Zbytečná antibiotika

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.11.23 16:25

Zbytecna antibiotika

Ve ctvrtek me bolelo v krku + vysoka teplota. Byl zjisten streptokok a nasazena atb. V nedeli doslo ke zhorseni. Krk nebolel ale pridala se ryma a silny kasel. V pondeli opet navsteva doktora, zmenena antibiotika kdy CRP vyslo bez streptokoka ale na hodnote 28 - udajne 100% bakterialni infekce.
Hledala jsem vsude mozne, ze to neni tak zle. Podle me totiz zadny bakterie nemam a jedna se o klasickou virozu. Mam kasel a rymu bez teplot. Vaham tedy jestli ta antibiotika vubec brat a jestli na to nejit spis klasicky.
Doktorka mi ale tvrdila, ze je to bakterie ze kdyby to byl vir tak mi to CRP pry klesne a nebude stoupat.
Ma nekdo zkusenost?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4331
7.11.23 16:49

Tak CRP uvadis jen jedno, to se pak neda srovnat jestli stoupa ci klesa… tezko rict v ktere fazi krivky jsi byla…
ale zajimalo by me proc si myslis ze ty ATB byly zbytecny? v patek jsi mela pozitivni test na streptokoka (falesna pozitivita je vzacna vec, jak myslis ze se jim povedlo ho udelat pozitivni?), v pondeli uz tam nebyl, zda se ze krasne zabraly?
A proc ti je v pondeli menili, za stejnou ucinnou latku ci jinou? byly vysledky nejake kultivace ci co?
a popravde, to ze mas streptokoka nevylucuje ze mas i soucasne nejakyho vira, tech breberek na nas je tolik a nekdy dostanou sanci se projevit, jindy o nich nevis…
moc zmatene, malo informaci
nicmene pokud ATB brat nechces, tak je proste neber, driv taky nebyly a lidi vylezeli kdeco, nekdo v pohode, jiny ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.23 17:01

Crp 9 v patek plus streptokok
Zhorseni priznaku, sami volali, tak jsem sla znovu, CRP tedy 28 ale streptokok negativni.
Podle me zadna kultivace neprobehla. V lekarne pani rikala, ze uz je to standard, ze se jim tam 1 clovek otoci pro 2 nebo 3 atb, ze uz to dnes pry doktori nekultivuji. Jen nekteri. Pak teda tady mame duvod, proc nemame leky. @maminaAJ
Spis mi jde o to, ze vsude ctu ze bakterie jsou u CRP 40+.
Tak nevim, abych si nenicila imunitu atb a pritom je to treba „jen“ virove. COVID pokazde negativni.

• Citovat
  • Upravit
4331
7.11.23 17:18
@Anonymní píše:
Zhorseni priznaku, sami volali, tak jsem sla znovu, CRP tedy 28 ale streptokok negativni.
Podle me zadna kultivace neprobehla. V lekarne pani rikala, ze uz je to standard, ze se jim tam 1 clovek otoci pro 2 nebo 3 atb, ze uz to dnes pry doktori nekultivuji. Jen nekteri. Pak teda tady mame duvod, proc nemame leky. @maminaAJ
Tak nevim, abych si nenicila imunitu atb a pritom je to treba „jen“ virove. COVID pokazde negativni.

tak v tomto pripade se to cele toci na tom prvnim testu na streptokoka, vysel pozitivni vysel… v pondeli ho uz ty ATB mohly vytlouct
CRP ocividne muze byt u streptokoka nizke viz napr https://www.emimino.cz/…izke-409025/ navic to je krivka, kopec, co nejprv stoupa a pak klesa, tezko rict kdy ti ho trefili, v patek asi moc brzo, v pondeli uz to klesalo? max crp byva po 48h to byl u tebe vikend…
zmenu ATB nevim proc udelali, ani nepises jestli se jednalo o stejnou ucinnou latku
no a doprovodnou virozu samozrejme mit muzes, ses oslabena, muze se toho objevit vic naraz (viz to zhorseni v nedeli)
heled ja to vidim dobre, streptokok zmizel (ty uz jen dobiras aby se nevratil), doprovodnou virozku vylezis a bude zas lip… chapu ze to stoji zaprd, drzim palce at to brzo prejde a je zas dobre :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15468
7.11.23 18:02
@Anonymní píše:
Ve ctvrtek me bolelo v krku + vysoka teplota. Byl zjisten streptokok a nasazena atb. V nedeli doslo ke zhorseni. Krk nebolel ale pridala se ryma a silny kasel. V pondeli opet navsteva doktora, zmenena antibiotika kdy CRP vyslo bez streptokoka ale na hodnote 28 - udajne 100% bakterialni infekce.
Hledala jsem vsude mozne, ze to neni tak zle. Podle me totiz zadny bakterie nemam a jedna se o klasickou virozu. Mam kasel a rymu bez teplot. Vaham tedy jestli ta antibiotika vubec brat a jestli na to nejit spis klasicky.
Doktorka mi ale tvrdila, ze je to bakterie ze kdyby to byl vir tak mi to CRP pry klesne a nebude stoupat.
Ma nekdo zkusenost?

