Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím,
nemáte náhodou některá tip na dobrá a zároveň zdravá jídla, plnohodnotná pro dospělé lidi? Co jsem tu našla, tak většinou „levná jídla“ nebo „zdravá pro děti“… Na financích nezáleží, mělo by to být ale fakt dobrý a zdravý.
Už jsem projela i STOB recepty nebo google, jenže asi nevím, co přesně chci hledat ![]()
Nemusí to bejt jenom hlavní jídla (obědy), ale klidně i nějakej „lajt“ dezert, polívky atd…
Zacni tim, ze nahradis bily cukr hnedym, bilou mouku celozrnnou a psenici zkrouhnes tak na pulku a nahradis spaldou, pohankovou moukou atd. Tuky- vynech margariny a doprej si trosku dobreho masla, olej cesky slunecnicovy nebo olivac, ale fakt poradny. Pridej hodne ovoce dopoledne, zeleniny odpo/vecer a bilkoviny. Zarad lusteniny. A pak pomalu uvidis, co dal. Sleduj slozeni bez chemie, aditiv atd, delej casto ryby. Vyrad smazeni (1-2× za mesic rozek ae nicemu nevadi. Nezahustuj omacky moukou, zelenina je super nebo vlocky mixovane…hledej prostw styl, ktery ti bude sedet.
@arcinka No mouku zkusím, cukr teda nevím, četla jsem, že hnědý je to samo jak bílý, jen ten bílý je vlastně „čistý“, ne „surový“ - nevím jak to napsat, takhle to zní blbě. A co z luštěnin? Já z toho máááálokdy něco dělám, nejvíc teda polívky…
Na slazení jsem si koupila stévii, ale ještě jsem ji nezkusila ![]()
Z luštěnin třeba tofu, cizrnu, červené fazole. Polévky zahuštuji pohankou ![]()
@Krkael tak tak, začni moukama, já z pohankový dělám už i piškot, nepoznáš to. Mám tu i žitnou a tak, ale ta se má spíš míchat s normální. A na slazení jsou nejlepší a nejpřijatelnější co se týče ceny slady - ječný a tak. Nej je prý palmový cukr (mají i v DM) ale ten je fakt přehnaně drahý. Jinak prohledej spíš blogy, zrovna dneska jsem hledala tenhle, hlavně kvůli pečení http://bibianessweets.blogspot.cz/
@radkka píše:
Z luštěnin třeba tofu, cizrnu, červené fazole. Polévky zahuštuji pohankou
A prosím tě JAK? To na konci prostě přisypeš pohanku?? ![]()
@Sibyla0 Díky. A prosím tě ten slad - to je jako ve formě tekutiny? Mouku mám doba jen bílou a žitnou, ale teda koupím i tu pohankovou ![]()
@Krkael jo slad je tekutý. Dávkování musíš vychytat. A zákeřná otázka na hrubost - nevím, prostě jí používám místo všech
Ale zdravý mouky jsou z logiky věci vždy víc hrubé - když jsou z celých zrn, ne?
@Sibyla0 píše:
@Krkael jo slad je tekutý. Dávkování musíš vychytat. A zákeřná otázka na hrubost - nevím, prostě jí používám místo všechAle zdravý mouky jsou z logiky věci vždy víc hrubé - když jsou z celých zrn, ne?
Co já vím ![]()
Používám na slazení sirup z Agáve, má o hodně větší sladivost a nemá pachuť jako stévie.
Jinak bulgur, osmažím maso, na výpeku zeleninu, hlívu, co mám doma, pak dám bulgur, zaliju vodou. Bobtná a pak dám na to to maso. Je to jako rizoto, sypu sýrem. Dávám různá koření, bulgur je bez chuti.
Na pečení zkus nahradit třetinu bílé mouky špaldovou, má oříškovou chuť, dělám z ní i palačinky.
Kaše vařím z pohanky a špaldy, kupuju krupice.
Jáhly s květákem a mrkví povařím a pak poliju máslem…nebo na sladko s ovocem. Jen se musí jáhly 3× prolít vařící vodou před vařením, jinak zhořknou.
edit: všechno kořením, nemá to moc chuť ![]()
Ahoj, presne jak pisou holky, s cukrem jsem to ja resila tak, ze jsem ubirala ubirala az jsem prestala sladit uplne
Rano jsem si k snidani doprala celozrnny chleba nicim jsem nemazala, na nej bud syr (zadny light, normalne 30%) nebo kvalitni 90% sunku, k tomu caro nebo kafe jak jsi zvykla. Dopoledne jsem se cpala ovocem pak obed, vzdy neco s rychlou pripravou, rizoto, ruzne maso na zelenine s bramborem atd. Omacky jsem prestala delat uplne a polevky vyvaroveho typu. K svacine tvaroh, jogurt, kefir atd a k vecwri zeleninu s nejakou bilkovinou. Kdyz ksem mela chut na sladke, dala jsem si hrozinky. Do toho cviceni a za cca 4 mesice jsem zhubla 20kg
ted uz zase kynu a zeru, tak se tesim az porodim a budu se k tomu moct vratit ![]()
Ahoj, presne jak pisou holky, s cukrem jsem to ja resila tak, ze jsem ubirala ubirala az jsem prestala sladit uplne
Rano jsem si k snidani doprala celozrnny chleba nicim jsem nemazala, na nej bud syr (zadny light, normalne 30%) nebo kvalitni 90% sunku, k tomu caro nebo kafe jak jsi zvykla. Dopoledne jsem se cpala ovocem pak obed, vzdy neco s rychlou pripravou, rizoto, ruzne maso na zelenine s bramborem atd. Omacky jsem prestala delat uplne a polevky vyvaroveho typu. K svacine tvaroh, jogurt, kefir atd a k vecwri zeleninu s nejakou bilkovinou. Kdyz ksem mela chut na sladke, dala jsem si hrozinky. Do toho cviceni a za cca 4 mesice jsem zhubla 20kg
ted uz zase kynu a zeru, tak se tesim az porodim a budu se k tomu moct vratit ![]()
@nulu86 píše:
Ahoj, presne jak pisou holky, s cukrem jsem to ja resila tak, ze jsem ubirala ubirala az jsem prestala sladit uplneRano jsem si k snidani doprala celozrnny chleba nicim jsem nemazala, na nej bud syr (zadny light, normalne 30%) nebo kvalitni 90% sunku, k tomu caro nebo kafe jak jsi zvykla. Dopoledne jsem se cpala ovocem pak obed, vzdy neco s rychlou pripravou, rizoto, ruzne maso na zelenine s bramborem atd. Omacky jsem prestala delat uplne a polevky vyvaroveho typu. K svacine tvaroh, jogurt, kefir atd a k vecwri zeleninu s nejakou bilkovinou. Kdyz ksem mela chut na sladke, dala jsem si hrozinky. Do toho cviceni a za cca 4 mesice jsem zhubla 20kg
ted uz zase kynu a zeru, tak se tesim az porodim a budu se k tomu moct vratit
No hezkýýýý!!!
Já teda nesladím vůbec, kafe nepiju, piju jen neslazenej čaj. Ale to je tam oplatek, tam kousek čokolády a už to jede
To budu muset vysadit