Trpí tu někdo obsedantně kompulzivní poruchou?

Anonymní
7.11.23 15:19

Trpí tu někdo obsedantně kompulzivní poruchou?

Milé ženy,

nějakou dobu přemýšlím, jestli nemám obsedantně kompulzivní poruchu - a tak by mě zajímaly zkušenosti těch, které jí trpí. Od malička jsem hodně úzkostný člověk se sklony k sebepozorování - a to je v mém případě až extrémní…

Vzpomínám si, jak jsem ve druhé třídě na ZŠ zkoumala, jak dýchám.. a přemýšlela jsem, jestli je normální zívnout si uprostřed vydechnutí a až po něm vydechnout..
Když jsem měla nějaký zdravotní problém, googlila jsem na internetu, co by mohlo být jeho příčinou, a pak jsem se vždycky lekla nějaké strašné nemoci a věřila, že ji mám.
Další symptomy jsem na sobě po chvíli začala nacházet a dennodenně je zkoumat. Vsugerovala jsem si, že mám roztroušenou sklerózu, a pak jsem každou volnou chvíli trávila chozením poslepu a zkoumáním, zda udržím rovnováhu. Nebo jsem se pořád pokoušela stát na jedné noze se zavřenýma očima. Nebo jsem celé dny zkoušela sílu v prstech, až jsem z toho měla křeče ve svalech. Vsugerovala jsem si i horší nemoci, strašně se jich bála, neustále si o nich četla na internetu a 24/7 se pozorovala. Když jsem měla pocit, že jsem tlustá, neustále jsem lezla na váhu, třeba 3× za hodinu..
Když stojím na přechodu, mám strach, že mě někdo zastřelí…

No, zkrátka moje psychika si se mnou hodně pohrává a nehodlám to dál ignorovat..
Tipuji, že je na toto nějaká diagnóza - napadla mě tato porucha, ale nevím. Rozhodně to hodlám v brzké době řešit.. :,(

Jaké máte zkušenosti Vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2366
7.11.23 15:41

Obecně neuroza?
Ano může být obsedantni vtirave myslenky, úzkosti…

Chodíš někam na terapii? Např kbt se na tohle specializuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2366
7.11.23 15:48

Kbt můžeš mít individuální (placený terapeut nebo na pojišťovnu nebo s bonusem od pojišťovny vzp vyplácí 5000kc na 10 sezení atd…)

Taky skupinovou ve formě docházkové ho stacionáře anebo kbt program, když nemůžes dojíždět na stacionář, při hospitalizaci na otevřeném psychoterapeutickem oddeleni.

Nudz klecany má stacionar a zaroven možnost s pobytem na oddeleni jedna.

Centrum dusevni rehabilitace Beroun taky, ale asi to zatím nemají spuštěné. Zatím mají zkušební režim a některé skupiny a programy nejsou v nabídce, ale můžeš se k nim zapsat na poradnik.

Nevím odkud jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
7.11.23 16:02

Já mám Obsedantně kompulzivni poruchu, taky jsem odmalička uzkostná a spoustakrát jsem byla vyděšená, že mám nějakou prisernou nemoc :D
U mě se to projevuje strachem, že se něco špatného stane. Někdy jen tak obecně, někdy konkrétní strach. A pak mám potřebu udělat nějaký malý „rituál“ aby se to, čeho se bojím, nestalo. Třeba udělat tři kroky dopředu a pak tři kroky dozadu. Přijde mi to hooodně podobné, jako když někdo nechce něco zakřiknout, a tak zaklepe na dřevo.

No, každopádně, teď od zari/října jsem to začala aktivně řešit. Věděla jsem o tom už o dost dříve, ale nějak jsem neměla sílu se s tím vypořádat. Teď už cítím, že to půjde. Jednou za měsíc jdu na sezení k psycholožce, většinou se spolu zasmějeme, co to ta moje hlava zase vymyslela, a pak, když na mě jdou obsese a kompulze, řeknu si „Haha, to je vtipné, co ta nemoc vymýšlí“ a připravím se na úzkost, která přijde.

Za tyhle tři měsíce jsem udělala velký pokrok, protože jsem byla připravena to řešit. Je super, že do toho chceš jít :)
Nevím, jestli je to u tebe Ocd, ale sílu se s tím vypořádat to bude chtít určitě, tak držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
7.11.23 16:53
@Darkandeep píše:
Já mám Obsedantně kompulzivni poruchu, taky jsem odmalička uzkostná a spoustakrát jsem byla vyděšená, že mám nějakou prisernou nemoc :D
U mě se to projevuje strachem, že se něco špatného stane. Někdy jen tak obecně, někdy konkrétní strach. A pak mám potřebu udělat nějaký malý „rituál“ aby se to, čeho se bojím, nestalo. Třeba udělat tři kroky dopředu a pak tři kroky dozadu. Přijde mi to hooodně podobné, jako když někdo nechce něco zakřiknout, a tak zaklepe na dřevo.

No, každopádně, teď od zari/října jsem to začala aktivně řešit. Věděla jsem o tom už o dost dříve, ale nějak jsem neměla sílu se s tím vypořádat. Teď už cítím, že to půjde. Jednou za měsíc jdu na sezení k psycholožce, většinou se spolu zasmějeme, co to ta moje hlava zase vymyslela, a pak, když na mě jdou obsese a kompulze, řeknu si „Haha, to je vtipné, co ta nemoc vymýšlí“ a připravím se na úzkost, která přijde.

Za tyhle tři měsíce jsem udělala velký pokrok, protože jsem byla připravena to řešit. Je super, že do toho chceš jít :)
Nevím, jestli je to u tebe Ocd, ale sílu se s tím vypořádat to bude chtít určitě, tak držím palce :kytka:

Strach, že se něco stane. :D To je přesný. Mám to taky ale já se s tím zatím umím vypořádat. Třeba někde pracuju v prázdném bytě, jsem řemeslo a když chci odejít 10 x kontroluju zda- li jsem nenechal téct vodu, Dveře u vchodu zkouším 10× jestli je zamčeno, prostě blbec je ze mne. Je to v hlavě, mozek vám zpracuje tu nejhorší věc, co se může stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
7.11.23 18:15
@jejjej píše:
Obecně neuroza?
Ano může být obsedantni vtirave myslenky, úzkosti…Chodíš někam na terapii? Např kbt se na tohle specializuje?

No, na terapii půjdu tento týden a jsem zvědavá, co mi diagnostikují.. neuróza to spíš nebude, protože ta by byla přechodnějšího rázu.. Tipuji spíš OCD :zed: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2366
7.11.23 18:24

@Ester17 diagnostiku dělá klinicky psycholog na zadanku od psychiatra/obvodaka. Hodiny testu a rozboru.

Na běžném sezení se diagnozy neřeší. Jenom okrajove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí