Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, včera sem cely den pila čaj se zazvorem a medem a dneska sem si přečetla jak je to škodlivé pro plod
… Prý se může jen 4 g denně a já měla určitě víc
. Mám se hodně bát nebo jeden den nic neudělá. Děkuju moc
@Veronika Kai
Hlavně je problém, že zázvor zvyšuje krevní tlak. Jeden den nevadí, ale už ho nepij. Nepij ani nic se šalvějí (některé průduškové směsi).
Děkuju moc, už si ns to dám pozor. Bála sem se, že něco může být s miminkem, že sem mu ublížila
… ale když sem nekrvacela nic, tak snad bude všechno v pořádku
Tak mě teda zázvorový čaj doporučil přímo gynekolog, když jsem byla těhotná a měla těhotenské nevolnosti. ![]()
@veria Ano, v pripade velkych nevolnosti jw dopoeucovan, pokud neni nutny, tak je radno se mu vyhybat.
Tak já myslim, že dát si občas jeden zázvorový čaj ničemu nevadí. Když se ho nevypijou litry denně…Vždyť se dělají i ty zázvorový lízátka přímo pro těhotný.
V klidu, já jsem si na začátku dala sem tam i sušený zázvor. Než jsem zjistila, že se to nemá jíst. A nic se nestalo. Taky znám jednu, která pila ze začátku ovocné šťávy s čerstvým zázvorem skoro denně a taky bez problému. Riziko se zřejmě zvyšuje v závěru těhotenství.
Myslim ze jeden hrnek zazvoroveho caje denne ti neublizi. jestli je to caj z cerstveho zazvoru tak bych byla opatrnejsi, nedelala ho tolik silny. vzdyt zazvor se pouziva na nevolnosti, nejen v tehotenstvi ![]()
Zazvorovy caj piju cela obe tehotenstvi, i ve vetsim mnozstvi. syn je zdravy, druhatko zatim take.
Navic zazvor skodlivy pro plod neni, ja mam tlak v poradku, tak v tom nevidim problem.
Zazvor zahriva, prokrvuje, asi je to spis mysleno aby se moc neprokrvovala deloha a nevznikl potrat. aspon takhle jsem to pochopila ja. ![]()
schvalne sem se koukla na net na zazvor a tlak a na jedne strance pisou ze tlak snizuje na druhe ze zase zvysuje. tak at si clovek vybere ![]()
@simcaP píše:
Zazvor zahriva, prokrvuje, asi je to spis mysleno aby se moc neprokrvovala deloha a nevznikl potrat. aspon takhle jsem to pochopila ja.schvalne sem se koukla na net na zazvor a tlak a na jedne strance pisou ze tlak snizuje na druhe ze zase zvysuje. tak at si clovek vybere
Zazvor je v tehotenstvi doporucen, nic se nesmi prehanet. Jeden nebo dva zazvorove caje nejsou prehaneni Ja pila a piju denne i vetsi mnozstvi a vse ok.
Určitě bych ho pila jen né ve velkém množství. To by si potom nemohla třeba ani černý čaj a nejlépe asi nic ![]()
Je to přesně tak, jak píše @simcaP - miminku nevadí, ale jde hlavně o riziko potratu.
Mně třeba zázvorový čaj s medem pomohl vyvolat porod, ale to už jsem byla 41 tt a bylo to žádoucí.
Jinak jde zejména o koncentraci zázvoru - v lízátkách pro těhotné je ho malé množství a zklidňuje žaludek. Ale při vyšší koncentraci, může právě způsobit nežádoucí prokrvení dělohy, stahy a potrat - takže opravdu opatrně. Pokud šlo o pytlíkový čaj, nemuselo by to extra vadit, tam je ho malé množství a je sušený. Ale čaj z čerstvého zázvoru - tak s tím opatrně a v těhotenství opravdu raději vynechat.
Já jsem si dělala zázvorový čaj normálně. Odvážila jsem si 4g-a že je to docela kus. Dělala si čaj z toho. Měla jsem ho doporučený na nevolnosti a časté nachlazení
V úterý jsem to konzultovali s MUDr. Jsem ve 22. týdnu. Prý normální množství v čaji není žádný problém. Musela bych prý sníst fakt velké množství a pravidelně. @Whitedog Mužů se zeptat jak to víte, ze zrovna zázvorovy čaj vám pomohl vyvolat porod? Nemyslím to nijak zle, ale nevěřím ze to můžete vědět.