Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím zkušenější maminy, třeba mi poradíte..
![]()
Máme doma 14ti denní mimi a začínám mít pocit, že malá začíná být závislá na bradavce a dudlání..
Kolikrát mám pocit, že ji břísko nebolí (dáváme espumisan), je přebalená a přesto je protivná, dudlá si ruce a uklidní se jedině, když ji přiložím k prsu.. Ale hlad to není, párkrát cucne a pak jen dudlá a u toho usíná.. Občas tvrdě, ale občas jen aby se neřeklo, pak se zas probere a hledá bradavku.. Co s tím? Vím, že takto malá miminka mají velkou potřebu sání, ale dudlíky nám odmítá (i namočené v mléce). Pediatrička nám doporučila starý typ dudlíku ze žluté měkké gumy, ale ten taky nic a i mám pocit, že je na ni velký.. Nechci, aby si na dudlání bradavky vypěstovala závislost..,poradíte?
Děkuji ![]()
Prosim te, nestresuj se, zadnou zavislost si nevypestuje, ony se s ni deti uz totiz rodi
Nechala bych ji klidne dudlat, pokud nechce dudliky a nechces mit uplne ozuzulane bradavky, tak treba prst (svuj) a casem treba prejde na ten kulaty. Muj syn taky jiny typ nechtel, vsechny ty „suprchytre“ placate plival…byl. totalni zavislak az do prvniho zubu, pak to vyplivnul a bylo po zavislosti.
Vítej do klubu
. Mám devíti měsíčního závisláka. Některé děti potřebují dudlat. Buď je to dudlík nebo ty. Můžeš ji zkoušet pouze kojit v pravidelných intervalech a pokud nepije, bradavku jí sebrat. U nás to ovšem neprošlo. Mám dítě, co nespí a dudlání bradavky bylo to jediné, co mě drželo od péče doc. Chocholouška.
Zkusila bych více typů dudlíků, u nás frčel MAM. Vytrvale nabízet.
Je normální, že mimino chce dudlat.
Tak to same my. Mala od narozeni nechce dudlik, ale ani mi to nevadi. A na prsu jsem ji mela temer cele 6nedeli. Byla jsem z toho na nervy, ale ted bych to asi brala jinak. Male je dmes 8mesicu a bez prsa neusne…
Naucila jsem se ty chvile si uzivat. Zavisla snad nebude donekonecna ![]()
V prvních dnech jsem myslela, že mi prsa upadnou od neustálého dudlání, následně jsem zjistila, že mě maličký prostě jen potřebuje, aby se cítil v bezpečí a byl klidný. Ani nevím, jak jsem to období přežila, protože to bylo takové, že ani na WC jsem si nemohla dojít, jedla jsem až když přišel partner z práce a houpal a skákal na gym. míči a maličký stejně plakal dokud jsem si ho nepřiložila k prsu. Teď maličkému jsou 4měsíce a zlepšilo se to, když začal objevovat svět. Ale i teď je den, kdy chce být neustále přisátý. Někdy mu stačí jen když ho vezmu do náruče a přiložím ho uchem k hrudníku a poslouchá srdce. Doktorka mi řekla, že mám přikládat k prsu kdykoliv si maličký řekne. Doporučila mi pořídit šátek a aby malý měl all inclusive.
Takto malá miminka jsem buď v leze připojila v posteli, za ně dala knížku nebo noťas. Anebo jsem měla kojící polštář, položila na gauči na klín na něj, připojila, nemusela držet mimino. Teda hlavně s tím prvním, u dalšího už jsem se nemohla takto flákat. Druhý syn měl dudlík, jako fajn, trochu ho to umlčelo. Jenže když mu bylo půl roku a odstěhovala jsem ho do pokojíčku, tak jsem pak třeba desetkrát za noc běhala vracet dudlík. Nějak to nic moc neulehčilo. První byl zas v tomto věku připojený v noci nonstop. Holt miminka.
Nicméně, ani na jednom to nezanechalo žádné následky, jsou samostatní, už jsou velcí a spí celou noc. Je to jen období, miminka jsou takto nastavena.
No dnes jsem koupila dudlík ze žluté gumy té nejmenší velikosti, tak uvidíme.., ale stejně si myslím, že ji tím opět neoblafneme.. ![]()
Mě jde spíš o to, že nechci aby byla přepitá, to by byl zase začarovaný kruh.. ![]()
Ale deti umi sat i nenutritivne.
Prvni cca tri mesice jsem mela syna na prsu skoro porad a ted ma 5 mesicu a uz nepotrebuje tak dudlat, takze ho jen vylozene kojim a je spoko.