Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
mám na vás prosbu, naše malá (2 roky) miluje pečivo, koláče, buchty a zvykla si je i snídat (jako její táta
), proto se snažím péct domácí bábovky, koláče apod. podle receptů ze základy zdravé výživy (soj. mouka, jáhly, celozrná mouka apod.). Musím říct, že už jsem vyzkoušela dost receptů z kuchařky pro děti od pí. Momčilové a některé baštil i náš taťka, ale už mi dochází inspirace. Jak to řešíte vy, máte nějaké vhodné oblíbené recepty pro naše prťata? Moc díky za každý nový typ ![]()
Lucka a Peťula (2 a 1/4 r.)
Zatím ještě pro prcka nepeču
, ale zkus se podívat sem:
http://www.labuznik.com/recipes.php
třeba najdeš inspiraci…
Dadla
Dadlo, diky, ale to je spíš klasika (samý cukr, tuk a hl. mouka) nic moc vhodné pro děti.
Lucka
Chtěla jsem dělat zdravé lívance, tak jsem místo bílé mouky dala žitnou, ale zaboha mi nešly prosmažit a i když jsem smažila na nejnižšší stupeň, tak zůstalo uvnitř syrové těsto. Nevíte někdo, proč? Dík M.
Holky, já už z bílé mouky peču jen na oslavy, když peču takové ty křehké koláče. Doma používám hnědý cukr, případně med, slady a špaldovou mouku. Buď komplet, nebo aspoň půlku bílé mouky nahradím špaldou. Žitná mouka je taková těžší, těsto je z ní tužší, je lépe ji kombinovat ještě s nějakou. Ale lívance a palačinky ze špaldové udělám v pohodě, pekla jsem z ní i vánočku.
Ahoj Makino, také jsem dneska dělala lívanečky. Já je dělám z kynutého těsta z polohrubé mouky a přidávám ovesné popř. míchané vločky. Polévám je mixovanými jahodami s medem:-)
Lucka
Ahoj Sajso, já 1/3 hladké mouky nahrazuji sojovou hl. plnotučnou, se špaldou zatím zkušenosti nemám nechceš přihodit nějaký osvědčený receptík?
Lucka
Ahoj Lucko,
právě ta žitná mouka je taková těžká, špaldová mi přijde úplně jako normální bílá, já ji dávám do každé buchty půl na půl s obyčejnou a nikdo to zatím nepoznal, ani manža, zá:,–(ní odpůrce čehokoliv zdravého
.
Jen jednou jsem dělala jíšku do koprovky ze špaldové mouky a omáčka byla taková o něco tmavší (vymluvila jsem se na nedostatek smetany
)
Pa M.
Ahoj holky,
Peču z celozrnné mouky kde co už dlouho, ale nějak mi dochází inspirace, nadhodí některá z vás nějaký zajímavý recept? Klidně to může být už i inspirace na vánoční pečení - štoly, vánočky i drobné cukroví…
A čím nahrazujete v pečení cukr?
Máte zkušenosti čím obalit třeba takové vanilkové rohlíčky místo klasického moučkového cukru?
Peču to co bych pekla normálně, ale z celozrnné mouky, případně míchám celozrnnou a bílou. Nápady by mě taky zajímaly ![]()
Cukr nahrazuju podle situace sušenou stévií tam, kde se nehodí tekuté sladidlo a sirupem z agáve, když potřebuju spíš tu tekutinu. Ještě jsem koukala po datlovém sirupu, ale zrovna byl u nás ve zdravé výživě vyprodaný. Prý jsou z něj dobré sušenky, hodně chutná po datlích. Používala jsem i med, jako zdravější sladidlo, ale toho mám letos málo, tak ho nechávám pro dceru.
Viděla jsem teď ve zdravé výživě i „cukr“ z agáve v sypké formě, ale bylo to drahé a nekoupila jsem, tak nevím, jak se s ním sladí.
Ahoj, zrovna dneska jsem zkoušela taky zdravou buchtu a chutnala výborně. Recept od oka. 3 vejce, 4 lžíce medu, skořicový cukr, 5 sladkých jablek nastrouhavých nahrubo, hrst sekaných ořechů a hrst rozinek, mouka žitná s hladkou napůl, prášek do pečiva, pul deci oleje a doředit vodou do bábovkové konzistence. Pekla jsem na 175 st asi 40 minut v menší dortové formě. ![]()
Cukr nahrazuji medem nebo sladem, ale s tim medem nám to chutna více. ![]()
Zkoušela jsem i ten datový sirup -do pečiva se mi neosvědčil (pripaluje se). Naplne nebo nepecene věci sladim rozmixovanym susenym ovocem-ideální jsou právě ty datle, fíky nebo rozinky. (ovoce namocim na několik hodin do vody, pak ji trochu sliju a rozmixuju).
@malinika a jakým sladem? Tekutou sladěnkou? To jsem několikrát zkoušela, ale bylo to strašně hnusný, nevim proč…v pivu je holt slad lepší ![]()
@Suzuveverka datlový používám, mám s ním oproti @malinika, mě se nepřipaluje, ještě dávám rýžový, ale přijde mi málo sladký…
Doufám, že sem ještě někdo hodí další tipy na to jak zdravě hřešit ![]()