Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zkusila bych ji nechat hlídat občas na hodinku a pak déle, aby si zvykla.
Já mám závislé
obě. Začátkem školkové docházky se vždy prohloubilo. V MŠ zvládaly obě v pohodě. Ale z logiky věci, když začaly chodit do MŠ, byly méně času se mnou, tož na mě pak doslova visely
Já jsem byla prý stejná, až na to, že já tu školku nedávala tak dobře jako ony. Časem sedne, neboj.
jenze ona s nim ani nikam nechce hned breci.Tak muz se nastve a uz se ani nesnazi.No je to jeho vina vim ale nechce to slyset ![]()
@marcy40 nemyslim si, ze je to jeho vina, explicitne bych vinu nehledala u nikoho jineho. Jestli x let byla s Tebou doma, proste si zvykla a vyzaduje to. A pokud zjistila, ze jak zacne jecet, tak tatka prchne a prijde mamka, tak toho vyuziva.
Zkousela bych napr. po hodine, aby tatka nabizel novou hru s ni, cteni, pexeso apod. a pokud jeci, at si da spunty do usi a vydrzi.
@marcy40 píše:
jenze ona s nim ani nikam nechce hned breci.Tak muz se nastve a uz se ani nesnazi.No je to jeho vina vim ale nechce to slyset
Co je jeho vína? To,že na to nemá nervy neni jeho vína,ono vydržet řev vlastního dítěte ,to že s ním nechce být taky zamrzi a naštve. Upřímně si myslím,že chyba je to tvoje -ne ve zlým,ale pokud jsi jí měla 3 roky jen u sebe a nikdy u nikoho jiného tak se nemůžeš divit,že je tak fixovana, zvlášť když u tatínka zařve a ty přiběhne,dětí jsou vycurany,vidím to u svých. Vyšli tatínka ven na procházku,předtím řekni že na ně počkáš někde po cestě a ty intervaly prodluzuj, je škoda aby nechtěl a být š tátou.
Je to vice o povaze. Kamaradka ma dcerku v jeslich od pul roka, k ruce oboje prarodice,
ale jakmile je v dosahu ona sama, povesi se na ni, je hrozne placha a to ji je uz pet let. Nicim jinym nez treninkem se to podle me nezlepsi.
Ale ja se snazim uz dlouho a vysvetluji at se zapoji.Jenze nema cas nebo nechce.Kdyz breci tak na ni krici a to se mi nelibi.Proste to s ni neumi.Rada bych ji nechala s nekym jinym ale nemam s kym.Ona je ujecena i se mnou.A je pravda deti jsou vycurany zkousi co vydrzime.Ale bohuzel nevim jak muze donutit at s ni travi vic casu ![]()
@marcy40 pokud mu budeš říkat, jakým způsobem se k ní má chovat, tak si k ní cestu nenajde. Promiň, ale mám pocit, že je z tvé strany rozmazlená a manžel na to asi nemá nervy ![]()
Podotykam ze je odmala hodne plactiva, vznetliva a stale nespokojena. I v noci spatne spi. - tak to je jako bys psala o mojí dceři. To samé. Taky fixovaná na mě, ale naštěstí tatínek má nervy v pořádku a když je na něj hnusná tak se udrží v klidu a chvilku jí nechá na pokoji, ona se vyvzteká a pak za ním přijde sama. Ohromně jim prospělo, to, že když jsem začínala v nové práci, že si vzal paragraf on a byl s ní 9 dní doma. Víc si zvykli na sebe navzájem, začala se k němu tulit atd. Do té doby to samé co u vás, všechno jsem musela dělat já, tatínek jí nesměl utřít ani nos. Ono se to může zlomit, ale nejdřív by si opravdu tatínek měl uvědomit, že z nich dvou je on ten dospělý, kdo by měl umět ovládat svoje emoce a ona je to dítě, které se to teprve učí. Nemyslím tím všechno jí dovolit a nechat si líbit cokoli, ale být v klidu a vysvětlovat a vysvětlovat a hlavně jít příkladem. Pokud jde o školku, na tu jsem jí zvykala postupně. Od 2,5 roku chodila dvakrát týdně na dopoledne do soukromé školky. Ano, něco mě to stálo, ale byly to dobře utracené peníze. Postupně jsme docházku navyšovali a nebyl problém.
@marcy40 a dovoliš tatínkovi, aby se k ní choval podle svého? Co je treba poslat na jedno dopoledne o víkendu udělat si společnou zábavu sami bez tebe? Zajit na dortik, do zoo, nebo za jinou zábavou
aby si tatínka spojila taky s příjemným zážitkem…
Já když mi syn vyřvával, když zacal chodit do školky, tak jsem ho naopak s tátou posílala schválně, protože u něj si to nedovolí… Ještě mě napadlo nepodryvaš tatinkovu autoritu? Třeba i nevědomky?
Dcera rozmazlena trochu bude to asi ano mam ji docela v pozdnim veku a jsem vic uzkostliva.Tatinka necham jednat podle sveho ale je cizinec mluvi na ni cesky ale malo nema slovni zasobu a nevysvetli ji nebo neuklidni jako ja.A proste to s ni celkove neumi.Mala je vztekla po nem ale nemuze chtit po diteti byt v klidu kdyz to sam neumi.A ja se bohuzel snazim uklidnit situaci ![]()