Já nechápu proč k těm dr vůbec lezeš. :roll: Nasadila ti antibiotika, tak je dober, jak máš. :roll:
Neboj, není to jedovatý.
A příště vůbec k doktorům nechoď a jdi na to klasicky … ;) :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101545
7.11.23 18:09
@Šmoulice píše:
Já nechápu proč k těm dr vůbec lezeš. :roll: Nasadila ti antibiotika, tak je dober, jak máš. :roll:
Neboj, není to jedovatý.
A příště vůbec k doktorům nechoď a jdi na to klasicky … ;) :jazyk:

Tak kupodivu občas někdo potřebuje neschopenku, aby mohl zůstat doma a neroznášel bacily v práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15468
7.11.23 18:13
@j.a.n.i1 píše:
Tak kupodivu občas někdo potřebuje neschopenku, aby mohl zůstat doma a neroznášel bacily v práci.

Tak na to jí doktor dobrej je, jo? :mrgreen: aha :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4049
7.11.23 18:15
@Anonymní píše:

Jako ze duvod, proc nejsou v lekarnach leky (zrejme myslis antibiotika..),je ten, ze jich je vypisovano tak extremni mnozstvi, ze proste dosly, nebo dochazeji?
To nee, ze si delas srandu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4331
7.11.23 18:19
@marcellia píše:
Jako ze duvod, proc nejsou v lekarnach leky (zrejme myslis antibiotika..),je ten, ze jich je vypisovano tak extremni mnozstvi, ze proste dosly, nebo dochazeji?
To nee, ze si delas srandu :lol:

no moji dceri doktorka menila nedavno atb, kvuli vedlejsim ucinkum, taky jsem si pripadala blbe ze nam ted doma lezi sotva nacata krabicka :oops:
svedomita obcanka je zakladatelka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101545
7.11.23 18:21
@Šmoulice píše:
Tak na to jí doktor dobrej je, jo? :mrgreen: aha :mrgreen:

Tak ne v každé práci máš tu kliku, abys mohla zvednout telefon, nahlásit Ho a virou léčit doma u PC.
A to, že najdou doktoři, kteří cpou ATB jen na základě pozitivního streptestu a tedy mnohdy zbytečně, je bohužel fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4049
7.11.23 18:26
@maminaAJ píše:
no moji dceri doktorka menila nedavno atb, kvuli vedlejsim ucinkum, taky jsem si pripadala blbe ze nam ted doma lezi sotva nacata krabicka :oops:
svedomita obcanka je zakladatelka

Jj, reagovala jsem na prispevek zakladatelky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4331
7.11.23 18:27
@j.a.n.i1 píše:
Tak ne v každé práci máš tu kliku, abys mohla zvednout telefon, nahlásit Ho a virou léčit doma u PC.
A to, že najdou doktoři, kteří cpou ATB jen na základě pozitivního streptestu a tedy mnohdy zbytečně, je bohužel fakt.

vyborne, nekdo zkuseny, jak se povede falesne pozitivni streptest? snad jednou budouci profesni zvedavost ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9685
7.11.23 18:36
@maminaAJ píše:
vyborne, nekdo zkuseny, jak se povede falesne pozitivni streptest? snad jednou budouci profesni zvedavost ;)

Ono ne každá přítomnost streptokoka v krku znamená, že má člověk angínu. Dost lidí si ho tam chová jako domácí zvířátko a i tak může být u nich škrábání v krku virové.
Mmch, falešná pozitivita může být způsobená podobností antigenů další mikroflóry. Specificita rapid strep testů je okolo 98 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101545
7.11.23 18:44
@Jahru píše:
Ono ne každá přítomnost streptokoka v krku znamená, že má člověk angínu. Dost lidí si ho tam chová jako domácí zvířátko a i tak může být u nich škrábání v krku virové.
Mmch, falešná pozitivita může být způsobená podobností antigenů další mikroflóry. Specificita rapid strep testů je okolo 98 %.

Přesně tak, tedy u 2 lidí ze stovky bude vyloženě falešně pozitivních a dalších x (kolik je to x přesně netuším) jsou akorát nosiči a tedy je zcela zbytečné ho léčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4331
7.11.23 19:09

@Jahru @j.a.n.i1 diky za info ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie