Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tip na program nemám, ale rýpnu si, že dítě by u TV být fakt nemělo (skvělej rozhovor https://video.aktualne.cz/…cc47ab5f122/)… A je jedno, jestli je to „vzdělávací“ program, prostě už si navykne na obrazovku. Jasně, chvilku je v poho.
Radši se mu věnuj, od tebe se to taky naučí, nepotřebuje k tomu TV.
Ale třeba to je jen můj názor, a někdo ti poradí.
Příspěvek upraven 10.07.19 v 15:30
Jasne, zkus knizku Kutali se brambora. Je opravdu vyborna, a nemusis dite odkladat pred televizi.
Malá kouká na Cocomelon - je to v AJ ale rozumí v poho, i když AJ nemluví. Ale je jí 2,5 a normálně mluví (česky). Česky jsem na nic nenarazila.
Já jsem synovi v tomto věku pouštěla na youtube české lidové písničky, hezky animované, syna to moc bavilo a má aspoň dobry vztah k hudbě. Samozřejmě jsem si s ním doma i zpívala, taky nejsem moc zastánce televize pro tak malé děti, ale když člověk nemá hlídání a potřebuje aspoň pár minut klidu, tak mi přišlo fajn pouštět mu toto než třeba nějaké kraviny.
Hele, já nejsem zastáncem toho, že by dítě nesmělo vidět televizi ani minutu, můj syn(20m) má svoje pravidelné oblíbené (Fiha tralala, Čiperkové…) a když mu to pustím, kouká na to. Ale… Dostal před týdnem svůj reproduktor, kde si může pouštět, co se mu líbí (dávají se na něj malé postavičky, samo se to zapne a ví, na které má jaké písničky) a světě div se, od té doby, co je jen poslouchá, začal je i zpívat. Rozvíjí ho to daleko víc, než když na tu televizi slepě čučí. I v češtině se dají na YouTube najít písničky, jako Hlava, ramena, kolena, palce..,kde cvičí tělem, ale u nás to žádný úspěch nemělo.
Ale ony se ty programy jen tváří, že jsou pro batolata naučná. Nejsou. Dítě se v tomhle věku potřebuje učit od rodičů. Ideální jsou i pohádky jen vyprávěné, ale je jasně že občas se hodí dítě prostě zabavit.
Ale je fakt kontraproduktivní mít pocit, že existuje pro takhle malá děcka něco, co je učí cokoliv jiného, než pasivní konzumaci.
Tak rok mi prijde na TV jeste brzo. O neco pozdeji jsme zacali nejake pohadky, videa, ale teda v aj. Jinak u nas jede Blippi, ten naucil malou v aj pocitat, barvy atd a pak hodne pisnicky, kde se trochu tancuje (treba Head, Shoulders, Knees & Toes…tu miluje). A ja teda nevidim duvod, proc by na to dite nemohlo koukat, i kdyz je to v aj…V ceskem jazyce jsem hledala, ale bohuzel z tech naucnych se ani mne ani dceri nelibi nic.
TV jen omezene, o tom zadna, ale kdo ma vicero deti jiste pochopi, ze obcas je to dost zachrana v chaotickem dni…