Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak CRP uvadis jen jedno, to se pak neda srovnat jestli stoupa ci klesa… tezko rict v ktere fazi krivky jsi byla…
ale zajimalo by me proc si myslis ze ty ATB byly zbytecny? v patek jsi mela pozitivni test na streptokoka (falesna pozitivita je vzacna vec, jak myslis ze se jim povedlo ho udelat pozitivni?), v pondeli uz tam nebyl, zda se ze krasne zabraly?
A proc ti je v pondeli menili, za stejnou ucinnou latku ci jinou? byly vysledky nejake kultivace ci co?
a popravde, to ze mas streptokoka nevylucuje ze mas i soucasne nejakyho vira, tech breberek na nas je tolik a nekdy dostanou sanci se projevit, jindy o nich nevis…
moc zmatene, malo informaci
nicmene pokud ATB brat nechces, tak je proste neber, driv taky nebyly a lidi vylezeli kdeco, nekdo v pohode, jiny ne…
Crp 9 v patek plus streptokok
Zhorseni priznaku, sami volali, tak jsem sla znovu, CRP tedy 28 ale streptokok negativni.
Podle me zadna kultivace neprobehla. V lekarne pani rikala, ze uz je to standard, ze se jim tam 1 clovek otoci pro 2 nebo 3 atb, ze uz to dnes pry doktori nekultivuji. Jen nekteri. Pak teda tady mame duvod, proc nemame leky. @maminaAJ
Spis mi jde o to, ze vsude ctu ze bakterie jsou u CRP 40+.
Tak nevim, abych si nenicila imunitu atb a pritom je to treba „jen“ virove. COVID pokazde negativni.
@Anonymní píše:
Zhorseni priznaku, sami volali, tak jsem sla znovu, CRP tedy 28 ale streptokok negativni.
Podle me zadna kultivace neprobehla. V lekarne pani rikala, ze uz je to standard, ze se jim tam 1 clovek otoci pro 2 nebo 3 atb, ze uz to dnes pry doktori nekultivuji. Jen nekteri. Pak teda tady mame duvod, proc nemame leky. @maminaAJ
Tak nevim, abych si nenicila imunitu atb a pritom je to treba „jen“ virove. COVID pokazde negativni.
tak v tomto pripade se to cele toci na tom prvnim testu na streptokoka, vysel pozitivni vysel… v pondeli ho uz ty ATB mohly vytlouct
CRP ocividne muze byt u streptokoka nizke viz napr https://www.emimino.cz/…izke-409025/ navic to je krivka, kopec, co nejprv stoupa a pak klesa, tezko rict kdy ti ho trefili, v patek asi moc brzo, v pondeli uz to klesalo? max crp byva po 48h to byl u tebe vikend…
zmenu ATB nevim proc udelali, ani nepises jestli se jednalo o stejnou ucinnou latku
no a doprovodnou virozu samozrejme mit muzes, ses oslabena, muze se toho objevit vic naraz (viz to zhorseni v nedeli)
heled ja to vidim dobre, streptokok zmizel (ty uz jen dobiras aby se nevratil), doprovodnou virozku vylezis a bude zas lip… chapu ze to stoji zaprd, drzim palce at to brzo prejde a je zas dobre ![]()
@Anonymní píše:
Ve ctvrtek me bolelo v krku + vysoka teplota. Byl zjisten streptokok a nasazena atb. V nedeli doslo ke zhorseni. Krk nebolel ale pridala se ryma a silny kasel. V pondeli opet navsteva doktora, zmenena antibiotika kdy CRP vyslo bez streptokoka ale na hodnote 28 - udajne 100% bakterialni infekce.
Hledala jsem vsude mozne, ze to neni tak zle. Podle me totiz zadny bakterie nemam a jedna se o klasickou virozu. Mam kasel a rymu bez teplot. Vaham tedy jestli ta antibiotika vubec brat a jestli na to nejit spis klasicky.
Doktorka mi ale tvrdila, ze je to bakterie ze kdyby to byl vir tak mi to CRP pry klesne a nebude stoupat.
Ma nekdo zkusenost?
Já nechápu proč k těm dr vůbec lezeš.
Nasadila ti antibiotika, tak je dober, jak máš. ![]()
Neboj, není to jedovatý.
A příště vůbec k doktorům nechoď a jdi na to klasicky …
![]()
@Šmoulice píše:
Já nechápu proč k těm dr vůbec lezeš.Nasadila ti antibiotika, tak je dober, jak máš.
Neboj, není to jedovatý.
A příště vůbec k doktorům nechoď a jdi na to klasicky …![]()
Tak kupodivu občas někdo potřebuje neschopenku, aby mohl zůstat doma a neroznášel bacily v práci.
@j.a.n.i1 píše:
Tak kupodivu občas někdo potřebuje neschopenku, aby mohl zůstat doma a neroznášel bacily v práci.
Tak na to jí doktor dobrej je, jo?
aha ![]()
@Anonymní píše:
Jako ze duvod, proc nejsou v lekarnach leky (zrejme myslis antibiotika..),je ten, ze jich je vypisovano tak extremni mnozstvi, ze proste dosly, nebo dochazeji?
To nee, ze si delas srandu ![]()
@marcellia píše:
Jako ze duvod, proc nejsou v lekarnach leky (zrejme myslis antibiotika..),je ten, ze jich je vypisovano tak extremni mnozstvi, ze proste dosly, nebo dochazeji?
To nee, ze si delas srandu
no moji dceri doktorka menila nedavno atb, kvuli vedlejsim ucinkum, taky jsem si pripadala blbe ze nam ted doma lezi sotva nacata krabicka ![]()
svedomita obcanka je zakladatelka
@Šmoulice píše:
Tak na to jí doktor dobrej je, jo?aha
Tak ne v každé práci máš tu kliku, abys mohla zvednout telefon, nahlásit Ho a virou léčit doma u PC.
A to, že najdou doktoři, kteří cpou ATB jen na základě pozitivního streptestu a tedy mnohdy zbytečně, je bohužel fakt.
@maminaAJ píše:
no moji dceri doktorka menila nedavno atb, kvuli vedlejsim ucinkum, taky jsem si pripadala blbe ze nam ted doma lezi sotva nacata krabicka
svedomita obcanka je zakladatelka
Jj, reagovala jsem na prispevek zakladatelky ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Tak ne v každé práci máš tu kliku, abys mohla zvednout telefon, nahlásit Ho a virou léčit doma u PC.
A to, že najdou doktoři, kteří cpou ATB jen na základě pozitivního streptestu a tedy mnohdy zbytečně, je bohužel fakt.
vyborne, nekdo zkuseny, jak se povede falesne pozitivni streptest? snad jednou budouci profesni zvedavost ![]()
@maminaAJ píše:
vyborne, nekdo zkuseny, jak se povede falesne pozitivni streptest? snad jednou budouci profesni zvedavost
Ono ne každá přítomnost streptokoka v krku znamená, že má člověk angínu. Dost lidí si ho tam chová jako domácí zvířátko a i tak může být u nich škrábání v krku virové.
Mmch, falešná pozitivita může být způsobená podobností antigenů další mikroflóry. Specificita rapid strep testů je okolo 98 %.
@Jahru píše:
Ono ne každá přítomnost streptokoka v krku znamená, že má člověk angínu. Dost lidí si ho tam chová jako domácí zvířátko a i tak může být u nich škrábání v krku virové.
Mmch, falešná pozitivita může být způsobená podobností antigenů další mikroflóry. Specificita rapid strep testů je okolo 98 %.
Přesně tak, tedy u 2 lidí ze stovky bude vyloženě falešně pozitivních a dalších x (kolik je to x přesně netuším) jsou akorát nosiči a tedy je zcela zbytečné ho léčit.
Ve ctvrtek me bolelo v krku + vysoka teplota. Byl zjisten streptokok a nasazena atb. V nedeli doslo ke zhorseni. Krk nebolel ale pridala se ryma a silny kasel. V pondeli opet navsteva doktora, zmenena antibiotika kdy CRP vyslo bez streptokoka ale na hodnote 28 - udajne 100% bakterialni infekce.
Hledala jsem vsude mozne, ze to neni tak zle. Podle me totiz zadny bakterie nemam a jedna se o klasickou virozu. Mam kasel a rymu bez teplot. Vaham tedy jestli ta antibiotika vubec brat a jestli na to nejit spis klasicky.
Doktorka mi ale tvrdila, ze je to bakterie ze kdyby to byl vir tak mi to CRP pry klesne a nebude stoupat.
Ma nekdo zkusenost?