Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Vůbec nevím, na internetu jsem nenašla nic. Jen článech o MTHFR mutacích a souvislostech s různými nemocemi. Neměla jsem to raději číst. Protože jedna nemoc tam zmíněná se v naší rodině hodně vyskytuje.http://translate.google.cz/translate?…
Tak takové články raději ani nečti, to ti zrovna doporučím
Je to k ničemu…on se doktor orientuje i podle hladiny různých hodnot, které ten Leiden má. Třeba můj otec má Leiden a od té doby co měl zánět žil bere léky, zatímco já chodím k hematologovi jen když jsem byla těhu nebo bych šla na operaci. A moje teta, ta třeba zase léky nemám, ale jedenkrát ročně musí na kontroly, každý to má asi jinak „špatné“ či „dobré“ ať jsem pozitivní…
Nehledej žádný nemoci, máš heterozygotně Leidena, to má spousta lidí, jen po porodu bys měla dostat něco na ředění krve, myslím, že se dává warfarin nebo heparin..
No já přesně nevím, jak se to přesně dědí, ale vaše dítě to mít nemusí, má šanci, že získá od každého z vás tu zdravou část genu a bude bez mutace… jestli je to srozumitelný…
@Mistessa píše:
@hanca7 Ještě mě dr. říkal, že je nositelem žena, předá to synovi a syn zase dceři. U nás to totiž měla babka, má to otec a mám to já…a pak si říkám co naše dcera, když můj manžel má taky Leiden Heterozygot![]()
![]()
![]()
To budeme všeci Lajdáci
Homozygot je horší..
@alisekR píše:
Takže co je horší, být homozigotní nabe heterozigotní???Jám mám třeba mutaci MTHFR tu horší variantu, můje ségra má tu lepší variantu. Pořád se mi to plete, tak která jsme která
@hanca7 píše:
No já přesně nevím, jak se to přesně dědí, ale vaše dítě to mít nemusí, má šanci, že získá od každého z vás tu zdravou část genu a bude bez mutace… jestli je to srozumitelný…
Bude se to určitě dědit i po ženské linii. Na embolii zemřela prababička, babička, mamka a teď i já mám prokázanou leidenskou mutaci.
tak to bych řekla u doktora, brala něco na ředění krve hned, neužívala antikoncepci, vyhnula se dlouhým letům atd…
Mě taky zjistili homozygotní mutaci MTHFR, ale není to spojené s vyšší hladinou homocysteinu, takže jsem asi zdravá… ![]()
Geneticky je to tak, ze kdyz jsi homozygot, mas stejne oba geny, takze jsi nemocna a zaroven to prenasis.. kdyz jsi heterozygot zdravy, mas dominantnejsi zdravy gen a slabsi ten nemocny, takze jsi zdrava, ale jsi prenasecka toho genu a kdyz se sejdes ty plus homozygot nebo nemocny heterozygot partner, tak je moznost, ze budete mit nemocne dite..
@Anonymní píše:
Bude se to určitě dědit i po ženské linii. Na embolii zemřela prababička, babička, mamka a teď i já mám prokázanou leidenskou mutaci.
Abych to opravila: ne embolii zemřela jen prababička, my ostatní máme prokázanou leidenskou mutaci.
Tak pokud máš ve zprávě psané tyto tři mutace tak je asi budeš mít
nevím teda přesně co znamená zdravý homozygot, nejspíš to, že i když máš tyto mutace všechno je jinak v pořádku, ale v dalším těhotenství si dle mě budeš muset píchat miniheparin, protože jestli máš tyhlety všechny mutace tak je to velké riziko pro další těhotenství.
Jinak homozygot je horší
zděděný po obou rodičích nebo vzniklý nově u tebe ![]()
Já si myslím, že můžeš být homozygot mutant a mít homocystein v normě ![]()
@brisco píše:
Mě taky zjistili homozygotní mutaci MTHFR, ale není to spojené s vyšší hladinou homocysteinu, takže jsem asi zdravá…
Homycistein v normě i při mutacích může být, ale v těhotenství se může několikanásobně zvýšit tomu by měli zabrátit injekce na ředění krve
Jsem z oboru.
jsou 3 varianty výsledku: zdravý homozyhot - mutaci nemáš, máš obě alely (zděděné každá od jednoho rodiče) genu bez mutace
heterozygot-jednu alelu genu ( po jednom rodiči) máš zdravou, druhou s mutací
homozygot s mutací - máš obě alely genu ( od obou rodičů) s mutací, těžší varianta.
takže zjednodušeně, máš Leidena ( zděděného od jednoho rodiče), ostatní mutace nemáš.
@marinka5 píše:
Homycistein v normě i při mutacích může být, ale v těhotenství se může několikanásobně zvýšit tomu by měli zabrátit injekce na ředění krve
ne, vysokému homocyteinu injekce nezabrání. homocystein snižovat pomáhá kyselina listová.
@Lama Lama tak to mi bylo řečeno asi blbě, ale obyč listovka asi moc nepomůže