Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Káťo přístup Tvé doktorky je zvláštní. Já bych ATB dcerce nedala a trvala bych na vyšetření krve. Co se týče té bouličky v lalůčku, tak jsem toto také jako dítě občas měla kousek od vpichu náušničky jako Tvá dcerka, jen nevím, jestli jsem to mívala také zbarvené, to asi ne. Nikdo to neřešil. S tou teplotou a opary to souviset vůbec nemusí, ale nejsem doktor. Každopádně bych trvala na vyšetření krve před podáním ATB. Tak ať je malá brzy v pořádku.
V pripade, ze by to byla borelioza, tak by to bylo z klistete nekdy z podzima, takze pokud to neni akutni (neni ji opravdu zle, nema trvale horecky), tak bych s ATB pockala a trvala bych na testech trva to 10 dni nez jsou vysledky. Jinak to na projev boreliozi i vypada casto se udela na tvari i takovy cerveny pruh.
Protilátky na boreliozu jsou v krvi až za 6 týdnů a může jí přenášet i komár (což teď taky není zrovna pravděpodobné).
Magrátka
Ahojky holky, dnes jsem poslala manžela se synem k dr., protože už 2 týdny kašle. Měl sinecod, pak mucosolvan. Moc se to nelepšilo, tak jsem je radši poslala, kdyby to měl náhodou na průduškách. Teplotu nemá a neměl, rýmu taky ne, je celou dobu v pohodě. Bohužel tam nebyla naše dr, ale nějaká stará baba. Poslech prý dobrý, v krku nic, zakašlal tam a prý pěkně odkašlává, ale přesto nasadila Sumetrolim, prý slabá atb a má s tím výborné výsledky
. Chápete to? Jsem z toho trochu rozpačitá, tak jsem psala naší dr. SMS (je to též má bývalá pediatrička, takže mám číslo), ale ta je asi na nějaké konferenci, tak nevím, zda se ozve. Co si o tom myslíte?
@Peťule1013
Nedala bych. Pokud nějak extra nekašle v noci, tak bych počkala na svoji dr. a poprosila o CRP. Podle toho bych se rozhodla.
@Peťule1013 Že je to divné
Jestli to nemá na průduškách, tak proč ATB? Když mu nedělala ani výtěr třeba… S nasazením bych počkala, až se ozve ta tvoj dr. Jestli kašle už dva týdny, jeden den ho nezabije.
@Peťule1013 dnes se antibiotika píšou jak na běžícím páse a naprosto zbytečně. Pokud nemá horečky, není schvácený, spavý, opocený no prostě nevypadá nemocně, tak bych šla až tam bude ta tvoje pediatrička a trvala bych na odběrech krve, nebo alespoň na CRP v ordinaci, než zbytečně nasazovat ATB.
@Peťule1013 Jinak si tedy vzpomínám, že zrovna Sumetrolim bral starší asi před rokem, protože se mu děsně dlouho vlekla rýma a kašel a konečně potom byl v pohodě. Ale jemu se to táhlo mnohem déle než dva týdny a měl i rýmu (pořád to ustupovalo a po pár dnech se to vracelo). Takže on evidentně nějakou breberu měl. Podle popisu to u vás vypadá, že si jen potřebuje pořádně odkašlat. A některé děti kašlou opravdu dlouho (i někteří dospělí).
@AliTad píše:
@Peťule1013 Že je to divnéJestli to nemá na průduškách, tak proč ATB? Když mu nedělala ani výtěr třeba… S nasazením bych počkala, až se ozve ta tvoj dr. Jestli kašle už dva týdny, jeden den ho nezabije.
Dělala mu výtěr z krku a výsledky budou ve středu. Ale ty atb máme brát hned tak jako tak ![]()
@maminka159 Já myslím, že svůj „záskok“ nepodrazí. Napíše, že dítě neviděla a ať věří úsudku doktorky. Ale já bych si vyžádala to CRP a ATB bych zatím nedala. Výtěr z krku je na nic, někdotam má zvěřinec a nemocný není…pneumokoka stejně nevykultivuje, protože chcípne než se dostane do laborky…
@Peťule1013 A kolik je synovi? Před 14 dny začaly kvést kočičky ![]()
Mě tak štve, že jsem tam nebyla. Nechtěla sem nikam tahat dceru, rostou jí zuby a furt beze mě pláče, tak jsem vyslala chlapy. Bohužel manžel se spokojil s větou, že s tím má výborný výsledky a šel ![]()
Ahoj, moje malá má od včerejška teploty 38-39, jinak na ní nic nepozoruju, jí, hraje si,lítá, jen je možná trochu mazlivější.
Také už má třetí den okolo vpichu naušničky v lalůčku boltce bouličku a modrofialový flíček.Mazala jsem to Framykoinem, ale výsledek zatím nic moc.
Dnes jsme byly u Dr. s tou teplotou a taky jsem jí samozřejmě řekla rovnou i o tom oušku. Taky jsem řekla,že jsme byly na svátky u našich a táta zrovna omarodil -průdušky,rýma,plná pusa oparů a Luci po něm olizovala flašku (neuhlídali jí). Dr. na malé nic nenašla a řekla, že to ouško vypadá na boreliozu a předepsala nám Atb Augmentin. Namítla jsem ,že malá nikdy klíště neměla, ale Dr. na to, že takováto „borůvka“ na lalůčku bývá jedním z příznaků. Když jí to prý po těch ATB zmizí,tak je to známka té borelie a ještě nám dá jedno balení na zaléčení ! Jsem odpůrce zbytečného braní ATB a nevím- myslím,že pokud měla na boreliozu podezření,tak jí měla nabrat krev a podle toho zjistit,jestli ji má nebo ne.Tohle střílení od boku se mi nelíbí. Mám podezření,jestli třeba nemohla chytnout od táty ten herpes virus (z oparu), ale opar na pusince nemá.Nekašle,rýmu nemá, v krku v pořádku. Nevíte někdo, jak by se ten herpes virus projevil ? Máte někdo zkušenosti s ním anebo s tou borelkou ?
Nejraději bych se na atb vykašlala,ale zase nechci nic zanedbat..
Díky za přečtení a za případné rady