Karamelový řez

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1177
17.5.06 14:38

Karamelový řez

Ahoj holky kuchařinky i nekuchařinky. Sháním recept na karamelový řez mezi oplatky. Na internetu jsem nacházela jen nějaký karamelový řez na piškotovém těstě, ale to není on. Ten můj se sestává ze dvou obyčejných "dortových " oplatků (fakt nevím, co mají ty oplatky společného s dortem, ale u nás se jim tak říká), jeden je dole a jeden na hoře. Mezi nimi je karamelová hmota ze Salka, lískových oříšků a něčeho dalšího???? Řezy dělá manželova teta a recept je prý strašně jednoduchý. Tak jednoduchý, že ho na mě pokaždé vychrlí a já si zapamatuji jen to Salko. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2107
17.5.06 14:42

myslim, ze myslis grilaz - grilias :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
17.5.06 14:47

Myslím, že ano. Tak teď už znám název, když to takhle půjde dál, jistě si brzy na něm pochutnám. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2107
17.5.06 14:51

30 dkg kryštálového cukru
1 plechovica Salka
1 Hera alebo Palmarin
veľa mletých vlašských orechov
treba dobrý hrniec - nízky a ťažký, s hrubým dnom, aby sa karamel nepripaľoval

na miernom ohni upáliť cukor na karamel, pomalinky a trpezlivo, stále miešať a prehadzovať, až kým nie je pekne lepkavý a bledunkohnedý, vtedy sa do neho pridá Salko, veľmi pomaličky liať a rozmiešavať, inak sa z toho urobí taká neskutočná guča, že budeš mať pocit, že to v živote nedáš na poriadok, ale aj tak sa to dá - treba pekne miešať a rozvariť do hladka, potom sa tam pridá kocka Hery (alebo Palmarinu) a rozpustí sa do hladka, nakoniec sa do zmesi sypú pomleté orechy podľa oka, aby to zhustlo, ale dalo sa natierať - a hotovo, natiera sa medzi oplatky, zaťaží sa (primerane) a nechá sa stuhnúť.
Najväčšia finta je v tom, ze karamel nesmie zhorieť = byť tmavohnedý, to už je nanič a kadiaľ chodím, všade vidím len takýto prihorený griláž, a ten je bééé :)

najlepší griláž na svete - recept od mojej maminky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
17.5.06 14:54

Milá Baboo, děkuji za recept. Asi není náhoda, že první odpověď je od někoho ze Slovenska. Manžel je totiž taky Slovák a poprvé jsem tuto dobrůtku jedla právě na návštěvě jeho rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26853
17.5.06 16:39

My děláváme taky karamelový krém, ale je mnohem jednodušší. Plechovku Salka vaříš cca 2 hodiny. Po vychladnutí umícháš s kostkou másla a přidáš dle chuti rum.

Tímto krémem jednak plníme na vánoce kakaová vosí hnízda a jednak děláme karamelové řezy. Na plechu se upeče piškotové těsto, na to se nanese vyšší vrstva karamelového krému, položí se BeBe sušenky (klasické obdélníkové) a polije se čokoládovou polevou. Opravdu je to velká dobrůtka … ale taky velká kalorická bomba :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
17.5.06 17:07

Taky to dělám, ale dávám 25dkg cukru, 1 Salko, 25 dkg másla, 25 dkg ořechů. Máslo přidávám rozpuštěné. Recept mám od mámy, která ho dělá strašně dlouho a je to výborné, Vždy když jsem ho udělala tak měl veliký úspěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
17.5.06 17:26

Ahojky,my tiez robime tieto rezy :wink: Ale aj burizonove gulicky.Urobis karamelovu hmotu podla uvedeneho receptu od Baboo ale nedas orechy.Do hmoty primiesas 2balicky neochutenych burizonov,nechas trosku vychladnut a potom do papierovych kosickov tvarujes gulky.Na Vianoce som to robila dcerke do skolky a vsetky ucitelky chceli recept,ze to nikdy nevideli :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1930
17.5.06 18:24

Ježíšmarjá… Vy mi děláte chutě… :lol: :lol:
D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
17.5.06 18:41

Mě takýýýý, ale na to abych to urobila jsem jakosi líná :-) nechcete někdo poslat vzorek? :lol:

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
17.5.06 19:27

Cau holky, tak ctu ty vase recepty a ani jeden neni takovy, jaky ho pripravuju ja - mimochodem jde o muj nejoblibenjsi zakusek z detstvi, vzdycky jsem si ho prala k narozeninam a ted se po nem oblizuje cela rodina, kdyz ho pripravim na nejakou oslavu.
Takze tady je:

Testo: 6 vajec, 300 g cukru (krystal), 300 g mletych vlasskych orechu.
Krém: 1 smetol (ted uz se neprodava, takze davam cukrarskou Lukanu, dobre to ztuhne), 1 salko (varim 1 hodinu v papinaku).

Uslehame vejce s cukrem. Pak pridame orechy. Na suchy plech dame dortove oplatky, na ne nalijeme testo a pomalu upeceme (cca 20min. na 180 stupnu).
Salko varime den predem a druhy den vychladle uslehame s Lukanou.
Na vychladle testo dame krem a muzeme posypat cokoladovym zdobenim. Ja tam delam zdobitkem takove vlnky (nebo vidlickou).

Je to kaloricka bomba, ale vynikajici!!! Tak dobrou chut! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
17.5.06 21:40

teda holky úplně jste mi pobláznily chuťové buňky. asi to zítra zkusím uklohnit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26853
18.5.06 19:24

Janca to vypadá zajímavě. Že bych to v neděli vyzkoušela? :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
23.10.14 21:19
@Baboo píše:
30 dkg kryštálového cukru
1 plechovica Salka
1 Hera alebo Palmarin
veľa mletých vlašských orechov
treba dobrý hrniec - nízky a ťažký, s hrubým dnom, aby sa karamel nepripaľoval

na miernom ohni upáliť cukor na karamel, pomalinky a trpezlivo, stále miešať a prehadzovať, až kým nie je pekne lepkavý a bledunkohnedý, vtedy sa do neho pridá Salko, veľmi pomaličky liať a rozmiešavať, inak sa z toho urobí taká neskutočná guča, že budeš mať pocit, že to v živote nedáš na poriadok, ale aj tak sa to dá - treba pekne miešať a rozvariť do hladka, potom sa tam pridá kocka Hery (alebo Palmarinu) a rozpustí sa do hladka, nakoniec sa do zmesi sypú pomleté orechy podľa oka, aby to zhustlo, ale dalo sa natierať - a hotovo, natiera sa medzi oplatky, zaťaží sa (primerane) a nechá sa stuhnúť.
Najväčšia finta je v tom, ze karamel nesmie zhorieť = byť tmavohnedý, to už je nanič a kadiaľ chodím, všade vidím len takýto prihorený griláž, a ten je bééé :)

najlepší griláž na svete - recept od mojej maminky :D

mnam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
23.10.14 21:29
@tasa píše:
mnam

fujtajxl ty tuky v tom…s maslem to nejde?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii