Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
tak mě napadlo, že bych mohla založit diskusi o jídle a o vaření. Ne, že bych byla nějaký gurmán, ale každodenní otázky a starání se, co vařit, aby se to neopakovalo, je někdy těžké. Zkrátka jsem si i jeden čas vedla jídelníček, kde bylo vše na týden dopředu a bylo to v pohodě, ale i na ten jídelníček, který se stále opakuje, mi docházejí nápady. Tak Vás prosím, kdybyste měli chuť se zapojit a napsat, co vaříte a samozřejmě i postup. Na dobrá jídla pro celou rodinu se těší Evča.
Ahojky,
ta diskuze tady už běžela, teď jsem do ní přidávala jeden receptík, zkus se kouknout, jsou tam opravdu moooooc dobré věci. Zkoušela jsem jich spoustu.
Pajuska
BROKOLICE ZAPEČENÁ V SÝROVÉM TĚSTÍČKU
Asi 500 g brokolice, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací misky.
Těstíčko: 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, 3 vejce, 3 lžíce strouhaného tvrdého sýra, pažitka, sůl.
Očištěnou brokolici krátce povaříme do poloměkka, rozebereme ji na růžičky a košťál pokrájíme na středně velké kousky. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a povaříme na kaši. Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, nastrouhaný tvrdý sýr, pokrájenou pažitku a osolíme. Nakonec do směsi lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a na dno rozložíme brokolici. Zalijeme ji připraveným těstem a v předehřáté troubě pečeme do růžova. Pokrm podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a doplníme zeleninovým nebo ovocným salátem..
Obdobným způsobem můžeme zapéct i květák.
Tento recept jsem opsala z KUCHAŘKY VAŘÍME DĚTEM od Jarmily Mandžukové.
Mám ho ale mockrát vyzkoušený a je to opravdu výborné.
holky, nezakládejte paralelní diskusi, už tu jedna je a docela dlouhá a je tam spousta ´mňam receptů:) jmenuje se nějak oblíbené recepty, zkusím to pohledat.
Ahoj holky mám dilema co uvařit, co děláte dnes dobrého k obědu? Už nemám fantazii ![]()
Ahojky holky… oživuju tuhle diskuzi…
protože mě už pěkně štve, přijde mi že furt vařím jen to samé dokola… čočku, těstoviny, něco s bramborama, něco s rýží, čínu, věpřové, kuřecí…a furt dokola… Chtěla bych taky chlapovi vařit, aby se „měl se mnou dobře, aby mu chutnalo a mohl se pochlubit“… přijde mi že na „dvacítku“ podle receptu uvařím vše a je to jedlé
to zase jo, ale prostě…asi nějak nevím jak to zformulovat
a píšu jak mě to jede v hlavě
Pardon!
Prostě bych chtěla naši kuchyni nějak oživit, zpestřit, aby to nebylo neustále to samé dokola a dokola, mám skoro roční holčičku, takže už se nějak nemůžu vyžívat a piplat 3h s vařením jako než se narodila ![]()
Moc děkuju za rady jak a co doma jíte třeba vy…
![]()
MnĚ jako oživení zafungoval krevetový salát, pokud máte rádi mořské potvůrky a lehčí styl stravování. Můj muž to zbožňuje. Zkusila jsem to kdysi jen tak a paráda. Když jsou v akci mořské plody, tak dám mořské plody
Je to rychlé a dobré. Jíme k tomu bagetu.
Jojo, to je dobrý nápad..
Já třeba ted se snazim vařit většinou na dva dny, třeba omáčky jsou na dva dny, a občas řízek nebo smažák samozřejmě jen jeden den. Dělám vlastně jen v týdnu večeře, chlap si dělá jídlo do práce a vrací se okolo půl 6. A to samé nebo něco jiného si dávám já k obědům, jak jsem na MD s malou. ![]()
A úplně jsem to teď vychytala se zapékáním brambor. Normálně je nakrájím na plech s cuketou a klobáskou, trochu posolím a kydnu do toho nějakou hotovou marinádu - takové ty, co vypadají jako kečup v plastové lahvi. Jako originální to moc není, ale zase je to pokaždé jiné, podle marinády
u nás to všem chutná a kromě škrabání brambor to není nijak náročné.
Onehdá jsem ještě trefila v Kauflandu na králíka za stovku, tak jsem ho natřela hořčicí a hodila upéct a taky to nebylo marné. Hlavně, králíka jsem jedla asi po 20 letech ![]()
A taky rychlé a nenáročné jsou závitky do zelného lustu. Sekanou zavinu a dám péct.
Ale neboj, taky pořád vařím to samé.
Ty brambory dělám taky na plátky s kuřecím masem a se smetanou a zapéct a ke konci nastouhaný sýr navrh… a taky ňaminka… ![]()
@jullls píše:
Ty brambory dělám taky na plátky s kuřecím masem a se smetanou a zapéct a ke konci nastouhaný sýr navrh… a taky ňaminka…
Zkus dát jednou místo kuřecího masa surimi tyčinky (takové ty jako krabí). Stojí to pár kaček a když je pohážeš po vrchu, krásně se opečou a je to mňamka. ![]()
Pěkné nápady:) Já taky pořád něco vymýšlím.
Teď dělám hodně kuřecí nudličky na kari (nemusí být, stačí pepř a sůl). Dále udělám bešamel, který osolím, opepřím a přidám bazalku (nejlepší je čerstvá). A na chvíli šoupnu zapéct do trouby s těstovinama.
Nebo orestuju na cibulce uzené, přidám kyselé zelí a podusím, dále uvařím gnocchi, šoupnu je tam a zaleju vše smetanou. Nechám probublat. Jednoduché, rychlé a není třeba už nijak dochucovat - výborné a v jednom hrnci ![]()
A nebo cukeťáky:) To jsem dělala minulý měsíc poprvé, stejný postup jak bramboráky, akorát se nastrouhá cuketa
Taky výborné, akorát se to musí více okořenit. Cuketa je bez chuti.