Zdarma z přírody
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@2werty To já si taky nejdřív musím nějáké udělat.. A jak na potvoru to už skoro dva roky nejde a nejde.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
MÁK
Včera jsme jeli kolem pole s mákem. Tak jsem si vzpoměla že před asi osmi roky jsme s kámoškou na poli sbíraly mák. Pokud máte poblíž makové pole, tak počkat až ho sklidí, a pak posbírat zbylé makovice. A doma pak nožem rozříznout a vysypat a nechat pořádně proschnout. Při tom vysypávání z makovic si dejte pozor ať si tam nesypete úlomky z makovic, ať ho máte čistý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V přírodě se dá najít hodně věcí k zužitkování - bez „kosmatice“ z květů šťáva, smažené v těstíčku, plody na šťávu, kopřivy - špěnát, nádivka, jitr. sirup, u nás děti jezdí na pole s hrášk. lusky a kukuřicí(mají rádi tu malinkatou - sousedka jí i zavařuje), jinak houby, ostružiny, lesní jahůdky, oříšky lískové, někteří otrhají u silnic jablka, třešně, ale do toho bych nešla u nás jsou takové ty špendlíky, ale u silnice
Je toho opravdu hodně, takže pokud má člověk čas a možnost(ve městě těžko najdete pole s kukuřicí apod.
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sykki píše:Úlomky z makovic se dají z máku vyfoukat při přesypávání - mák sypat z misky asi z metrové výšky na nějakou plachtu nebo igelit, samozřejmě za mírného větříku. Úlomky makovic jsou lehké a odletí; stejným způsobem se ve středověku odstraňovaly plevy z obilí…
Včera jsme jeli kolem pole s mákem. Tak jsem si vzpoměla že před asi osmi roky jsme s kámoškou na poli sbíraly mák. Pokud máte poblíž makové pole, tak počkat až ho sklidí, a pak posbírat zbylé makovice. A doma pak nožem rozříznout a vysypat a nechat pořádně proschnout. Při tom vysypávání z makovic si dejte pozor ať si tam nesypete úlomky z makovic, ať ho máte čistý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen taková poznámka…mě se moc nelíbí to sbírání surovin z polí…ty pole jsou někoho, kdo za osetí a různé postřiky platí a ne malé peníze…za pole cca 25×70m se dá za kukuřičné osetí pár desítek korun a plus několik postřiků…nemám nic proti tomu, když jdete kolem a nasbíráte si „do pusy“, ale chodit na cizí pole s taškama mi příjde drzé…to už není zadarmo z přírody, to je zadarmo z kapsy druhého,–)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@no.to.mi.pověz Krásně řečeno.. My s chlapem teda chodíme na kukuřici s pytlema, ale na posekané pole předtím než zaorají navíc zemědělec o tom ví. Je to do lesa pro zvěř a my za to nemusíme vyhodit nesmyslné peníze a celé klasy je problém sehnat. Ale když sedíme na posedu a koukáme na kukuřičné pole, tak za ty dvě tři hoďky není problém vidět i několik aut, které si k poli přijedou a naberou plný kufr co se vejde a jedou.. A to od té doby co začínají rašit klásky až do sečení. Lidem asi nevadí, že jsou jen zloději. Neřeknu posekané pole, posbírat zbytky a je fuk co na tom poli bylo, jestli mák, kukuřice nebo obilí. Nebo si uloupnout jeden klas na jídlo, ale to co předvádějí někteří lidé je fakt mazec
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak bych měla zpracovat přesličku? Chtěla bych jí proti vypadávání vlasů. Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@no.to.mi.pověz @white_black tak mezi takové rozhodně nepatrime. Děti ze vsi si natrhaji hrášek a malou kukuřici jen párkrát, žádné trhání do pytlů apod. Jinak samo po sklizni zajdu na pole pro par kukuřice do vrhliku. Chodí mě na pole známého od nás a ze sousední vsi a jim to nevadí
sousedka nějaké male kukuřice zavaruje, ale ona je u myslivců, takže to ma od známých ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nic ve zlém, neříkám, že to tak děláš…jen jsem napsala, co si myslím a co občas vidím…jak nájezdy kobylek,–)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@no.to.mi.pověz jasan
no, kamarádovi „utlačovaní“ teď otrhali třešně
přijel domu, oni zaparkovaní u plotu a půlka třešně otrhaná
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@beruska.sus to je na tom to nejlepší.. Běžný člověk pouze musí platit, nic nesmí, když potřebuje nic nedostane a všem je to jedno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit