Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Poradna muze doporučit, co uzná za vhodné. A nedělá to jen na základě hodiny s dítětem, ale taky rozhovoru s rodičem a dotazníku od školy. Děti s se často v té škole chovají jinak než doma. Určitě ve zprávě z PPP maelte důvod, proč doporučuji medikaci. Každopádně je na vás, co dál budete dělat. Můžete obíhat tunu odborníků, ale nemusíte dělat vůbec nic. Rozhodnete se podle toho, co řešíte za potíže, jaká jiná opotřebení poradna navrhla, jak je škola bude dodržovat a jaký to.bude mít efekt. Pokud o návštěvě nějakých odborníků uvažujete, objednejte se hned, čekací lhůty jsou několik měsíců.
Nám v PPP řekla poradkyně, že syn bude mít velké problémy v první třídě, že má vážnou poruchu pozornosti, že má s největší pravděpodobností středně těžkou vývojovou dysfazii. Je v první třídě a zvládá levou zadní, žádné problémy nemá, pouze je trochu živější. Oni rádi v PPP takto dělají závěry.
@Anonymní píše: Více
medikace u ADHD ma spatny image, protoze kdysi se davalo detem leky na ztlumeni.
Nicmene, mozek na ADHD paradoxne potrebuje presny opak a dnes se predepisuji leky, ktere netlumi, ale naopak stimuluji. Pokud vam budou chtit predepsat medikaci, nevahala bych. Rikam ti to jako clovek, ktery ma tezkou formu adhd. Ja nikdy medikovana nebyla a bylo to na pytel. Vytrpela jsem si neskutecne jako dite a ani dnes, jako dospela to neni zadne lizani medu.
No tak PPP si to může myslet, ale o medikaci nerozhoduje. Na to vyšetření bych šla, uplne bez duvodu to nejspis nenavrhuji, a uvidíte, co z toho vyjde, ve finále stejně je to na vás, jestli do toho půjdete. Ale bych to nechala na konzultaci s k tomu oprávněným odborníkem.
Můj syn má zatím jen „projevy“ ADHD resp. ADD, medikaci doporučenou nemáme, má ale nastavená opatření ve škole.
Já sama mám dost možná ADHD a oficiální diagnostiku zvažuji, I kvůli té možnosti medikace, protože některá období jsou fakt zahul.
Kamarádka má diagnozu i medikaci až jako dospělá a nelituje vůbec, třeba profesionální zkoušky, které bez medikace zkoušela složit asi 6× neúspěšně, má po medikaci na první pokus.
Jak píše @PinkiePieCutie, má to špatnou reputaci, ale rozhodně to není nic, co by z dítěte udělalo zombie, naopak, pomůže to mozku fungovat mnohem efektivněji. Úplně nevim, na co se ptáš „Na co se dava.“ No na projevy ADHD
Při ADHD mozek „nesprávně“ třídí podněty, ta medikace stimuluje ty příslušné části, aby pracovali blíž tomu, jak to mají neurotypicti lidé. Ale z toho, co jsem nastudovala, taky ne každému úplně sednou. Nicméně vůbec bych se nebála to vyzkoušet, pokud to psychiatr doporučí.
@Beruska999999 no na jaké projevy konkrétně. My řešili podezření na poruchy učení.
Tak vasi situaci neznám, ale asi tam v PPP viděli něco jiného. Projevy ADHD si najdeš za 5 vteřin, nevim, jestli má cenu něco vypisovat, ale není to rozhodne jen o tom, že by dítě lezlo po zdech, možná vyhodnotili, že má problém zejména v pozornosti, ono se to s těmi poruchami učení dost prolíná. Nechala bych to posoudit toho psychiatra.
Jinak ty léky jsou v zásadě asi 2 tuším, a pokud vím, bere se jeden nebo druhý, neni to nic na specifické příznaky jak u virozy - sirup na kašel, kapky na rýmu, Paralen na teplotu…proto mi ta otázka nedává moc smysl…
Nejčastější příznaky u osob s ADHD
Krátká doba udržení pozornosti.
Hyperaktivita, která může být fyzická, verbální nebo emocionální.
Neklid. Děti mají často potřebu se hýbat, i když sedí.
Horší vnímání času.
Potíže s určením priorit. Časté změny nálad.
Roztržitost.
Skákání do řeči. Špatné ovládání emocí.
Snadno se rozptýlí okolními podněty.
Velmi silné nutkání udělat něco, co rozumově chápou, že dělat nemají.
Pokud by se ti nechtělo Googlit.
@Beruska999999 projevy znám, ale všechny medikované děti v okolí jsou jiné.
Ale za souhrn děkuji.
Tak možná znáš jen ty hodně motoricky hyperaktivní, ty jsou totiž hodně „vidět.“ Ty co jsou spíš nepozorné se „odhalují“ hůř…dlouho proklouzavaly i sítem té diagnostiky.
Ale taky je možné, že se v PPP sekly
Proto by bylo dobré absolvovat to vyšetření u někoho, kdo se věnuje specificky ADHD.
@Beruska999999 taky je motoricky aktivní, sedí všechny body, ale nepřijde mi to tak dramatické.
No, tak znaky tam jsou, takže další vyšetření je určitě na místě. A uvidíš, jak to psychiatr vyhodnotí. Držím palce, ať najdete dobré řešení ![]()
Já mám ADHD diagnostikováno až v dospělosti a zpětně lituju každého dne, kdy jsem medikována nebyla. Dcera je medikována od 9let a absolutně nelituju ani já ani ona. Teď jí je 15 let a zrovna je po kontrole u psychiatričky, kdy ji prosila ať atomoxetin jí nechá a neodebírá. U medikace by měly vždy převažovat pozitivní účinky tzn, že s léky se Ti významně zvyšuje kvalita života, nejde jen o odstranění něčeho, ale co ti to naopak umožňuje. Já měla největší účinky v pozornosti - tzn. udržení i u nezajímavých činností, dokončování věcí, nepřeskakování, „nejede mi hlava“, nemám myšlenkový trysk a významně se zlepšila operační paměť. Další pozitivní účinky v odstranění neběžné únavy z přetížení, neztrácím tolik věcí co dřív, nemám úzkosti a deprese na podkladě vyčerpání z neustálé ADHD kompenzace. Nejsem pod neustálým tlakem a vnitřním napětím a neklidem, včetně toho svalového, takže to mělo pozitivní vliv i na somatická onemocnění. Můžu využít naplno svůj potenciál a výhody ADHD - zejména kreativita, originalita, rychlé myšlení, hyperfokus etc. Taky doktorka nabízela možnost, když léky u dcery sednou a „chytnou“ se zkusit po dvou letech vysadit a zkusit, jestli také mezitím „nedozrála“ a nechce to zkusit bez léků. U mě i u dcery taky léky znamenaly zcela zásadní obrat ve využívání terapie, před tím jsme nebyly na ni schopné ani dorazit a taky konečně měla nějaký efekt všechna ta práce na sobě.
Zajímala by mě ještě jedna věc, myslíte, že to doporučení bude i ve zprávě pro školu? Pokud ano, může s tím škola nějak nakládat?
Nemám s diagnotickou schopnosti PPP buhvijak skvělé zkušenosti, takže bych to brala s rezervou, ale pokud oni vidí ADHD, proč to neprozkoumat? Léky ti nikdo bez tvého souhlasu vnutit nemůže.
Objednala bych dítě na neurologii a k psychiatrovi a uvidíte. Dřív než za půl roku nebo za rok se stejně na řadu nedostanete, a bůhví, co se za takovou dobu změní.
Mám zkušenost, že pokud má dítě nějaké problémy, ale relativně zvládá, přičemž v papírech má něco speciálního, škola bývá obvykle vstricnejsi (on musí překonávat takové potíže! ), než když má dítě problémy, relativně zvládá, ale v papírech nic nebo nic moc (jo, spec poruchy učení, to má v ty třídě dalších osm).
Před nějakou dobou jsme byli na doporučení školy v PPP. Dneska mi došlo doporučení. Něco jsem věděla a něco byly novinky. Padlo tam mimo jiné podezření na ADHD a doporučení na návštěvu psychiatrie a medikaci. Pro mě to je celkem dost radikální řešení.
Do PPP jsme šli kvůli podezření na poruchy učení a teď toto, přemýšlím jak se zachovat, jestli to řešit nebo to nechat. Co může speciální pedagožka/psycholožka odhalit, když dítě vidí hodinu poprvé v životě. Na co se nejvíc dává medikace při ADHD? U sebe v okolí mám medikované děti a přijde mi, že těch problémů mají mnohem víc. Váhala jste některá nad tím, jestli medikaci ano nebo ne a nakonec jste dala a nelitujeme?