Závidí a bere hračky mladší sestře

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1128
24.11.15 20:17

Zavidi a bere hracky sestre

Ahoj holky, snad budete mit nektera z vas zkusenost nebo radu. Mam syna 4 roky a dceru 2 roky. Syn nenecha sestru si jen tak hrat. Porad ji bere hracky. Uz jsem teda do nej nejak nahucela, ze veci se z ruky nevytrhavaji, tak ji aspon lstive presvedcuje nebo sleduje a ve volny moment vezme hracku nebo se ji plete do hry. Kdyz ona zmeni svuj zajem, hned je ji v patach a cpe se zase do jeji hry. Vydrzi to delat cely den. Ostatnim to nedela. Naopak, kdyz jsme nekde na navsteve, kde je vic deti, stejne otravuje zase jen sestru. Vysvetluju, hraji si s nimi a ukazuju, jak to resit, co je spravne. Nekdy se zlobim, nekdy jde na hanbu. Ale porad nemuzu prijit na to, jak na nej. Dosli mi napady, ale i trpelivost. Poradite? Diky za kazdou konstruktivni radu, napad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
445
24.11.15 20:22

Mame upně to stejny :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.15 20:25

Každý den řeším to samé, holky 3 a 1 rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi

@ngauruhoe u nás to dělají kluci taky, je jim o rok míň než vašim dětem. nic s tím nenadělám, je to normál, jen opakovat a opakovat a nezbláznit se :-)

• Citovat
  • Upravit
1128

@kiki 24 dekuji pekne :mrgreen: snad je to nekdy, aspon nekdy prejde!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
24.11.15 20:28

Holky, ja mam mesic do porodu a uz je to na me proste moc. Chjo. A to uz jsem sahla i po tech americkych blabolech Naslochat, aby poslouchaly a Sourozenci bez rivality… A nic, nic, nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
24.11.15 20:29

Mela bys jim poskytnout prostor k tomu, aby si to resili spolu. Takhle se dcera nenauci branit si svoje, kdyz jsi jim furt v patach. U nas to bylo opacne, taky jsem se montovala a ve vsledku umi nejstarsi jen jecet a cekat, az to vyresim.

Nekdy je lepsi vysvetlovat az po boji, ne mu neustale zabranovat a ptedchazet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
24.11.15 20:33

@ngauruhoe doufam v to nejhorší jak jí něco vezme tak mala začne řvat jak na lesy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
24.11.15 20:33

Zkusila bych názornou ukázku-až si začne s něčím hrát on, přijď a seber mu to. Tohle u nás funguje na spoustu věcí-už jsem syna zalehávala (jako to dělá sestře),kousla, předvedla scénu s válením po zemi a vždy to minimálně na pár dní pomohlo :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1128
24.11.15 20:34

@Bibi239 ale joo, to taky delam. Konci to revem a bitkou. Kdyz se dcera necha presvedcit, tak to necham byt. Jeji problem, ze podlehla. O tom ukazovani a vysvetlovani jsem psala spis, ze je nenechavam uplne bez zasahu, vychovy. Ono vlastne, ze o hracky prosi, ceka a vymenuje je uspech. Ale to vecny pronasledovani me ubiji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
24.11.15 20:37

@Lutonka Pekne! To si u toho naseho draka dokazu krasne predstavit. Trosku mi mozna vadi, ze bych delala neco, co zakazuji, ale nacham si to v zasobe! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
24.11.15 20:38

Já taky ukazuju synovi, jaké to je, když strká batole, stoupá mu na ruce, bere mu hračky apodobně.. když nic jiného nezabere, musí se to ukázat. někdy to prostě ty děti jinak nepochopí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
7009
24.11.15 20:38

@ngauruhoe a oni si spolecne dohromady nehraji? Takhle tousobi, ze kluk si chce hrat a holka ho ma na haku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
24.11.15 20:52

@Bibi239 nekdy si spolu hraji, stavi kostky, jezdi vlackem, maluji, ctou pohadky… Jindy si ona sama vleze do houpaciho kresla a uz se ji tam cpe. Tak to dcera vzda a jde si malovat a on hned za ni a maluje ji do jejiho obrazku a chce zrovna jeji tuzku. Rev. Maminka soudce vyresi. Dcera presun k panence. A syn uz ji v patach a chce opecovavat tu jednu stejnou panenku. A porad dokola… Vlastne jak to tak po sobe ctu, jestli ja nejsem na nej moc narocna. Uz nevim, ztracim nadhled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
24.11.15 20:55

@ngauruhoe
v příspěvku přemýšlíš, jak ho to odnaučit… ale máš nějaké teorie, proč to dělá? zkus ho pozorovat, zkus přemýšlet z jeho pohledu - proč jí to bere? a proč jenom jí a ne jiným dětem?

• kvůli té dané hračce to určitě není (to by jí nebral hned tu další, nebo by bral hračky i jiným dětem na návštěvě). takže o hračku mu nejde… o co mu jde?
  • co se stane, když tu hračku sebere? — začne se holka na něj zlobit? přiběhneš ty a řešíš to?

------ nejde mu náhodou prostě o to, aby někdo přišel a všímal si ho?
protože když si hraje a je „hodný“ - všímá si ho někdo?

neber to nějak špatně, já nechci vůbec obviňovat nebo tak.
ty se ptáš „jak na něj“ — samozřejmě bych mohla napsat, že doma máme to samý (protože je to pravda)… jenže já nad tím opravdu hodně přemýšlím, snažím se přijít na to, proč to kluk dělá (myslím ten náš, máme taky staršího kluka a holku 2 roky)

a když se na to podívám z jeho strany…
„já si tu hraju, stavím takový krásný stroj a oni se o mně vůbec nezajímají… zavolám na ni, ať se přijde podívat“… matka přijde, podívá se, joooo máš to hezký… a zase jde… „co z toho mám, když si tu hraju? ona si mě nevšímá, furt tam něco vaří/uklízí… co zkusit trochu otravovat ségru, to máma hned přiběhne a bude tu s náma“

můj základní poznatek je ten, že děcku je jedno, jestli si ho všímám pozitivně, nebo negativně ---- nejhorší ze všeho pro děcko je, když si ho nevšímám a něco dělám jiného. takže když to zkusí po dobrém a ono to nefunguje, tak na nás musí jít po zlém - a to většinou funguje. takže otravuje ségru, ta začne ječet a já musím přestat s tím co dělám a musím za nimi jít… musím buď si s nimi začít hrát, nebo musíme jít ven, nebo prostě cokoliv, protože jinak by se pozabíjeli.

zkus se na to fakt podívat z děcké stránky
NE - jak ho to odnaučit?
Místo toho – proč to dělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin