Neumím jednat s lidmi

Anonymní
15.2.25 11:57

Neumím jednat s lidmi

Dobré dopoledne.
Celoživotně mám problém, že neumím jednat s lidmi. Často mám pocit, že mluvíme každý jinou řečí. Největší problém mám teď u lékařů. Asi málo dramatizuji problémy a opakovaně dostávám vynadano, že obtěžuji zbytečně, aktuálně se bojím už k lékařům chodit, protože nemám pocit, že mi pomohou. Problémy popisuji bez emocí. Když už se pak něco řeší, tak naopak mě chválí, že nejsem hysterická matka/pacientka. Ale dobrat se léčby je náročné. V týdnu jsem byla u lékaře a poslal mě domů, že vše ok. Problémy přetrvávají a zhoršují se. To stejné s dětmi. Vrchol byl, když jsme byli na pohotovosti, vyhodili nás, že není problém a ráno jsme s tím samým problémem jeli rychlou k okamžité hospitalizaci. Doktorka se strašně divila, že jsem nic neřekla :nevim: Já říkala, ale asi jsem to málo prožívala nebo nevím. Asi se to už nenaučím, ale kdo to máte podobně, co s tím.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
15.2.25 12:05

Pocit kdy mě nikdo neslyší mám často. Nejspíš musíš dost důrazně trvat na tom aby to po tobě zopakovali. :nevim: nebo se zeptat jestli rozumí tomu co jsi řekla.
A nebo se kousnout a udělat hysterii. Poslat manžela. To často zabírá. Chovají se trochu jinak. A pak je taky v každém zprávě napsáno poučení. Takže přečíst co napsali a když se ti nebude něco zdát trvat na tom, že to do ty zprávy chceš :nevim:!

• Citovat
  • Upravit
65092
15.2.25 12:13

No nevím, já mluvím u lékaře taky normálne, bez nějakého dramatického vyjadřování, a vždy mě lékař vyslechl a řešil. Ve všech odbornostech, co jsem byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
15.2.25 12:17

Mám podobný problém. Většina lidí si myslí, že jsem buď arogantní nebo direktivní. Hlavně v e-mailech. No začala jsem si je nechávat předělávat AI. A co se týče doktorů, zkus to podobně. Zadej svoje potíže do AI a požádej ji ať ti dá body. Ty si vytiskni nebo přečti u lékaře z mobilu. Mohlo by to pomoc s formulací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.25 12:27
@vokishka píše: Více

Mě vyslechne, většinou se dozvím, že to tak strašné není, ať udělám to a to a pošlou mě domů. Takto na mě řvala doktorka, že rozhodně nejsem nemocná a jestli chci neschopenku, mám se víc snažit. Měla jsem 4 dny čtyřicítky, nebyla jsem pomalu ani schopná vylézt z postele, nakonec mi udělala CRP, to jsem měla 170 a byl to oboustranný zápal plic, ale prakticky jsem nenašla :nevim:. Podobných zážitků mám plno, nemůžou být všichni kolem mě špatní, proto to bude ve mně.

• Citovat
  • Upravit
879
15.2.25 12:31
@Anonymní píše: Více

Neučili tě třeba od mala velký respekt k pánům doktorům? Protože tak to mám já. Vždycky jsem simulant, vždycky. Ale je to tím, že jsem takovej blbec vycvičenej, takže vždycky všechno odkývnu jako trubka, nevzdoruju a ty potíže nepopisuju dramaticky, „abych pana doktora nevobtěžovala“. Neříkala ti maminka něco takového? Podle mě to doktoři vycítí, jako zvířata :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
15.2.25 12:46
@KarlKarlson píše: Více

To je dost casto pricinou toho, ze lekar nevyslechne, nebo nebere cloveka vazne Kdyz tim svym doktorskym hlasem zaveli a clovek zklapne podpatky, tak povazuje za vyreseno. Neni treba se dat, lekar je stejna profese, jako kazda jina, takze je treba se ptat, kdyz se cloveku neco nezda.

Zaroven ale je treba postupovat trochu se zakladni logikou a teda ze 14 dni trvajici kasel neni akutni obtiz a tak k cloveku lekar nebude pristupovat jak k nekomu s otevrenou zlomeninou. Ano, prehanim, ale take se s tim setkavam casto. Nejsem lekar, jen ze zdravotnicke rodiny, takze jednak jsem vycvicena v tom s cim jit a s cim nejit a take, ze doktor neni buh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.2.25 12:51

