Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Asi, že si jinak zdravá homozygotní nositelka MTHFR mutace, ne??? No on ti snad odpoví někdo z oboru. Toto je jen moje špekulace. ![]()
Asi bych řekla, co je psáno v příspěvku nade mnou, že ty si homozygot a tyto nemoci se projevují u heterozygotů? Tudíž jsi zdravá, ale nositelka tohoto genu?
Takhle asi těžko určit z toho, co je napsáno
Pokud těmi nemocemi trpíš, tak asi zdravá nebudeš a pak bych to viděla tak, že zdravý bude jen homozygot??? Těžko říct, hoď víc info ![]()
Víc info nemám. Jen to, co je psané ve zprávě. Leidenská mutace - heterozygot a další 3 mutace zdravý homozygot.
Když je někdo homozygot, znamená to, že má obě alely příslušného genu stejné - bud obe stejně zdravé nebo obe zmutované…
Tak to mas mutaci JEN na Leidena a jeste tak, že jedna alela je zdrava a jen jedna zmutovana…
Já jsem též Leiden-mutace heterozygot a doktor mi řekl, že heterozygot je vlatně z těch dvou mutací Leidenu ta lepší varianta. Tak podle mojí úvahy je pak heterozygot a homozygot, z čehož ty máš homozygot negativní ![]()
Heterozygot je vzdy lepsi varianta, gen je aspon zpulky zdravy ![]()
Akorát my jsme počali vlastně hned a nikdy jsem neměla jedinou komplikaci, akorát porod byl ukončen AC. Tak pak si říkám na čem to závisí, asi na stavu Leidenu a zřejmě i věku…doktor miřekl, že s věkem se rizika a problémy u Leidenu násobí
proto mám celkem obavy, co případné druhé těhu ![]()
Takže co je horší, být homozigotní nabe heterozigotní???
Jám mám třeba mutaci MTHFR tu horší variantu, můje ségra má tu lepší variantu. Pořád se mi to plete, tak která jsme která ![]()
@hanca7 Ještě mě dr. říkal, že je nositelem žena, předá to synovi a syn zase dceři. U nás to totiž měla babka, má to otec a mám to já…a pak si říkám co naše dcera, když můj manžel má taky Leiden Heterozygot
To budeme všeci Lajdáci ![]()
Vůbec nevím, na internetu jsem nenašla nic. Jen článech o MTHFR mutacích a souvislostech s různými nemocemi. Neměla jsem to raději číst. Protože jedna nemoc tam zmíněná se v naší rodině hodně vyskytuje. ![]()
Ahoj, z důvodů potrácení jsem byla na hematologickém vyšetření. Mám Leidenskou mutaci a další 3 mutace : MTFHR a Protrombin. Na hematologii jsem se zapoměla zeptat, co znamená u těchto 3 mutací ZDRAVÝ HOMOZYGOT. Omlouvám se za anonym, ale chodí sem i kamarádky a zatím nevědí, že se snažíme o miminko.
Děkuji za odpověď.