Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, dnes jsem chtela delat na obed zapecene brambory se sunkou a cibuli, jake jsem uz delala mnohokrat. Rano jsem se vsak zvazila a nic pekneho mne necekalo. Bezne jsem brambory zapekala se smetanou ke slehani, takze nejtucnejsi.
Chci se zeptat na jine zpusoby, jak by se daly brambory se sunkou a cibuli zapect. Na internetu jsem nasla spoustu receptu, ale nekde davaji ctyri vajicka s mlekem, jinde jedno vajicko s jogurtem… Netusim, co by mohlo alespon trosku podobne chutnat.
Dekuju za pomoc, snad dneska neumreme hlady.
A jestli mate jeste nejake tipy, jak nahradit obecne tucnou smetanu necim zdravejsim, sem s tim. ![]()
Já dělám - brambory, brokolice, mrkev nebo i jiná zelenina, cibule a většinou kousky kuřecího masa a nastrouhaný sýr. A zaliju vajíčkama rozšlehanýma v mléce.
Já i do omáček dávám místo smetany mléko. Zatím si nikdo nestěžoval ![]()
No, na váhu nevím, ale dělám v oválné skleněné zapékací míse a stačí tři vejce a tak 1/4 l mléka. Směs osolím a opepřím.
Já nikdy nezapékám brambory s vajíčkem nebo smetanou. Dávám do zapékačky brambory, šuknku, osmahlou cibulku, uvařená vajíčka, papriku na kostičky. A trochu zapeču tohle. Nám by to snad ani s tou smetanou nechutnalo ![]()
@Paoloska píše:
No, na váhu nevím, ale dělám v oválné skleněné zapékací míse a stačí tři vejce a tak 1/4 l mléka. Směs osolím a opepřím.
Skocim pro vajicka a zkusim, dekuju. ![]()
@janusska píše:
Já nikdy nezapékám brambory s vajíčkem nebo smetanou. Dávám do zapékačky brambory, šuknku, osmahlou cibulku, uvařená vajíčka, papriku na kostičky. A trochu zapeču tohle. Nám by to snad ani s tou smetanou nechutnalo
A drzi to pak u sebe? Nebo se to rozpadne?
Dávám tolik, aby to bylo zalité. Dávám 2 vejce, ale zas nevím, kolik je těch brambor. To jsem poradila, co… ![]()
@lowlands No to spíš rozpadne. Určitě to nebude držet u sebe jako když to spojíš tou šlehačkou.
Já tomu svému receptu říkám francouzské brambory. Uvařím celé brambory ve šlupce a vajíčka. Brambory oloupu a nakrájím na plátky. Do zapákací mísy dám vrstvu brambor, na to naplátky vajíčko, trochu pokrájeného párku a hrášek, posolím, opepřím, posypu sladkou paprikou. Pak zase brambory, vejce…vrstev dělám, kolik se do zapékací mísy vejde. Dělám v troubě tak 60 min, 15 min před koncem na vrh přidím nastrouhaný sýr rozmíchaný s vajíčkem. Je to lehké jídlo, určitě by tam šla dát cibule a místo párku šunka…
Taky dneska budu dělat zepečené brambory - nakrajim brambory na hrubší plátky dám na plech - na brambory sůl pepř bazalka třeba i kmín pokapu olejem zamícham.. mezitím si spařím rajčata - oloupu je - poté nakrájim na měsíčky, plátky nebo kostky a dám na brambory - zamícham a do trouby… jak už jsou brambory měkké nebo zlata - tak přidám sýr - mozzarelu nebo nastrouhaný aidam..ale nemusí být.. je to rozhodně zdravější varianta
Já zapékám brambory se zeleninou a případně kuřecím masem jen s olivovým olejem, asi tak lžíci dávám. Určitě by tam šla dát i šunka. Olivový olej je zdravější než tuk z mléčných výrobků. Pokud chceš hubnout, tak bych dala hodně zeleniny a méně brambor.