Zdarma z přírody
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
zdarma z přírody
Holky, napadlo mě vytvořit diskuzi, co vše se dá pořídit zdarma z přírody + třeba nějaké recepty. Myslím tím recepty našich babiček, maminek…Například smažené květy bezu - Kosmatice. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Lennka3 bezový sirup, třešňový sirup, třešňová marmeláda - u nás jsou stromy patřící nikomu vždy obsypané, povidla švestková…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lennka3 Tak o té Kosmatici mi třeba povyprávěj…Já to nikdy nedělala, nechutnala, ale každý o tom básní. Co je to zač, jak to chutná..? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lennka3 Jéé, to je hezké téma…
Mě by zajímaly nějaké osvědčené recepty na masti třeba z kostivalu, měsíčku lékařského atd… Nebo jestli někdo děláte třeba nějaké vonné oleje… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás se ještě dost používala kopřiva - spařit, pokrájet a usmažit s vajíčky
Pak různé šťávy, medy (chudobkový, pampeliškový) a samozřejmě sušené bylinky na čaje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mial Pampeliškový med znám ale chudobkový slyším poprvé…
Ten se dá dělat delší dobu, chudobky kvetou skoro pořád.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z kaštanů se dělala barva (spíš přeliv) na vlasy. Dál třeba šípkový čaj, různé dekorace (šišky, květiny, kameny), medy, voda ze studánky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@baluuu8 recept přesně neznám, sama jsem ho ještě nedělala, ale vím, že do dávky přišlo 500 květů
A občas mamce krásně ztvrdnul, že se musel rýpat lžičkou a to pak byla dobrota ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mial 500 květů…
Bezva, to bych chtěla počítat…
No ta krystalizace vůbec není na závadu, to dělají i normální medy.. Prý to stačí dát na chvíli do teplé vodní lázně a ono to zase povolí… Ale nikdy jsem to nedělala a taky rýpu lžičkou..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šestýsmysl : My jsme si to zkoušeli udělat s mamkou, ale sehnali jsme černý bez s nějakými zvířaty (asi s pilousem černým) a tak to nakonec letělo slepicím. Zkusím jít znovu na procházku a tentokrát vybrat nějaký bez nich. Mamka prý zkoušela kosmatici jako malá u kamarádky a chutnala ji. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já dělám mastičku z třezalky na popáleniny, otlačeniny, nebo když se malý spaří
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď jsem dělala bezový med a bezovou šťávu. Kosmatice jsou super na slano i sladko. Ještě se už 2 roky chystám na jitrocelový sirup (skvělý na kašel, chutná dětem, páč je sladký), ale každý rok ho nějak prošvihnu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Makysu Jééé, tak to bych taky chtěla zkusit teda… Já jsem prošvihla bezové výrobky i pampeliškový med… Již po několikáté..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Makysu ten jitrocelovy sirup delas z listu? Nejak se mi na travniku vyvrbil misto travy, tak bych toho mohla vyuzit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit