Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Vážně máš pocit, že o narůstajícím průměrném věku rodiček a s tím spojenými riziky se málo mluví? Asi ziju v jiné bublině ![]()
@Beruska999999 Ano, podle odpovědí v mých dotaznících to tak vypadá. Sice se možná ví, že ženy rodí později, ale už se moc neví, jaká rizika jsou s tím spojená
A také vzhledem k tomu, jak málo zdrojů jsem byla schopná do své práce najít, si to také myslím. Ověřených a kvalitních zdrojů, kde se o této problematice mluví je opravdu málo dle mého.
A jsem moc ráda za Váš názor. ![]()
Mě přijde, že se o tom mluví pořád. Navíc to že mi lékař bude na každé prohlídce říkat, že je čas mi třeba partnera nevykouzlí nebo sociální jistotu.
To, že z hlediska zdraví to není ideální se určitě ví a nejsem si jistá, že ženy čekají jen tak pro nic za nic.
Souhlasím s @Beruska999999
Lekari az nesmyslne casto zeny desi tim, jak jim nepujde prirozene otěhotnět kvůli vyssimu veku a jak zvyšují oravdepodobnost zdravornich komplikaci svych deti.
De fakt je strasi a delaji na ne neprimo natlak, aby si udelaly deti hlavně rychle a je jendo s kym.
Nemyslim si, ze se o tematu malo hovori, spis naopak.
Asi záleží, kde byly dotazníky zadány. Mezi ženami se o tomto tématu mluví hodně. A anglicky psaných relevantních zdrojů je na napsání bakalářky víc než dost. Tak ať se psaní daří! ![]()
@andrasteia píše: Vícea co z toho lékaři podle tebe mají.
Jinak ve 35 letech je už asi 10 % riziko, že to nepůjde a dál to roste. Když to dítě fakt ch eš, je 10 % málo?
@Thrisha Tak prosím vyplňte můj dotazník. Ráda bych se do této problematiky více dostala a poznala Váš názor. U známých nezdravotníků a zároveň starších žen jsem se setkala s tím, že právě nemají moc přehled o této problematice. Tak jsem moc ráda za každý komentář tady:)
@andrasteia Vážně máte takové zkušenosti? Úplně koukám, co mi tady píšete tyjo. S takovýma reakcema jsem se moc nesetkala zatím. Tak jsem ráda, že vidím i další stránku z pohledu někoho jiného
Děkuji za názor
@zanett999 píše: Více
Nejvetší riziko je, že se nepovede otěhotnět. Ta ostatní rizika stoupají, ale v nednotkách procent a dají se z větší části eliminovat. Ženské tělo většinou dobře sná#í těhotenství i po 40.
Jinak ta rizika jsou dobře známa a otázky jsou položeny dist dogestivně.
Napříkladu těch rizik bych nechala je ženy vyjmenovat, nejen zaškrtnout.
@Jahru Dotazníky jsem rozesílala na FB stránkách a tady + mezi známé a rodinu a ještě v nemocnici na odd. šestinedělí. A právě jsem zatím měla za to, že informovanost není moc velká. Myslím informovanost o konkrétních dopadech na matku i dítě. Jsem moc ráda za Váš názor a uvidím, co z mého výzkumu nakonec vyplyne
A do BP právě využívám zatím výhradně anglické zdroje, ale práce má být zaměřena spíše na ženy u nás a vedoucí chce více českých zdrojů, proto je to komplikovanější. Děkuji moc ♥
@Codalnevim Ten dotazník jsem měla v plánu podat úplně jinak, ale musela jsem se podřídit mé vedoucí práce. Tak je to ve finále tak, jak si přála ona. Většina maminek to pochopila tak, jak měla a informace jsou pro mě dostatečné. Další informace nebo poznatky můžou doplnit na konci dotazníku. Tak si myslím, že je to v pořádku
a děkuji ![]()
@zanett999 píše: Více
Tyjo, ty tvoje poznatky jsou zajimavy! Ja mela za to, ze o tomhle se právě mluvi vsude az moc.
Abych odpovedela na tvuj dotaz. Ano, mne se ptal gynekolog prakticky od 25ti, jestli planuju mit deti a seznamil me s riziky. A to to je mlady lekar. Uply „prusvih“, to byl, když jsem jako bezdetna jela po přestěhování do jine ordinace, kde byla starsi vlezla sestra. Ty poznamky a moudra… 🙈
A to jsem diky bohu vzdy byla v tomhle směru 100% zdravá, i hormony vcetne amh dobre a rodinna anamneza bez problému taky.
Nedovedu si představit, co za paseku tenhle pristup udela s psychikou zeny, pokud ma nejaky drobný problem. Casto se pisou do diskuzi uz zeny kolem dvacítky, ze nechtej cekat s ditetem, co kdyby to pak slo spatne, ze lekar jim rekl, ze pozdeji nemusí uz otehotnet. Většinou když se zeptas, co maji za problem, tak úplně nevi, ale vyděšený jsou silene a pak chtej plodit deti do často uz na prvni pohled neperspektivních vztahů
.
Taky by mě zajímalo, proč z toho dotazníku vylučujete mladší ženy. Právě mladší ženy se mohou rozhodnout mateřství neodkládat. Když už je někomu 40, tak se těžko může rozhodnout mít dítě třeba ve 30. Jedině dítě nemít. A tak velká ta rizika, aby se kvůli nim žena vzdala touhy po dítěti zas podle mne nejsou.
@andrasteia píše: Více
Dobré AMH ještě ndznsmená, že otěhotníš. Věk hraje roli i při dobrém AMH
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Dobrý den,
jsem studentka porodní asistence a ráda bych Vás požádala o vyplnění mého krátkého dotazníku na téma těhotenství u žen nad 35 let.
Je to velmi aktuální téma, o kterém se velmi málo hovoří. A tak bych ráda zjistila Váš názor a Vaši informovanost ohledně této problematiky.
Velmi mi to pomůže k napsání mé bakalářské práce a budu Vám moc vděčná za každé vyplnění.
Dotazník je zcela anonymní a nezabere Vám více než 10 minut.
Děkuji a přeji krásný den:)
Příspěvek upraven 03.02.25 v 11:13