Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Me se zacaly delat zatvrdliny az asi po 8 mesicich kojeni. Nejvic pomahalo davat malemu casto pit. Jednou se mi take udelala bila tecka na bradavce a tu jsem pak musela propichnout a tim se uvolnila ta srazenina. Pak to po nejake dobe prestalo. Drzim palce. Ja jsem to vzdy do druheho dne vzdy zahnala a nemusela jsem k doktorce, ale opakovalo se mi to takhle asi 3×-4× v pomerne kratke dobe.
@verundulinek děkuju. Snad to rozeženou také. Jsem prvorodicka. S tím se musí k doktorce? Co vám na to dá? A to jdete na gyndu nebo k praktikovi?
Ahoj, pořád tě to trapi? Já si u první dcery dost vytrpěla, hodně mi pomohla laktacni poradkyně u mě doma, měla jsem šílený zánět a antibiotika. Chce to hodně kojit dokud to nevypije, pak nahřívat a do úlevy dostrikat, případně na horké prsa tvaroh. Jestli máš i trhlinky, tak mazat po každém kojení bepantenem. A jinak zajít na gynekologii.
Nenech to zanedbat, kamarádce museli to prso propíchnout a vytáhnout ![]()
https://www.emimino.cz/…lemy-kojeni/#…
Já na to trpěla první celý půlrok, rozjížděl se mi zánět snad ob týden. Nejlepší byla rada pediatričky, aby mimino mělo bradu při kojení nasměrovanou tam, kde je zatvrdlina. Takže třeba když to bolelo v podpaží, tak fotbalovou polohu (dávala jsem si ho na kraj postele a já seděla na zemi, aby bylo fakt pictivě nasměrované k té zatvrdlině, na polštáři mi to tolik nešlo). Když jsem měla zatvrdlinu nahoře, tak mimino šup na záda zem a já klečela nad ním, jakoby vzhůru nohama, to byly kreace
a začínat kojení tím bolavým prsem.
Nahřát ve sprše, při kojení vymačkávat silou palcem tu zatvrdlinu, pak okamžitě ledovat a napatlat tvaroh. Furt dokola. Chodila jsem polonahá a nedělala jsem nic jiného…
jakmile začínala zimnice, hned ibalgin (myslím, že jsem směla ibalgin - ještě bych se zeptala nebo koukla, jak je to s kojením), nebo do pár hodin vylítly horečky čtyřicítky a byl zánět.
Odsávat jsem nedokázala, ale odsávačku bych kdyžtak taky asi přikládala ze strany zatvrdliny.
Brzy mě to čeká znovu, no, už se těším ![]()
Prosím anonym…
Ahoj, jsme v 8. Týdnu po porodu a neustale bojují se zatvrdlinama nebo ucpaným mlekovodem v levém prsu. Nemáte radz, jak se toho zbavit? Hlavně je něco na ty zatvrdliny? Ráda bych ti dostala ven, hrozně to bolí, one. Nahřívám ve sprše, pak se snažím při odsávání rozmasirovavat, ale nic. Už jsem z toho zoufalá, hlavně z té bolesti.