v čechách tehdy většina dr. tvrdila že 10měsíc lepek, a za rok to bylo jinak. asi si někdo přečetl konečně něco novějšího-. ![]()
určitě bych nedávala večer kaši, nějakou velkou dávku, když prospívá bez ní. asi bych zkusila kurku chleba, kousek rohlíku, někde kolem 5,5měsíce věku, piškotek, dětskou sušenku, v případě, že by mělo dítě zájem o kousání něčeho. pokud ne, koupila bych tu kaši a udělala dejme tomu 10lžiček kaše pro začátek, prost nějak postupně…
(pro představu, většinou děti u příkrmů sní první dny jen pár lžiček.. můj druhý jedl těch pár lžiček až do 8měsíce..ale kaše mu jela..
)