Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chci se zeptat vás co máte tělísko, je vhodné si ho nechat zavést ted před létem nebo počkat až na září. Mám zrovna menstruaci takže zavedení by bylo příští týden. Slyšela jsem ale že než si to sedne, může se dlouhodobě špinit či mít velmi nepravidelnou menstruaci, což by se mi ted na léto kdy se chci koupat a cestovat zrovna moc nehodilo. Také se chci zeptat, zda zavedení tělíska bolí. Prosím o sdělení vašich zkušeností, děkuji
@Teruška85 píše:
Chci se zeptat vás co máte tělísko, je vhodné si ho nechat zavést ted před létem nebo počkat až na září. Mám zrovna menstruaci takže zavedení by bylo příští týden. Slyšela jsem ale že než si to sedne, může se dlouhodobě špinit či mít velmi nepravidelnou menstruaci, což by se mi ted na léto kdy se chci koupat a cestovat zrovna moc nehodilo. Také se chci zeptat, zda zavedení tělíska bolí. Prosím o sdělení vašich zkušeností, děkuji
Taky bych počkala do září. Bylo mi to taky tak doporučeno. Zatím se mi to tělísko dávat nechce ![]()
Přidám se k ostatním, počkala bych do září. A mě zavedení nebolelo vůbec (ale byla jsem 3 měsíce po porodu), jednu kamarádku trošku a jiná kamarádka musela na zavedení pod narkózu. Tak si vyber ![]()
@Teruška85 Já špinila tak půl roku. Zavedení mě nebolelo - zrcadla jdou horší.
Pokud nekamarádíš s tamponem nebo s kalíškem, počkej na září.
@Aries6 píše:
@Teruška85 Já špinila tak půl roku. Zavedení mě nebolelo - zrcadla jdou horší.
Pokud nekamarádíš s tamponem nebo s kalíškem, počkej na září.
Ahoj, a pri tom spineni si pouzivala tampon? Taky zvazuju presne to, co zakladatelka a snad od 17 pouzivam pri ms jen tampony. Ale nekde jsem cetla, ze si to telisko muzes tamponem vytahnout
ptala jsem se na to gyndare a dostala jsem pulhodinovou prednasku, jak jsou tampony nehygienicke
takze je nedoporucuje vubec natozpak pri telisku
Tak pokud jste rozhodnuta, tak bych take pockala do zari. Zavedeni boli trochu (jen to cvakne a pak to je neprijemne). Ja si nechala zavest a uz bych do toho nesla-mela jsem nekolikrat zanet (do te doby nikdy),velke bolesti bricha. Vygradovalo to pobytem v nemocnici…nechci strasit, snad vam to sedne????
Já po zavedení silně krvácela, bolesti při zavádění byla celkem dost ale ta bolest potom mě vrátila zpět na gyndu..spinila jsem půl roku, bolesti průběžně stále..ne už fakt ne.
Určitě počkat na září. Já si ho nechala zavést před měsícem a pořád špiním. Já mám ale už druhé a věděla jsem, do čeho jdu. Původně jsem měla mít při vyndání starého rovnou zavedené nové, ale ze zdravotních důvodů to tak nešlo, pak jsem krvácela mimo cyklus, Dr. mi musela MS upravovat léky, takže se mi to o tři měsíce protáhlo.
Tampony se nedoporučují, protože vlákna bývají delší a mohla by se zachytit za tampon. Je ale možnost nechat si vlákna zkrátit. Pak ale může být problém při vyndávání, že to může chvilku trvat, než Dr. vlákna najde. Navíc odpadá možnost kontroly, zda je tělísko na místě (ve výjimečných případech může vypadnout při MS).
Zavedení pro mě nebylo úplně příjemné, ale že by vyloženě bolelo, to ne. Jen pak pár dní pobolívá podbřišek jako při MS.
Určitě počkat, za prvé můžeš mít neustále špínění, bolesti atd. Za druhé děloha je pár dní/týdnů náchylnější na infekce.
Zalezi na tom, jake telisko si chces nechat zavest… zda hormonalni nebo nehormonalni. Pokud hormonalni, tak bych pockala na zari… tam je fakt casto ze zacatku spineni… pokud ale planujes nehormonalni, tak bych do toho sla ted. Ja osobne mam nehormonalni telisko, nikdy jsem nespinila mimo cyklus a tampony pouzivam bezne. Zavedeni bylo neprijemne, ale nic hrozneho ( mam ho uz podruhe).
@poHanka89 ja uz asi 9 let používám kalisek. Při spineni mi stačila intimka. Ale do vody jsem si brala kalich.
O tamponech si myslim to samé, co tvůj lékař - vysušuji, jsou plné chemie. Ale svého času jsem používala jen ty, s výjimkou noci. Kalich mam i na noc.
@Agrion chci právě hormonální
děkuji všem za reakce, usnadnily jste mi rozhodování, tělísko bude až na podzim