Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky kuchařinky i nekuchařinky. Sháním recept na karamelový řez mezi oplatky. Na internetu jsem nacházela jen nějaký karamelový řez na piškotovém těstě, ale to není on. Ten můj se sestává ze dvou obyčejných "dortových " oplatků (fakt nevím, co mají ty oplatky společného s dortem, ale u nás se jim tak říká), jeden je dole a jeden na hoře. Mezi nimi je karamelová hmota ze Salka, lískových oříšků a něčeho dalšího???? Řezy dělá manželova teta a recept je prý strašně jednoduchý. Tak jednoduchý, že ho na mě pokaždé vychrlí a já si zapamatuji jen to Salko. ![]()
Myslím, že ano. Tak teď už znám název, když to takhle půjde dál, jistě si brzy na něm pochutnám. ![]()
30 dkg kryštálového cukru
1 plechovica Salka
1 Hera alebo Palmarin
veľa mletých vlašských orechov
treba dobrý hrniec - nízky a ťažký, s hrubým dnom, aby sa karamel nepripaľoval
na miernom ohni upáliť cukor na karamel, pomalinky a trpezlivo, stále miešať a prehadzovať, až kým nie je pekne lepkavý a bledunkohnedý, vtedy sa do neho pridá Salko, veľmi pomaličky liať a rozmiešavať, inak sa z toho urobí taká neskutočná guča, že budeš mať pocit, že to v živote nedáš na poriadok, ale aj tak sa to dá - treba pekne miešať a rozvariť do hladka, potom sa tam pridá kocka Hery (alebo Palmarinu) a rozpustí sa do hladka, nakoniec sa do zmesi sypú pomleté orechy podľa oka, aby to zhustlo, ale dalo sa natierať - a hotovo, natiera sa medzi oplatky, zaťaží sa (primerane) a nechá sa stuhnúť.
Najväčšia finta je v tom, ze karamel nesmie zhorieť = byť tmavohnedý, to už je nanič a kadiaľ chodím, všade vidím len takýto prihorený griláž, a ten je bééé ![]()
najlepší griláž na svete - recept od mojej maminky ![]()
Milá Baboo, děkuji za recept. Asi není náhoda, že první odpověď je od někoho ze Slovenska. Manžel je totiž taky Slovák a poprvé jsem tuto dobrůtku jedla právě na návštěvě jeho rodiny.
My děláváme taky karamelový krém, ale je mnohem jednodušší. Plechovku Salka vaříš cca 2 hodiny. Po vychladnutí umícháš s kostkou másla a přidáš dle chuti rum.
Tímto krémem jednak plníme na vánoce kakaová vosí hnízda a jednak děláme karamelové řezy. Na plechu se upeče piškotové těsto, na to se nanese vyšší vrstva karamelového krému, položí se BeBe sušenky (klasické obdélníkové) a polije se čokoládovou polevou. Opravdu je to velká dobrůtka … ale taky velká kalorická bomba ![]()
Taky to dělám, ale dávám 25dkg cukru, 1 Salko, 25 dkg másla, 25 dkg ořechů. Máslo přidávám rozpuštěné. Recept mám od mámy, která ho dělá strašně dlouho a je to výborné, Vždy když jsem ho udělala tak měl veliký úspěch.
Ahojky,my tiez robime tieto rezy
Ale aj burizonove gulicky.Urobis karamelovu hmotu podla uvedeneho receptu od Baboo ale nedas orechy.Do hmoty primiesas 2balicky neochutenych burizonov,nechas trosku vychladnut a potom do papierovych kosickov tvarujes gulky.Na Vianoce som to robila dcerke do skolky a vsetky ucitelky chceli recept,ze to nikdy nevideli ![]()
Mě takýýýý, ale na to abych to urobila jsem jakosi líná
nechcete někdo poslat vzorek? ![]()
Klaris
Cau holky, tak ctu ty vase recepty a ani jeden neni takovy, jaky ho pripravuju ja - mimochodem jde o muj nejoblibenjsi zakusek z detstvi, vzdycky jsem si ho prala k narozeninam a ted se po nem oblizuje cela rodina, kdyz ho pripravim na nejakou oslavu.
Takze tady je:
Testo: 6 vajec, 300 g cukru (krystal), 300 g mletych vlasskych orechu.
Krém: 1 smetol (ted uz se neprodava, takze davam cukrarskou Lukanu, dobre to ztuhne), 1 salko (varim 1 hodinu v papinaku).
Uslehame vejce s cukrem. Pak pridame orechy. Na suchy plech dame dortove oplatky, na ne nalijeme testo a pomalu upeceme (cca 20min. na 180 stupnu).
Salko varime den predem a druhy den vychladle uslehame s Lukanou.
Na vychladle testo dame krem a muzeme posypat cokoladovym zdobenim. Ja tam delam zdobitkem takove vlnky (nebo vidlickou).
Je to kaloricka bomba, ale vynikajici!!! Tak dobrou chut! ![]()
teda holky úplně jste mi pobláznily chuťové buňky. asi to zítra zkusím uklohnit ![]()
@Baboo píše:
30 dkg kryštálového cukru
1 plechovica Salka
1 Hera alebo Palmarin
veľa mletých vlašských orechov
treba dobrý hrniec - nízky a ťažký, s hrubým dnom, aby sa karamel nepripaľovalna miernom ohni upáliť cukor na karamel, pomalinky a trpezlivo, stále miešať a prehadzovať, až kým nie je pekne lepkavý a bledunkohnedý, vtedy sa do neho pridá Salko, veľmi pomaličky liať a rozmiešavať, inak sa z toho urobí taká neskutočná guča, že budeš mať pocit, že to v živote nedáš na poriadok, ale aj tak sa to dá - treba pekne miešať a rozvariť do hladka, potom sa tam pridá kocka Hery (alebo Palmarinu) a rozpustí sa do hladka, nakoniec sa do zmesi sypú pomleté orechy podľa oka, aby to zhustlo, ale dalo sa natierať - a hotovo, natiera sa medzi oplatky, zaťaží sa (primerane) a nechá sa stuhnúť.
najlepší griláž na svete - recept od mojej maminky
Najväčšia finta je v tom, ze karamel nesmie zhorieť = byť tmavohnedý, to už je nanič a kadiaľ chodím, všade vidím len takýto prihorený griláž, a ten je bééé
mnam