Nesnažíš se jim sdělit co nejvíce informací, protože očekáváš, že o to jako lékaři stojí? Předpokládáš, že když jdeš k doktorovi, tak oni to berou ta, že k tomu máš důvod? Pokud ano, tak jim jsou informace, které vedou k přesnější diagnóze, putna. Mají pacienty za hlupáky a otravy, co moc a zbytečně kecají. Čím víc informací dáš, tím víc vypadáš jako někdo, kdo si stěžuje a problém zveličuje. Chodí tam i lidi, kterým opravdu nic není, tak si mohou myslet, že ty patříš mezi ně, pokud při popisu třeba říkáš, že to není zas tak hrozné apod. Nejlepší je sdělit to základní, v čem je problém, že něco bolí, že je teplota atd. a přidat něco, proč jsi nepočkala do rána nebo proč to chceš řešit u doktora a ne volně prodejnými léky. Ať si s tím lékaři pak poradí, od toho jsou, ne od hodnocení, zda si pacient vymýšlí, nepřišel zbytečně apod. Ty asi víš, že dítěti nebo tobě něco je, tak se snaž toho doktora vmanipulovat do pozice, kdy to uzná. Jakmile tam jdeš s tím, že nechceš otravovat, ale máš strach, protože by to mohlo být vážnější, tak už spadáš do kategorie otravů, kterým nic není. Ti doktoři jsou z většiny neempatičtí a pacienty berou jako otravy, z toho vycházej. Poměrně rychle poznáš, jestli ten doktor patří k výjimkám, kterému jde o pacienta, a můžeš podle toho tu komunikaci přizpůsobit.

Je to hrozný, že se pacient, kterému něco je, bojí k doktorovi nebo se ponižuje, aby s ním bylo zacházeno jako s lidskou bytostí, ale je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
15.2.25 12:52
@starfish_at_night píše: Více

A tomu já rozumím, ale já jsem tam naposledy byla s trombózou a embolií, tak to jsem si snad drobnou lékařkou péči dovolit mohla :lol:
Já chápu co tím chceš říct, ale i když se kouknu okolo, tak stejně vidím některé lidi, kteří obrážejí vyšetření za tisíce a dostanou je a pak jsou lidi, který si musí vydupat testování moči papírkem.
Určitě to bude mít spojitost i s chováním a vyjadřováním pacienta, stejně jako v jiných oborech a odvětvích a vlastně i v běžném životě.
Vlastně kecám, byla jsem tam ještě s borelkou, ale to bylo v pohodě, neb flek nezavdal podezření o výmyslech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.25 13:10

@Charakterní chlap stručně popíšu problémy, třeba s tím zápalem plic. Mam 4 dny horečku, je mi špatně, špatně se mi dýchá. Pípl na mě teploměrem, ten nenaměřil nic, prý mi nic není, pak tedy že se mám vyležet.
Nebo jsem tam byla se zánětem močáku, vím, co to je, trpím na to. Chodím az ve chvíli, kdy samoléčba nepomáhá, taky velký problém.

• Citovat
  • Upravit
15.2.25 13:27

Tak u toho kašle asi poznáš, že to je silnější, že to není jen tak nějaký kašel, tak je dobré říct, že kašleš hodně, že tě to budí v noci atd. Prostě něco, co není lež, ale zároveň ho dokope k tomu, aby tě poslechl a trošku se tebou zabýval. U toho močáku nebo čehokoliv jiného, když se to opakuje, říct, že to míváš často, že někdy pomůže čas nebo samoléčba, ale tentokrát bohužel ne, nelepší se to a naopak zhoršuje. Dokopat je nenapádně k tomu, že ti něco je a naznačit, že nejsi hypochondr a chodíš k doktorovi až tehdy, když k tomu je důvod. Lékaře dělá vzdělání v oboru, jinak to bývají úplně stejní z…i jako lidi z ulice. :D A čím déle to dělají, tím víc nerudní a líní jsou.
Já k nim kvůli tomu, o čem píšeš, nechodím, když to fakt není nutné. A když jdu, mám už sám správně určenou diagnózu a snažím se je k ní nenápadně navést. I přesto se oni dvakrát sekli a musel jsem jít za doktorem jiným, který tu diagnózu určil správně a mohl mě vyléčit. Šlo o častý ortopedický problém, u kterého by člověk čekal, že ho lékař rozpozná. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
15.2.25 13:44

tak přehánět asi umíš - fakt na tebe „doktorka řvala“? proč by řvala, špatně slyšíš?
a pokut je to pravda, tak proč chodíš k doktorce, která na pacienty řve?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.25 13:45

@Charakterní chlap k doktorovi jdu jednou za x let a většinou když potřebuji neschopenku, protože nefunguji, nebo to vidím na ATB. S nemoci jsem za 20 let dospělosti byla asi 3×. Zánět močáku neřeším, tam potřebuji léky a do práce jdu. A ano, řeknu, že to mívám, ale tentokrát nepomáhá a zhoršuje se to, tak mi klidně řekl, že víc brusinek a víc čaje a bude to dobrý. Další den mě vezl muz na pohotovost, kde mi dali ATB.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.25 13:49
@stinga píše: Více

Ano, řvala. Taky k ní už nechodím a chodím jinam. Tam na mě doktor sice nerve, ale jinak pořád totéž.

• Citovat
  • Upravit
76405
15.2.25 13:57

tak to je dobře, že jsi od ní odešla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová