Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za všechno se platí. Jsi normální a 7000 kc není za barák tolik.
7000 není moc. Normálně bys to pronajala za úplně jinou cenu.
Přišlo by mi v pořádku nájem platit. Však švagrová nemá k domu žádný vztah, není to tvoje rodina (myšleno z tvé strany). Naopak mi přijde dost vyčůrané, že by si bydleli evidentně v pěkném domě zadarmo
![]()
I těch tvých 7 tisíc je velmi symbolická částka.
7000 je charita. Kamarádka měla pronajatý za 28 tisíc. U nás se za 10 000 pronajimaji hnusné baráky.
Zadarmo bych nechala bydlet rodinu jen v případě finančních problémů - ale krátkodobě jako odrazový můstek, než se zmátoří.
Což si myslím, že případ švagrové nebude. Tak zkrátka spatřila pěkný dům a naivka si myslela, že bude bydlet krásně a zadáčo
Několik let jsme měli moje příbuzné v manzelove bytě. Nájem normálně platili, sice nižší, než by platili cizí, ale nechat je bydlet zadarmo nikoho nenapadlo. A teda 7 tis za to, co popisuješ, je výsměch. Hned bych tam šla taky ![]()
Po svojí sestře bych nic nechtěla, po chlapově něco ano. Vzhledem k pristupu mistnich uzivatelek myslim, ze tohle bude jedna z mala diskuzí, kdy bude 100 % komentářů na tvojí straně
![]()
Ano, je to v naprostém pořádku, navíc dům je jenom Tvůj, jistě s ním do budoucna budeš mít nějaké investice.. Symbolický nájem je naprosto v pořádku, hanba by mne fackovala parazitovat zadarmo. Navíc… co když tam budou 5, 10 a více let? Zadarmo? To fakt ne. Ono se to hubou lehce pomáhá, pokud mají tchánovci problém, ať své dceři poskytnou sami bydlení zdarma.
Já bych osobně nikdy nepronajímala rodině. Nedělá to dobrotu a zadarmo bych to už vůbec nedávala. Ani za náklady. Nebuďte hloupí. Nepřinese to vděk, uvidíš, jenom problémy
Nehledě na to, že to tam postupně amortizují a nakonec ještě na opravách proděláte.
Normálně bych řekla, že je to pro nás zdroj příjmů někde na úrovni 15-20tis. měsíčně, ale že pro rodinu půjdeme na půlku a za 10tis. ok, protože v rodině si musíme pomáhat a části příjmů se tedy vzdáme. Nechápu tu drzost myslet si, že je budete dotovat. Ještě kdyby třeba švagrovou manžel týral a potřebovala by od něj utéct, rozvést se, neměla by prostředky, tak tam bych vypomohla já nějaký čas.
Hlavně když už byste do toho šli, určitě si sepište smlouvu, kde bude i jasně dáno, že musí dělat údržbu atd. A hlavně si vypočítej, co vás budou stát investice do budoucna - opravy, revize, údržba nad zákonnou povinnost nájemce… jinak za pár let zapláčete.
My pronajímáme a párkrát jsme pronajímali kamarádům nebo rodině a vždycky to dopadlo tak nějak, že všichni předpokládali, že jim kdykoli počkáme s nájmem, snížíme nájem, odešli z poškozeného bytu a počítali, že přece s rodinou se hádat nebudeme atd ![]()
Samozřejmě nájem. A ještě si rozmyslete co pojistka domu, pojištění domácnosti, daň z nemovitosti. Revize. Píšeš bazén, tam bude taky nutné pravidelně investovat.
Tak ať vám to nájem vše pokryje.
Vlastním nemovitost po svých prarodičích. Je v dobrém stavu, prarodiče investovali a v posledních letech udělali nová okna, střechu, kuchyň, koupelnu, předsíň, solární panely, tři možnosti vytápění, dům zateplí. U domu je velká zahrada se skleníkem, kůlnou a bazénem. Nemovitost je v místě, kde je lékař, školka, škola, obchody. Je odtud dobrá dopravní dostupnost do několika měst i do Prahy. To jen pro představu, co je v nabídce.
My s manželem máme svoje bydlení, takže dům budeme pronajímat. První, kdo projevil zájem, je manželova sestra s rodinou. Jejich představa je, že budou bydlet jen za náklady. Osobně chci nájem, měla jsem představu 7 tisíc, ale už mi volala tchýně i tchán, že v rodině si musíme pomáhat. Jsem opravdu nemorální a nenormální, když chci peníze po členech rodiny?