Chtít nájem od rodiny?

Anonymní
1.2.25 10:48

Chtít nájem od rodiny?

Vlastním nemovitost po svých prarodičích. Je v dobrém stavu, prarodiče investovali a v posledních letech udělali nová okna, střechu, kuchyň, koupelnu, předsíň, solární panely, tři možnosti vytápění, dům zateplí. U domu je velká zahrada se skleníkem, kůlnou a bazénem. Nemovitost je v místě, kde je lékař, školka, škola, obchody. Je odtud dobrá dopravní dostupnost do několika měst i do Prahy. To jen pro představu, co je v nabídce.
My s manželem máme svoje bydlení, takže dům budeme pronajímat. První, kdo projevil zájem, je manželova sestra s rodinou. Jejich představa je, že budou bydlet jen za náklady. Osobně chci nájem, měla jsem představu 7 tisíc, ale už mi volala tchýně i tchán, že v rodině si musíme pomáhat. Jsem opravdu nemorální a nenormální, když chci peníze po členech rodiny?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
532
1.2.25 10:54

Za všechno se platí. Jsi normální a 7000 kc není za barák tolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65079
1.2.25 10:57

7000 není moc. Normálně bys to pronajala za úplně jinou cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bedrisek
1.2.25 10:59

Přišlo by mi v pořádku nájem platit. Však švagrová nemá k domu žádný vztah, není to tvoje rodina (myšleno z tvé strany). Naopak mi přijde dost vyčůrané, že by si bydleli evidentně v pěkném domě zadarmo 8o :roll:
I těch tvých 7 tisíc je velmi symbolická částka.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.25 11:01

7000 je charita. Kamarádka měla pronajatý za 28 tisíc. U nás se za 10 000 pronajimaji hnusné baráky.

• Citovat
  • Upravit
bedrisek
1.2.25 11:01

Zadarmo bych nechala bydlet rodinu jen v případě finančních problémů - ale krátkodobě jako odrazový můstek, než se zmátoří.
Což si myslím, že případ švagrové nebude. Tak zkrátka spatřila pěkný dům a naivka si myslela, že bude bydlet krásně a zadáčo

• Citovat
  • Upravit
8684
1.2.25 11:02

Několik let jsme měli moje příbuzné v manzelove bytě. Nájem normálně platili, sice nižší, než by platili cizí, ale nechat je bydlet zadarmo nikoho nenapadlo. A teda 7 tis za to, co popisuješ, je výsměch. Hned bych tam šla taky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
1.2.25 11:03

Po svojí sestře bych nic nechtěla, po chlapově něco ano. Vzhledem k pristupu mistnich uzivatelek myslim, ze tohle bude jedna z mala diskuzí, kdy bude 100 % komentářů na tvojí straně :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6910
1.2.25 11:03

Ano, je to v naprostém pořádku, navíc dům je jenom Tvůj, jistě s ním do budoucna budeš mít nějaké investice.. Symbolický nájem je naprosto v pořádku, hanba by mne fackovala parazitovat zadarmo. Navíc… co když tam budou 5, 10 a více let? Zadarmo? To fakt ne. Ono se to hubou lehce pomáhá, pokud mají tchánovci problém, ať své dceři poskytnou sami bydlení zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bedrisek
1.2.25 11:04

A kde bydlí švagrová teď?

• Citovat
  • Upravit
tartaletka
1.2.25 11:05

Já bych osobně nikdy nepronajímala rodině. Nedělá to dobrotu a zadarmo bych to už vůbec nedávala. Ani za náklady. Nebuďte hloupí. Nepřinese to vděk, uvidíš, jenom problémy :nevim: Nehledě na to, že to tam postupně amortizují a nakonec ještě na opravách proděláte.

• Citovat
  • Upravit
16136
1.2.25 11:06

8o Normálně bych řekla, že je to pro nás zdroj příjmů někde na úrovni 15-20tis. měsíčně, ale že pro rodinu půjdeme na půlku a za 10tis. ok, protože v rodině si musíme pomáhat a části příjmů se tedy vzdáme. Nechápu tu drzost myslet si, že je budete dotovat. Ještě kdyby třeba švagrovou manžel týral a potřebovala by od něj utéct, rozvést se, neměla by prostředky, tak tam bych vypomohla já nějaký čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
1.2.25 11:09

Hlavně když už byste do toho šli, určitě si sepište smlouvu, kde bude i jasně dáno, že musí dělat údržbu atd. A hlavně si vypočítej, co vás budou stát investice do budoucna - opravy, revize, údržba nad zákonnou povinnost nájemce… jinak za pár let zapláčete.

My pronajímáme a párkrát jsme pronajímali kamarádům nebo rodině a vždycky to dopadlo tak nějak, že všichni předpokládali, že jim kdykoli počkáme s nájmem, snížíme nájem, odešli z poškozeného bytu a počítali, že přece s rodinou se hádat nebudeme atd :roll:

• Citovat
  • Upravit
10859
1.2.25 11:16

Samozřejmě nájem. A ještě si rozmyslete co pojistka domu, pojištění domácnosti, daň z nemovitosti. Revize. Píšeš bazén, tam bude taky nutné pravidelně investovat.
Tak ať vám to nájem vše pokryje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová