Zbytečný dokrm?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
17.6.22 18:32

Zbytečný dokrm?

Ahoj,
našemu miminku je teď 15 dní a už absolvoval druhou kontrolu u pediatra. Poprvé měl nárůst hmotnosti od propuštění porodnice, což bylo po 2 dnech, 50 g, takže byla doktorka spokojená, ale teď na druhé kontrole byl po týdnu nárůst pouze 40 g, takže doporučila dokrm UM. Byli jsme z toho s partnerem docela vyplašení, protože mimčo se kojilo pravidelně po 3 hodinách (kromě noci, to bylo cca po 4-5 h.) a po nakojení spokojeně usnulo. Přišlo mi, že mám mléka dost… Akorát zrovna den před kontrolou jsem nějak zanedbala pitný režim a mimčo bylo plačtivější a přišlo mi hladové. Také je pravda, že skoro od začátku má zeleno-žlutou stolici, ale to jsem přikládala novor. žloutence, kterou má od pobytu v porodnici. Dokrm zatím dávám jen po menších dávkách, protože nechci přijít o mléko. Mně to vážení u té doktorky přijde dost nevypovídající, protože před prvním vážením jsem mimčo nakojila, ale před druhým jsem to nestihla, takže bylo hladové…Uvažuju, že si koupím kojeneckou váhu, abych viděla, jestli vůbec mimčo dokrm potřebuje…Máte někdo podobnou zkušenost? Má smysl vůbec dokrmovat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1554
17.6.22 18:43

Napiš do skupiny na FB - Kojení snadno laktační poradenství, tam ti holky poradí (bez urážky všech tady) líp než na emiminu.
Jinak je to jak píšeš, na vážení má vliv to, jestli je mimi napapané, vyprázdněné.
Kojila bych teda mnohem častěji, než po 3 hodinách, to je na 15 denní miminko málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9272
17.6.22 19:01

Já bych tedy kojila častěji. Ten přírůstek váhy je opravdu malý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.6.22 19:11

Neee, nema. Zkazis si kojeni.

Ale ma velky smysl pozvat si dobrou laktacni poradkyni, at vas zkoukne, jestli kojis spravne.

A urcite koj casteji, po 3 hodinach je malo. On bude se zloutenkou vic spavy a potrebuje jist co nejcasteji.
(Jestli ti nekdo rekl, ze mas delat rozestupy mezi kojenim, tak ho prosim te neposlouchej.)

Co se tyce vazeni, nevazila bych. Jednak mimco potrebuje prso hned, jak zamrci, a ne cekat, az ho svliknes, prebalis a zvazis.
A jednak te to desne vystresuje, nekdy je ten nastup hmotnosti pomalejsi, ale pro uspech kojeni je potreba do toho moc nehrabat a snazit se to vyladit co nejlip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
17.6.22 19:16

Kojila bych na požádání(ale max. po 3 hodinách, ale kdyby miminko chtělo po hodině, tak klidně),tím se člověk rozkojí víc, než když kojí přesně po 3 hodinách. V noci jsem to pak dělala tak, že jsem s malým spala v posteli. Přes den jsem si ho klidně navázala. Doporučuji koupit šátek a naučit se kojit i s ním. Uvolní se ruce a člověk může dělat během kojení i něco jiného. A bylo to i pohodlné, když přišla návštěva a já nemusela kojit před nimi s vytaženým prsem. Takto kolikrát ani nikdo nezaregistroval, že kojim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
17.6.22 19:50

Váhu si můžeš i půjčit. jinak já první dceru vážila na kuchyňské digitální váze na pekáči. A nemusis mimino svlékat, proste ho zvážíš před a po kojení v tom co má na sobě a plus mínus uvidíš, kolik vypilo. Nahé mimino můžeš zvážit třeba vždy večer před koupáním a srovnat s předchozím večerem. Ale je tu hodně příběhů, kdy to ženský prý stresovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
17.6.22 19:51

Váhu si můžeš i půjčit. jinak já první dceru vážila na kuchyňské digitální váze na pekáči. A nemusis mimino svlékat, proste ho zvážíš před a po kojení v tom co má na sobě a plus mínus uvidíš, kolik vypilo. Nahé mimino můžeš zvážit třeba vždy večer před koupáním a srovnat s předchozím večerem. Ale je tu hodně příběhů, kdy to ženský prý stresovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7223
17.6.22 20:16

Já bych se na nějaký vážení vyprdla. Akorad bude nervózní z toho co uvidí. Nervozita kojení taky jako moc nepomůže spíš naopak. Já, za, sebe bych asi do další kontroly zkusila kojit podle potřeby, možná i tu poradkyní zkusit. Pokud by to nepomohlo poslechla bych doktorku. Reálně jsem to ale nedělala. My dokrmovaly už v nemocnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.22 20:24

V porodnici doporučovali kojit po 2-3 hodinách…Malý se budil cca po těch 3 h., tak jsem si říkala, že je to ok. Akorát v noci se budil po 4-5, a to jsem ho nemohla ani za nic vzbudit. Sestřička mi pak doporučila ho nechat být, když spinká, a nakojit, až se vzbudí. Kojím prostě na požádání, ale vychází to cca takhle…Poslední dny se teda budí častěji, myslela jsem, že kvůli prdíkům, ale budu kojit, kdykoli byť jen trochu zařve a uvidím. Zkusmo jsem zvážila na kuchyňské váze a vyšlo mi 150 ml, že vypil po 20 minutách z obou prsou. Mně spíš znervózňuje, že nevím, kolik mám vlastně mléka, spíš než to vážení… Dokrm tedy zatím dávat nebudu a budu sledovat, jestli přibírá…

• Citovat
  • Upravit
68888
17.6.22 20:25

Já vážila své první dítě a bylo to dost na houby. Jako vypilo jenom 40 ml, když už umělo vypít 120 a tabulkově by mělo 100… zbytečý stres.
Kojila bych, co to jde a co nejčastěji a dokrm bych nedávala, pokud by bylo dítko normálně spokojené, normálně spavé (nikoliv nadměrně!), nebylo apatické nebo naopak mimořádně ubrečené a nejevilo známky dehydratace. Předpokládám, že dr. vás bude chtít brzy převážit. Těch 40 g týdně je fakt málo, ale opravdu záleží, jestli předtím nakojíš nebo ne, jestli se miminko vykaká… to ti hodí 100 g jak nic.
Vzpomínám, jak nás málem nepustili z porodnice. Ráno mělo mimčo parádní přírůstek, ale než přišla vizita, hodně moc se vykakalo a oproti předchozímu dni byl solidí pokles.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5646
17.6.22 20:36

Můžeš zkusit tu váhu a vážit před a po kojení, abys tedy věděla kolik vypije. Evidentně je to ale málo, když nepřibírá a hlavně má zeleno žlutou stolici. Koj častěji. Miminka se žloutenka a malou váhou bývají unavená a nemají sílu se vzbudit, proto spí dlouho. Nemusí to být známka, že je ještě najedené, naopak. Přikládala bych co dvě hodiny ve dne v noci dva tři dny a laktace se rozjede..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
17.6.22 20:40

Pokud chceš být v klidu, spoj se třema s mamilou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
17.6.22 20:42
@Lil Kitkatt píše:
Můžeš zkusit tu váhu a vážit před a po kojení, abys tedy věděla kolik vypije. Evidentně je to ale málo, když nepřibírá a hlavně má zeleno žlutou stolici. Koj častěji. Miminka se žloutenka a malou váhou bývají unavená a nemají sílu se vzbudit, proto spí dlouho. Nemusí to být známka, že je ještě najedené, naopak. Přikládala bych co dvě hodiny ve dne v noci dva tři dny a laktace se rozjede..

Dost silné tvrzení. Zeleno žlutá stolice neříká nic o tom, jestli mimino přibralo moc nebo málo, jestli dostatečně pije. Zelená stolice může být po kravském mléku, co vypila matka, po napolykaných hlenech, po na sacharidy bohatější stravu matky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.6.22 20:53
@Anonymní píše:
V porodnici doporučovali kojit po 2-3 hodinách…Malý se budil cca po těch 3 h., tak jsem si říkala, že je to ok. Akorát v noci se budil po 4-5, a to jsem ho nemohla ani za nic vzbudit. Sestřička mi pak doporučila ho nechat být, když spinká, a nakojit, až se vzbudí. Kojím prostě na požádání, ale vychází to cca takhle…Poslední dny se teda budí častěji, myslela jsem, že kvůli prdíkům, ale budu kojit, kdykoli byť jen trochu zařve a uvidím. Zkusmo jsem zvážila na kuchyňské váze a vyšlo mi 150 ml, že vypil po 20 minutách z obou prsou. Mně spíš znervózňuje, že nevím, kolik mám vlastně mléka, spíš než to vážení… Dokrm tedy zatím dávat nebudu a budu sledovat, jestli přibírá…

Zkus se hodit do klidu. To je v kojeni pulka uspechu.
Pak kojit hned, jak si rekne, klidne po pulhodine, po hodine. Ta rada z porodnice ti kojeni slusne likviduje.
A nemysli na to, kolik vypije a kolik pribere. Pokud normalne kojis, mimco ma pocurane pleny a nejde s vahou vylozene dolu, tak je vse v poradku.
Aby ti jen tak uplne bezduvodne zmizelo mleko, to se temer nedeje.
A posledni rada, neposlouchej moc doktorku, oni toho o kojeni a vyzive opravdu moc nevi. Nekdy rada od lekare v tomto smeru dokonce uskodi.
Takze s rozumem, s rezervou, idealne konzultuj s nekym zkusenym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18545
17.6.22 21:21
@Anonymní píše:

Mala má necelé tři týdny. Za první týden doma přibrala 250 g, prvorozený cca tenkrát to same a před vazenim nekojim - vůbec to neresim. Jinak kojim jak si rekne. Klidně po 30 minutach když houkne, ze má ještě hlad, tak dostane druhou :nevim: mám dojem, ze u nás je to 17-22 takové nonstop kojeni. Na chvíli si schrupne a chce zas. Žloutenku taky mela, ale nic velkého a do týdne vše Ok. Tak mléko vidíš při zmacknuti po dokojeni jestli a jak snadno teče. Kdyby neteklo jak mimco chce, tak se u toho bude vztekat, odtrhavat, furt hledat atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová