Zdarma z přírody

77
25.6.14 09:25

zdarma z přírody

Holky, napadlo mě vytvořit diskuzi, co vše se dá pořídit zdarma z přírody + třeba nějaké recepty. Myslím tím recepty našich babiček, maminek…Například smažené květy bezu - Kosmatice. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5269
25.6.14 09:28

@Lennka3 bezový sirup, třešňový sirup, třešňová marmeláda - u nás jsou stromy patřící nikomu vždy obsypané, povidla švestková…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989

@Lennka3 Tak o té Kosmatici mi třeba povyprávěj…Já to nikdy nedělala, nechutnala, ale každý o tom básní. Co je to zač, jak to chutná..? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716

@Lennka3 teď jsem dělala mateřídouškový sirup proti kašli ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19749
25.6.14 09:29

@Lennka3 Jéé, to je hezké téma… :-) Mě by zajímaly nějaké osvědčené recepty na masti třeba z kostivalu, měsíčku lékařského atd… Nebo jestli někdo děláte třeba nějaké vonné oleje… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10369
25.6.14 09:32

U nás se ještě dost používala kopřiva - spařit, pokrájet a usmažit s vajíčky ;) Pak různé šťávy, medy (chudobkový, pampeliškový) a samozřejmě sušené bylinky na čaje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19749
25.6.14 09:34

@mial Pampeliškový med znám ale chudobkový slyším poprvé… :) Ten se dá dělat delší dobu, chudobky kvetou skoro pořád.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
25.6.14 09:38

Z kaštanů se dělala barva (spíš přeliv) na vlasy. Dál třeba šípkový čaj, různé dekorace (šišky, květiny, kameny), medy, voda ze studánky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10369
25.6.14 09:38

@baluuu8 recept přesně neznám, sama jsem ho ještě nedělala, ale vím, že do dávky přišlo 500 květů :mrgreen: A občas mamce krásně ztvrdnul, že se musel rýpat lžičkou a to pak byla dobrota :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19749
25.6.14 09:40

@mial 500 květů… 8o :mrgreen: :mrgreen: Bezva, to bych chtěla počítat… :D No ta krystalizace vůbec není na závadu, to dělají i normální medy.. Prý to stačí dát na chvíli do teplé vodní lázně a ono to zase povolí… Ale nikdy jsem to nedělala a taky rýpu lžičkou.. :mrgreen: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
25.6.14 09:47

Šestýsmysl : My jsme si to zkoušeli udělat s mamkou, ale sehnali jsme černý bez s nějakými zvířaty (asi s pilousem černým) a tak to nakonec letělo slepicím. Zkusím jít znovu na procházku a tentokrát vybrat nějaký bez nich. Mamka prý zkoušela kosmatici jako malá u kamarádky a chutnala ji. :dance:

recept : http://dolcevita.blog.cz/…starych-casu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27701
25.6.14 09:51

Já dělám mastičku z třezalky na popáleniny, otlačeniny, nebo když se malý spaří

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
25.6.14 10:06

Teď jsem dělala bezový med a bezovou šťávu. Kosmatice jsou super na slano i sladko. Ještě se už 2 roky chystám na jitrocelový sirup (skvělý na kašel, chutná dětem, páč je sladký), ale každý rok ho nějak prošvihnu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19749
25.6.14 10:09

@Makysu Jééé, tak to bych taky chtěla zkusit teda… Já jsem prošvihla bezové výrobky i pampeliškový med… Již po několikáté.. :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
25.6.14 10:15

@Makysu ten jitrocelovy sirup delas z listu? Nejak se mi na travniku vyvrbil misto travy, tak bych toho mohla vyuzit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat